MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, BES fonlarının 2025 getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu, 2026 fon önerilerini paylaştı.

Editör: AYTAÇ NALLAR
MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, 2026 yılında, düşen faiz ve enflasyondan dolayı hisse fonlarının öne çıkacağını, tahvil bono fonlarının da tercih edilebileceğini söyledi. Deniz Yurtseven, BES fonlarının 2025 getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu, 2026 fon önerilerini paylaştı.
Deniz Yurtseven, 2025 yılında, BES fonlarının ortalama getirisinin yüzde 70’in üzerinde olduğunu, enflasyondan arındırıldığında yüzde 30 reel getiri olduğunu belirterek, “Bu son 10 yıla baktığımızda, emeklilik sisteminin başladığı günden beri sağlanan en yüksek reel getiri. Tabii bu yüksek getiri de altın fonlarının önemli katkısı var” dedi.
Altın fonlarında 2025’te, getirinin yüzde 101 seviyesinde olduğunu, bunun 2025 yılında bireysel emeklilik yatırım fonları içerisindeki en yüksek getiri sağlayan fon olduğunu ifade eden Yurtseven, “Bunu likit fon takip ediyor, yüzde 50’nin üzerinde getiri ile. Diğer fonlar daha aşağıda kalmış. Özellikle hisse senedi fonu son 3 yılda yüzde 14 seviyesinde. Reel anlamda negatif ama nominal anlamda da yüzde 14’lük bir getiri sağlamış” şeklinde konuştu.
KATILIMCILARIN HATA YAPMAMASI LAZIM
Yurtseven, sistem başladığı günden itibaren bütün emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirilerinin reel anlamda yüzde 5,5 seviyesinde olduğunu, bunun da enflasyonun yüzde 5 üzerinde getiri anlamına geldiğini de kaydederek, şunları söyledi:
“Bu uluslararası standartlarda özellikle bireysel emeklilik sistemindeki getirilere baktığımızda oldukça iyi bir getiri. Siz doğru fonları seçerseniz getiriyi daha da yukarı götürmek mümkün olmuş. Örneğin, altın fonları 2013 yılından itibaren hayatımıza girmiş. Buradaki reel getirinin yüzde 14’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Hisse senetlerine baktığımızda yüzde 7’ler seviyesinde reel getiri görüyoruz. Uzun süreli getirilerden bahsediyoruz. Zaten sistemin uzun süreli bir finansal ürün olduğunu düşündüğümüzde katılımcıların burada hata yapmamaları gerekiyor. Son 10 yıla baktım. Son 10 yılda sadece 1 yıl reel getiri negatif olmuş. Diğer 9 yıl hep pozitif reel getiri ve ortalamasına baktığımda da yüzde 7 seviyesinde reel getiri var. Yüzde 7 reel getiri herhangi bir finansal enstrümanda sağlayamayacağımız gelir. Bunun üzerine devlet katkısı var, vergi avantajı var, düzenli portföy yönetimi var.”
2026’DA HANGİ FONLAR ÖNE ÇIKACAK?
Deniz Yurtseven, 2026 yılına yönelik fon önerilerini de şöyle sıraladı: “Öncelikle düşen faiz ve enflasyondan dolayı hisse fonları öne çıkabilir. Benzer bir şekilde yine aynı sebepten dolayı tahvil bono fonları, likit fonların önünde tercih edilebilir. Onlar daha yüksek performans gösterebilir. Bu kadar çok jeopolitik belirsizliğin olduğu dönemde altının da fonlarda ve portföylerde bulundurulması düşünülebilir. Bu 3 fonun diğerlerine göre daha öne çıkacağını düşünüyorum. Değişken fonlar hisse senedi içerdiği için o da belki portföyde olması lazım.”














