SEDDK, Dernek, Vakıf, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarımlara İlişkin Genelge yayımladı. Genelge ile dernek, vakıf veya diğer kuruluşların üye veya çalışanlarının BES’e yapılacak aktarımlarına ilişkin esas ve usuller belirlendi.
Dernek, vakıf, sandıkların BES’e aktarımına ilişkin genelge yayımlandı ve aktarımın detayları belli oldu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), dernek, vakıf ve diğer kuruluşlardan BES’e aktarımına ilişkin genelgeyi yayımladı.
Üyelerine ve çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan vakıf, sandık, derneklerin Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarımına imkan tanıyan kanun 2021’in mayıs ayında çıkmıştı. 2021’in 8 Aralık tarihinde de Dernek, Vakıf, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarım Hakkında Yönetmelik yayımlanarak; dernek, vakıf ve sandık üyelerinin BES’e geçişinin şartları belirlendi. Böylece dernek, vakıf ve sandık üyeleri ister kendi istekleri isterse de grup halinde birikimlerini BES’e aktarabilmesine imkan tanındı.
Geçen senenin sonunda çıkan yönetmelikle; dernek, vakıf ve sandık üyeleri tüm birikimlerini ve derneğin, sandığın vakfın taahhütlerini kısmen veya tamamen BES’e aktarabilecek. Dernek, sandık ve vakıflardaki hem aktif üyeler hem de emeklilik planına göre kendilerine maaş ya da gelir bağlanmış olan üyeler (pasif üye) de BES’e geçebilecek. Hem aktif ve hem de pasif üyelerin BES’e geçebilmesi için bağlı olduğu dernek, vakıf veya sandığın yetki organlarının karar alması gerekiyor. Eğer geçiş isteği üyenin kendisine bırakılmışsa geçiş sırasında üyenin muvafakatnamesi gerekiyor.
BES’E AKTARIM NASIL YAPILACAK?
SEDDK, 16 Şubat 2022’de ise Dernek, Vakıf, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarımlara İlişkin Genelge yayımladı. Genelge ile dernek, vakıf veya diğer kuruluşların üye veya çalışanlarının BES’e yapılacak aktarımlarına ilişkin esas ve usuller belirlendi. İşte, madde aktarıma ilişkin detaylar.
- Üye veya çalışan, birden çok şirkete veya aynı şirkette birden çok sözleşmeye aktarımı yapabilecek.
- Aktarım kısım kısım yapılırken katılımcının vefat etmiş olması halinde, bireysel emeklilik sistemine aktarılan birikim lehdar veya hak sahiplerine ödenecek.
- Vefat eden katılımcının varsa ilgili hizmet sunucusunda kalan birikimi kendisi adına aktarıma konu edilmez.
- Katılımcının vefat etmesi nedeniyle ilgili vakıf, derneklerin mevzuatı çerçevesinde hak sahibi sıfatıyla vakıf veya derneğe yeni dahil olan pasif üyelerin bulunması durumunda, bu kişiler kendisine kalan birikimleri için kendi adlarına ayrıca bir aktarım yapabilir.
- Dernek, vakıf tarafından üyeleri veya çalışanları adına ödenen katkı paylan, işveren grup emeklilik sözleşmesi kapsamında aktarılabilir.
- Katılım emeklilik planı seçmek isteyen üye veya çalışanlara, katılım emeklilik planı veya katılım esaslı emeklilik yatırım fonuna erişim imkanı sunulur ve devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesinde katılım katkı fonu tercih edilir.
- Bekleme suresi, her bir sözleşme veya işveren grup emeklilik sözleşmelerine bağlı olarak aktarılan sertifika bazında ayrı ayrı belirlenir.
EMEKLİLİK GELİR PLANLARINA İLİŞKİN ESASLAR
Pasif üyeler, dernek ve vakıfların mevzuatına göre emeklilik hakkı elde etmiş aktif üyeler, 56 yaşını tamamlamış ve en az 10 yıllık kazanılmış süreye denk gelecek tutarı aktarabilecek. Aktif üye veya çalışanlar birikim amaçlı bir emeklilik sözleşmesine aktarım yapabileceği gibi emeklilik gelir planına aktarım yapmayı da tercih edebilir.
- Emeklilik gelir planı kapsamındaki sözleşmelerin kurulması için en az aylık brüt asgari ücretin 4 katı kadar tutarın sözleşmeye aktarılması gerekir.
- Bekleme suresi boyunca emeklilik gelir planından yapılabilecek ödemelere ilişkin limitler SEDDK tarafından genelgede yayınlanan yaşam tablosuna göre muhtelif yaşlarda ay bazında ortalama ömür tablosuna (PMF) göre yapılacak.
- 56 yaşından büyük katılımcılara PMF tablosuna göre hesap edilen azami aylık tutardan daha fazla ödeme yapılamaz.
- Üyenin hizmet sunucusundan ödeme alabileceği son yaş bilgisi mevcut ise aktarım anındaki yaş ile son yaş arasında kalan tam ay suresi esas alınır.
BES’e Aktarıma Konu Yaşam Tablosuna Göre Muhtelif Yaşlarda Ay Bazında ortalama Ömür Tablosu (PMF)