S&P Global Ratings, sigorta sektörünün büyük kayıplar nedeniyle 2022’de ve hatta potansiyel olarak 2023’te yaklaşan reasürans yenilemelerini daha da sertleştireceğini gösteren bir rapor yayınladı. Raporda, artan enflasyona da dikkat çekildi.
Derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, sigorta sektörünün büyük kayıplar nedeniyle 2022’de ve hatta potansiyel olarak 2023’te yaklaşan reasürans yenilemelerini daha da sertleştireceğini gösteren bir rapor yayınladı. Derecelendirme kuruluşu, 2021’in aktif bir doğal afet yılı olduğunu açıkladı ve doğal afetlerden kaynaklanan 111 milyar dolarlık sigortalı kayıp, ardından insan kaynaklı kayıplardan kaynaklanan 8 milyar dolarlık sigortalı kayıp ile en maliyetli dördüncü yıl olduğunu belirtti.
HENÜZ AFET MEVSİMİ AÇILMADI
Ancak raporda hem Pasifik hem de Atlantik kasırga mevsimlerinin henüz başlamadığına, 2022’nin ilk çeyreğinde sigorta kayıplarının, Avrupa’daki kış fırtınalarına ek olarak yaklaşık 16 milyar dolarlık sigortalı zarara neden olacağına, Fukushima bölgesindeki depreminin tahmini yaratacağı zararın 2-4 milyar dolar arasında olacağına dikkat çekiliyor. S&P Global, toplam kayıplar önemli olsa ve küresel reasürans sektörü bunlardan pay alacak olsa da sektörün hemen bir sermaye tehdidiyle karşı karşıya kalmayacağına da vurgu yapıyor.
ENFLASYON SORUN YARATACAK
Raporda küresel reasürans sektörünün şu anda artan enflasyonla karşı karşıya olduğuna da değinerek enflasyonun sigortada uzun kuyruklu işlerde zorluklar yaratacağına da değiniliyor. S&P Global Ratings ekonomistleri 2022 için yüzde 6’lık bir dünya enflasyonu bekliyor. Derecelendirme kuruluşu, özellikle tipik olarak manuel olarak ayarlanan yenilemelerde devam eden fiyat artışları yoluyla, sektörün yeterli önlemlere sahip olduğuna inanıyor. Ancak, kaza sigortası kapsamındaki daha uzun kuyruklu işlerin enflasyona daha duyarlı olacağı da vurgulanıyor.
S&P Global Ratings şu tespitleri yapıyor: “Merkez bankaları artan enflasyonu azaltmaya çalışırken, reasürörler yatırım portföyleri için yükselen faiz oranlarından yararlanabilir.” Bununla birlikte, bu büyük kayıplara ve artan enflasyona rağmen, rapor, 2022’ye sağlam bir sermaye ile girildiği için küresel reasürans sektörünün hala iyi kapitalize edildiğini belirtiyor.