TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, araçlarda yaşanan fiyat artışlarının, ikinci el taşıt kredilerinde kasko değer listesi ile piyasa rayiç değerleri arasında ciddi uyumsuzluklara neden olduğunu belirterek, hususi veya ticari amaçlı ikinci el araç almak isteyen birçok tüketicinin, kredi kullanımlarında sorunlar yaşadığını söyledi.
Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği’nden (TÜSED), ikinci el araç alacaklara uyarı geldi. TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, kasko değer listesi ile piyasa rayiç değerleri arasında ciddi uyumsuzluklar olduğunu, bunun da tüketicileri mağdur ettiğini söyledi. Erdem, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler, kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıkları için bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak raporlar ile mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini de kaydetti.
Son dönemlerde sıfır araçlardaki bulunurluk sorunu, çip krizi, artan döviz kurları ve enflasyonun etkisiyle başta ikinci el araçlar olmak üzere ağır vasıta, iş makinesi ve diğer tüm emtiaların fiyatlarının sürekli arttığını kaydeden Erdem, “Yaşanan bu fiyat artışları, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler, ipotek, menkul rehini, ticari işletme rehini, kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda kasko değer listesi ile piyasa rayiç değerleri arasında ciddi uyumsuzluklara yol açıyor” dedi.
KREDİDE SORUN YAŞANIYOR
Ahmet Nedim Erdem, özellikle 2022 yılı ilk çeyreğinden itibaren hususi veya ticari amaçlı ikinci el araç almak isteyen birçok tüketicinin, kredi kullanımlarında sorunlar yaşadığını ve ikinci el araç fiyatları her hafta, hatta her gün artarken, aylık olarak belirlenen kasko değer listelerinin bu artış hızına yetişemediğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu durum, tüketicilerin kullandıkları kredilerde daha çok peşinata ihtiyaç duymasına yol açarken, peşinat bulamayanlar daha düşük modellere yönelmekte veya araç almaktan vazgeçmektedir. Örneğin, 600 bin liralık ikinci el otomobil için 300 bin lira kredi kullanım hakkı olan bir tüketici, araç kasko değer listesinde 500 bin lira olarak hesaplandığı için 50 bin lira peşinat daha ödemek zorunda kalıyor. Özellikle lüks segment araçlar, ağır vasıtalar ve iş makinelerinde fiyat farkı daha yüksek çıkıyor. Aynı mağduriyet ticari krediler, ipotek, menkul rehini, ticari işletme rehini, kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda da kendini gösteriyor.”
EKSPER RAPORU SORUNU ÇÖZER
Mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına aylık fiyatlamalar yerine bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak eksper raporu ile güncel fiyatların yakalanabildiğine değinen Erdem, “Eksper tarafından tespit edilen gerçek rayiç değerler üzerinden kredi teklifleri oluşturulabilmekte. İpotek, menkul rehini, ticari işletme rehini, kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi esnasında da bağımsız sigorta eksper raporları gerçek rayiçler üzerinden değerlendirme sağlayarak mağduriyetlerin önüne geçilebiliyor.”