spot_img
Cumartesi, Temmuz 27, 2024

GÜNCEL HABERLER

Quick Sigorta iştiraki QPAY faaliyete geçti

0
Quick Sigorta iştiraki olan QPAY Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş, Merkez Bankası’ndan izin alarak faaliyete geçti. QPAY; elektronik para ihracı hizmetini de sunmak...

Konut piyasasında neler oluyor? Çarpıcı rapor

0
sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü raporunda kiralık ve satılık konut piyasasındaki değişimler mercek altına alındı. Rapora göre ülke genelinde ve üç büyükşehirdeki...

VHV Sigorta yatırımlarına devam ediyor

0
VHV Sigorta Teknolojik ve Operasyonel mükemmellik hedefine giden yolda önemli bir adım daha atarak hasar, hukuk ve rücu işlemlerini modernize etti ve sektördeki en...

Uğur Gülen ve Özgür Obalı’dan Yunanistan’da önemli temaslar

0
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen ve TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, Yunanistan Sigorta Şirketleri Birliği’nin (Hellenic Association of Insurance Companies-EAEE) davetlisi olarak...

1.Quick Sigorta Gölcük Motofest bir ilke imza attı

0
18 Temmuz 2024’te başlayıp Türkiye'nin birçok yerinden bin 100 kayıtlı motosiklet ve toplam 3 bin 500 katılımcıyı bir araya getiren 1.Quick Sigorta Isparta Gölcük...

TARSİM heyetinden Edirne’ye ziyaret

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcıları Tufan Özel, Ertuğrul Çelik ve beraberlerindeki heyet, 18...

Çocukların eğitimi Türkiye Hayat Emeklilik güvencesinde

0
Türkiye Hayat Emeklilik’in hayatın beklenmedik risklerine karşı sunduğu “Eğitimin Gücü Sigortası” ve “Eğitim Destek Sigortası”, çocuklarının eğitim hayatını güvence altına almak isteyen ebeveynlere önemli...

HDI Sigorta Antalyaspor’un yanında

0
HDI Sigorta, Antalyaspor ile sponsorluk anlaşması imzaladı. İmza töreni HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan ve Antalyaspor Kulübü Başkanı Sinan Boztepe’nin katılımıyla Atilla Vehbi...

Türkiye Hayat Emeklilik’ten Troy karta üç taksit

0
Türkiye Hayat Emeklilik, VakıfBank ile yaptığı iş birliği kapsamında, BES müşterilerine yapacakları ek katkı payı ödemeleri için faizsiz 3 ay taksit imkânı sunuyor. (BASIN BÜLTENİ)...

HDI Sigorta, Göztepe Spor Kulübü imzaladı

0
HDI Sigorta, 100. yılında Süper Lig’de mücadele edecek Göztepe ile Gürsel Aksel Stadyumu’nda sponsorluk anlaşması imzaladı. Türk sporuna ve sporcusuna desteğini sürdüren HDI Sigorta’nın...
GenelCoface: Orman yangınlarının olumsuz etkisi görülecek

Coface: Orman yangınlarının olumsuz etkisi görülecek

Coface, aylık ekonomi değerlendirmesini yayınladı. Değerlendirmede, orman yangınlarına da değinildi. Değerlendirmede, “Son dönemde ülkemizin maruz kaldığı orman yangınlarının bir olumsuz etkisini de ne yazık ki gıda tarafında görebiliriz. Yanan tarım alanları ve seraların yanı sıra, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile arı kovanlarının kaybedilmesi önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarını olumsuz etkileyebilir” denildi.

Coface, senenin ikinci çeyreğinde, Türkiye’deki, metal, tekstil sektörlerinin risk seviyelerinde iyileştirmeye gitti. Böylece, Coface, Türkiye’de otomotiv, kimya, metaller, kâğıt ve tekstil sektörlerinin risk seviyelerinde iyileşme yaptı.

Coface, aylık ekonomi değerlendirmesini yayınladı. Aylık ekonomi değerlendirmesi Coface, ekonomisti Seltem İyigün tarafından hazırlandı. Değerlendirmede; ekonomik ve sektörler değerlendirmeler ile genel değerlendirmeler ele alındı. Coface’ın aylık ekonomik değerlendirmesi şöyle:

Ekonomik ve Sektörel Gelişmeler

TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 1,8, yıllık yüzde 18,95 arttı. Üretici fiyatları ise Temmuz’da aylık yüzde 2,46, yıllık yüzde 44,92 arttı.

TÜİK verilerine göre, Haziran ayında ihracat yıllık bazda yüzde 46,9 artarak 19,8 milyar dolar, ithalat ise yüzde 38,7 artarak 22,6 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı Haziran ayında yıllık bazda yüzde 0,2 daralarak 2,9 milyar dolar oldu. Senenin ilk altı ayında ise dış ticaret açığı önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 11,4 daraldı ve 21,2 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2021 yılının Temmuz ayında ihracat önceki senenin aynı ayına göre yüzde 10,2 artarak 16,4 milyar dolar oldu. Son 12 ayda ihracat ilk kez 200 milyar doları geçerek 201 milyar 46 milyon dolar oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi

Temmuz ayında reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 114,8 oldu. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,7 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış tüketici güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 azalarak 79,5 oldu. Ekonomik güven endeksi ise Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 100,1 oldu.

Sanayi üretim endeksi Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda yüzde 40,7arttı mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış olarak ise aylık bazda yüzde 1,3 arttı.

Haziran ayında Türkiye genelinde konut satışları önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29 azalarak 134.731 adet oldu. Önceki aya göre ise satışlar yüzde 127arttı. İnşaat sektörü açısından önem taşıyan birinci el satışlar ise Haziran ayında yıllık bazda yüzde 32 düştü. Haziran ayında ipotekli konut satışları yıllık bazda yüzde 72 geriledi. Peşin satışlar ise aynı dönemde yüzde 20 arttı. Yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 185 arttı.

Genel Değerlendirme

Üçüncü çeyrek verileri gelmeye başladı. Bu verilere göre, hem güven anketlerinde toparlanma hem de üretim kuvvetli gidişat devam ediyor. Ancak hem reel kesim güven endeksinin hem de sektörel güven endekslerinin alt kırılımlarına baktığımızda, önümüzdeki dönemde üreticilerin fiyat artışlarının devam etmesini beklediklerini görüyoruz.

Bu durum, Temmuz’da yüzde 45’e yaklaşan üretici fiyatlarındaki yıllık artışın, önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini gösteriyor. Hâlihazırda, iç talebin sene başına göre bir miktar yavaşlamasına karşın hala kuvvetli seyretmesi, üreticilerin fiyat artışlarını, tüketici fiyatlarına yansıtabilmelerine olanak sağlıyor.

Ortalama Petrol Fiyatı Tahmini

Coface olarak yılında ortalama petrol fiyatı tahminimizi 2021 için 60 dolar/varil ’den 65 dolar/varile çıkardık. Enerji haricinde diğer emtialarda da ortalama beklentilerimizi güncelledik. Buna göre sene sonuna kadar bakırda yüzde 6, nikelde yüzde 8, çinkoda yüzde 8, mısır, buğday ve soya fasulyesi gibi tarımsal hammaddelerde de sırasıyla ortalama yüzde 5, yüzde 8 ve yüzde 14 artış öngörüyoruz.

TL’nin dolar karşısındaki seyri, bu artışlar gerçekleştiği takdirde, ne kadarının üreticilere yansıyacağı konusunda önemli olacak. Son haftalarda TL’deki oynaklığın azalması bu anlamda olumlu.

Öte taraftan ikinci çeyreğe ilişkin açıklanan göstergeler, sene sonu beklentimiz olan yüzde 5,7’lik tahminimizi yukarı yönlü güncellememize neden olabilir. Enflasyon tarafında ise sene geneli için ortalama beklentimizi değiştirmeden önce Ağustos ayı verisini de görmeyi tercih ediyoruz.

Senenin üçüncü enflasyon raporunda Merkez Bankası, sene sonu enflasyon tahmini yüzde 12,2’den yüzde 14,1’e yükseltti. Son tahminin üst bandı yüzde 16 seviyesinde bulunuyor.

Orman Yangınlarının Etkisi

Son dönemde ülkemizin maruz kaldığı orman yangınlarının bir olumsuz etkisini de ne yazık ki gıda tarafında görebiliriz. Yanan tarım alanları ve seraların yanı sıra, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile arı kovanlarının kaybedilmesi önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarını olumsuz etkileyebilir.

Hizmetler tarafında ise, ekonominin açılmasının fiyatlar üzerinde artış etkisini Mayıs ve Haziran’da net bir şekilde gözlemledikten sonra, bu baskının Temmuz ayında devam ettiğini görebiliyoruz. Özellikle lokanta ve oteller ile ulaştırma hizmetleri kalemlerinde fiyat artışları devam ediyor.

Senenin ikinci çeyreğinde, Türkiye’de iki sektörümüzde daha risk seviyesinde iyileşmeye gittik ve metaller sektörünün risk seviyesini yüksek riskten orta riske, tekstil-giyim sektörünün risk seviyesini de çok yüksekten yüksek riske iyileştirdik. Böylece sene başından bu yana Türkiye’de otomotiv, kimya, metaller, kâğıt ve tekstil sektörlerinin risk seviyelerinde iyileşme yapmış olduk.

İLGİLİ HABERLER