OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, SUT fiyatlarında güncelleme yapılması gerektiğini belirterek, “Bir muayene 3 Euro, onun da çoğu geri alınıyor. Böyle devam edebilmek mümkün değil. Bir yoğun bakım 2 bin lira. Artık böyle maliyetler yok. Hizmet maliyetleri korkunç. SUT fiyatları güncellenmeli” dedi.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatlarında güncelleme yapılmazsa, OHSAD üyelerinin bu yılı çıkaramayacağını söyledi. Reşat Bahat, OHSAD’ın düzenlediği 14. Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantısında konuştu.
Reşat Bahat, SUT fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini, bir muayenenin 3 Euro olduğunu, bir yoğun bakımın 2 bin lira olduğunu, bunun da yüzde 50’sinin devlete verildiğini, ceza yazıldığında yüzde 200 ceza yediklerini kaydetti. Bahat, özel hastanelerin cezalardan artık bıktığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:
NE YAPSAK CEZA. CEZALARDAN BIKTIK
“Biz cezalardan artık bıktık. Ne yapsak ceza. Hastaneler olarak her konuda davalık oluyoruz. Yetmiyor, Sağlık Bakanlığı ceza yazıyor, yetmiyor SGK yazıyor. Sürekli ceza yiyoruz. Dünyanın en güzel Dijital Sağlık Hizmeti Yönetmeliği çıkartıldı, standardizasyonsuzluk bizi çok yordu. Her denetlemede savunmamı mı istenir? Biz bunu anlamıyoruz. Biz bu işi bu kadar mı kötü yapıyoruz? Hangi bölümü denetleseler savunma istiyorlar. Bütün üyelerimiz aynı durumda, herkes dehşet içinde. Bizim moralli olarak bu işi yapmamız lazım. SUT’un her yıl yeniden değerlendirme oranında artmasını istiyoruz. 3 Euro’dan muayene ediyoruz, yüzde 50’sini devlete veriyoruz. Ceza yazıldığında yüzde 200 ceza yiyoruz.”
SUT FİYATLARI GÜNCELLENMELİ
Özel hastanelerin global bütçeye girmeyince hastane yönetmeyi öğrendiklerini vurgulayan Bahat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Global bütçeye girmeyince müthiş şekilde hastane yönetmeyi öğrendik. Kalitemizi nasıl arttıracağımızı, hangi alanlara nasıl eğileceğimizi daha iyi öğrendik. Aslında sağlık turizmi de boş kalan yatakların sonucuydu. Şimdi bakıyorum, sağlık turizminde tıkanma var. Sağlık Bakanlığı’na soruyorum, ‘Nasıl yapacağız sağlık turizmi?’ diye. Ben bunun daha fazlasını bu imkanlarla nasıl yürüteceğim? Benim cihaz ilave edebilmem, yeni bölümler açabilmem, yeni yataklar kurabilmem lazım. Herkes yap diyor da, nasıl yapılacak? Bir muayene 3 Euro. Onun da çoğu geri alınıyor. Böyle devam edebilmek mümkün değil. Bir yoğun bakım 2 bin lira. Artık böyle maliyetler yok. Hizmet maliyetleri korkunç. SUT fiyatları güncellenmeli” dedi.
SAĞLIĞI NASIL FİNANSE EDECEĞİZ
Reşat Bahat, özel sağlık sektörünün kronikleşmiş problemleri olduğunu da vurgulayarak, bu konuda da şunları söyledi:
“Bir kere doktor sayıları konusunda planlama sorunumuz var. Özel hastaneler de insan kaynağının adil dağıtılmasını istiyor. Ama bu kronikleşen problemlerin mutlaka çözülmesi lazım. Bir karar vermemiz lazım. Sağlığı nasıl finanse edeceğiz? Vergilerle mi, primlerle mi, maliyenin katkısıyla mı finanse edeceğiz? Bunların yanına tamamlayıcı ve özel sigorta mı koyacağız? Cepten harcamaları yüzde 19 da mı tutacağız?”