Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan, bugünkü yazısında, ehliyetini yenilemeyip, eski tip sürücü belgesi kullanan sürücülerin, kasko ve trafik sigortasından hasar alamayacaklarını yazdı. Doğan, yazısında, sigorta şirketlerinin hangi gerekçeye dayanarak, hasar ödemeyeceklerine de detaylı değindi.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan, bugünkü yazısında, ehliyetini yenilemeyip, eski tip sürücü belgesi kullanan sürücülerin, kasko ve trafik sigortasından hasar alamayacaklarını yazdı.
Doğan, yazısında, 1 Kasım itibariyle eski tip sürücü belgelerinin geçerliliğinin sona erdiğini ve bu tarihe kadar da sürücülerin yeni ehliyetlerini yenilemeleri gerektiğini belirterek, “2016 yılından itibaren verilmeye başlanan yeni tip sürücü belgelerine geçiş süresi dört kez uzatıldı ve en son 31 Ekim mesai bitimine kadar sürücülere eski tip sürücü belgelerini yenileme hakkı tanındı. 1 Kasım itibariyle süre dolmasına karşın halen 1.8 milyon kişi ehliyetlerini yenilemedi ve eski tip ehliyetleri kullanmaya devam ediyor. İsteyen bundan sonra da sürücü belgelerini yenilebilir, ancak 1 Kasım tarihine kadar yenileme için 15 lira ödenirken, bundan sonra yenilemek isteyenler B sınıfı sürücü belgesi için cezası ile birlikte 7 bin 500 lira ödemek durumunda kalacak” dedi.
Noyan Doğan, yazısında, ehliyetlerine yenilemeyen 1.8 milyon kişi için asıl üzücü haberin sigortacılardan geldiğine dikkat çekerek, şu tespitleri yaptı:
“Eski tip ehliyetlerin geçerliliği kalmadığı için sigorta şirketleri bu kişilerin karıştığı kazalarda hasar ödememe kararı aldı. Hatta kimi sigorta şirketleri bu kararlarını sigortalılara duyurdu. Buna göre, eski tip ehliyet kullananların kasko hasarları ödenmezken; trafik sigortasından kaynaklı hasarları ise, sigorta şirketi ödeyecek, sonrasında eski tip ehliyeti olan kişiden ödediği hasarı hukuk yoluyla (rücu ederek) isteyecek.
Birileri bu duruma, ‘nasıl olabilir, hangi kurala, kanuna göre ödemiyorlar?’ diyerek, tepki gösterebilir. Detaylı anlatayım ama önce şu tespiti yapayım. Eski tip sürücü belgelerinin artık geçersiz sayılması, yeni sürücü belgesi almayanları, ehliyetsiz statüsünü sokuyor. Bu da şu anlama geliyor; herhangi bir polis ve benzeri sorguda; kişi hakkında, sürücü belgesinin geçerlilik süresinin dolduğu uyarısı yapılıyor ve eski sürücü belgeleri alınıyor, araç kullanımına izin verilmiyor. İşte, bugün 1.8 milyon sürücü ehliyetsiz.”
Yazısında, konunun sigorta boyutlarına da değinen Doğan, “Kasko sigortası genel şartlarına göre, sürücü belgesine sahip olmayan kişilerin kullandığı araçlarda meydana gelen zararlar, sigorta kapsamına girmiyor. Şöyle anlatayım, aracınızın kaskosu var ve eski tip ehliyetle kullanıyorsanız, yani ehliyetsizsiniz, aracınızla kaza yaptığınızda sigorta şirketi aracınızda oluşan hasarı ödemeyecek. Aracınız pert oldu, sigorta zararınızı karşılamayacak” dedi.
Trafik sigortasında ise durumun farklı olduğuna dikkat çeken Doğan, yazısında, “Eski tip ehliyetle kazaya karıştınız ve karşı tarafın aracına maddi zarar verdiniz veya da kazada birinin ölümüne neden oldunuz. Öncelikle ehliyetsiz araç kullanarak, suç işlemiş oluyorsunuz. İkincisi, kazada kusurluysanız, sigorta şirketi karşı tarafın zararını karşılar; sonra da ehliyetsiz araç kullandığınız için ödediği zararın tamamını sizden hukuk yoluyla alır” dedi.
Şimdilerde, bu konuda sigortalılara uyarı mesajları gönderilmeye başlandığını da vurgulayan Doğan, yazısından, şu tespitleri yaptı:
“Mesajların içeriği de aynen şöyle: Eski tip ehliyetlerini yenilemeyen sigortalıların ehliyetleri geçersiz hale gelecek ve geçerliliğini yitirmiş sürücü belgesi statüsünde olacaktır. Bu durumda yer alan kasko sigortasına sahip sigortalılar, yaşanacak hasar durumlarında, hasarları sigorta şirketlerinden ödenmeyecektir. Trafik sigortası olanların ise herhangi bir hasar durumunda karşı tarafa ödenen hasar; sigortalılara, sigorta şirketlerince rücu edilecektir.”
Noyan Doğan, yazısında, sürücülere uyarılarda da bulunarak, “Biran önce eski tip ehliyetlerini yenisi ile değiştirecekler ki, gerek kaskodan, gerekse trafik sigortasından dolayı sigorta şirketleri ile başları ağrımasın” dedi.














