Eksperler açıkladı: 1000 hasar dosyası açıldı daha da artacak

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, orman yangınları ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Konut yerleşim alanları, ticarethaneler, turizm tesisleri, sınai tesisler ve tarımsal üretim alanları için açılan toplam hasar dosya sayısı yaklaşık 1.000 civarındadır. Soğutma işlemleri sonrasında hasar dosyası adetlerinde artış yaşanacak” denildi.

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED), orman yangınları sebebiyle sigortalı kıymetlerde meydana gelen hasarlara ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, sigorta eksperleri olarak daha önce yaşanan deprem, sel gibi doğal afetlerde olduğu gibi yangınlarda da sektörün tüm kuruluşları ile birlikte uyum ve koordinasyon içerisinde hasar tespit çalışmalarının hızla tamamlanıp, dosya süreçlerini hızlandırmak için gerekli gayret ve çabaların gösterildiği belirtildi.

Yangın sebebiyle başta tarım sigortalarına konu ihbarlar olmak üzere sigortalı konut, iş yeri, fabrika, turizm tesisi, araç ve emtia ihbarları geldiğinin ifade edildiği açıklamada, hasar tespit ve tazmin sürecinin hızla işletilebilmesi, aksamaması için gerekli tedbirlerin alındığı, bölgede faaliyet gösteren eksperler tarafından çalışmaların hızlıca yürütüldüğü vurgulandı.

Önümüzdeki Günlerde Hasar Dosya Sayısında Artış Yaşanacak

TÜSED’den yapılan açıklamada, “Anlık olarak değişmekle birlikte, konut yerleşim alanları, ticarethaneler, turizm tesisleri, sınai tesisler ve tarımsal üretim alanları için açılan toplam hasar dosyası sayısı yaklaşık 1.000 civarındadır. Yangınlara yakın bölgelerdeki yoğun yerleşim alanları ise daha çok oluşan duman ve isten etkilenmiş olup bu unsurlar için yapılmakta olan söndürme soğutma işlemleri sonrasında açılacak hasar dosyaları ile önümüzdeki günlerde hasar dosyası adetlerinde artış yaşanacağını öngörülmektedir” denildi.

Sigortalılık Oranları Düşük

Yangınların ormanlık alanlarda meydana geldiğinden ve doğrudan etkilenen yerleşim alanları, köy, kasaba şeklinde olduğundan bu alanların sigortalılık oranlarının düşük olmasının üzücü olduğuna değinilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Bölgedeki turizm tesisleri ve devlet destekli tarım sigortalarında ise sigortalılık oranları yüksek görünmektedir. Mal sigortalarının yanında sağlık sigortası, hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası bulunan vatandaşlarımızın da yaralanma veya vefat neticesinde sigorta şirketlerine başvurabileceklerini bu aşamada ifade etmek isteriz. Katastrofik, yıkıcı etkisi olan orman yangınlarına karşı, sigorta poliçesinde yangın riskine ilişkin teminat bulunan konutlar, ticarethaneler, sınai tesisler, araçlar ve tarımsal üretime konu olan alanlar (ekili alanlar, seralar, meyve bahçeleri, arı kovanları gibi) büyükbaş-küçükbaş hayvan gibi mal varlıklarında oluşan maddi zararlar, hasar tespit çalışmaları sonucunda poliçe şartlarına göre tazmin edilmektedir.”

Sigorta Zararları Karşılayacak

Açıklamada, tarım sigortaları, konut ve işyeri paket poliçeleri ile kasko sigortasının yangından oluşacak zararları karşılamakta olup işyerleri, iş durması ve kâr kaybı için ayrıca sigorta yaptırılmış ya da mevcut işyeri sigortasının içine bu teminatlar da dahil edilmişse orman yangını nedeniyle faaliyetin durmasından doğan zararların da sigorta tarafından karşılanacağına dikkat çekildi ve şu açıklama yapıldı:

“Zorunlu sigortalar içerisinde yer alan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), kapsamında yapılan zorunlu deprem sigortası sadece sigortalı binanın deprem hasarlarını karşılamakta, trafik sigortası ise sigortalı aracın yangın sebebi ile göreceği hasarları karşılamamaktadır.

Yapılan resmi açıklamalara istinaden orman yangınları nedeniyle Antalya’da; Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerindeki tüm mahalleler. Mersin’de; Aydıncık ve Silifke ilçelerindeki tüm mahalleler, Osmaniye’de; merkez ve Kadirli ilçelerindeki tüm mahalleler, Muğla’da; Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerindeki tüm mahalleler, Adana’da; Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı, Kozan ilçelerindeki tüm mahallelerin doğal afet bölgesi ilan edildiği, bu bölgede yaşayan ve zarar gören vatandaşlarımızın vergi, sosyal güvenlik primleri ertelemesi ve esnaf kredilerinin geri ödemelerinin erteleneceği, konut, eşya, işyeri gibi zararlarının ise yetkili merciler tarafından belirli oranda karşılanacağı ifade edilmiştir.”