MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, BES’te yapılan düzenlemelerin sektörün uzun zamandır beklediği ivmelenmeyi sağlayacağını belirterek, “Sistem dünyanın hiçbir yerinde olmayan devlet katkısıyla desteklendiği için yüksek enflasyonist ortamlarda getiri yükseltmeyi arayanların bundan daha iyi bir sistem bulmaları mümkün değil” dedi.
MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, 2021 yılının, hem yasal düzenlemeler açısından hem katılımcı sayısı açısından hem de fonların performansı açısından başarılı bir yıl olduğunu söyledi. Deniz Yurtseven, BES’teki yeni gelişmeler ve emeklilik fonlarının getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Deniz Yurtseven, BES fonlarının, 2021’de, ortalama yüzde 44 getiri sağladığını, bunun da enflasyonun üzerinde bir getiri olduğunu belirterek, BES’in son birkaç yıldır getiri anlamında yüksek performans gösterdiğini kaydetti. 2021’de özellikle altın, uluslararası fonlar ve dövizli fonların en yüksek getiriyi sağlayan fonlar olduğunu vurgulayan Yurtseven, “Burada yüzde 65 ile 75 arasında değişen performanslar var. En düşük performanslara baktığımızda da devlet iç borçlanma senetleri, likit fonlar gibi fonlar nispeten daha düşük seviyede getiri sağladı” dedi.
Deniz Yurtseven, 4 yıl öncesinde altın fonlarının toplam BES fonları içerisindeki payının yüzde 8 ile 8,5 civarında iken bugün yüzde 20’leri aştığını ve bugün için en yüksek fon tutarına sahip fonun altın fonu olduğunu belirterek, “Uluslararası fonlar, altın fonları ve dövizli fonlar toplam fonların yarısını oluşturuyor. Buralardaki ortalama getiriler de yüzde 75’ler seviyesinde” şeklinde konuştu.
YENİ DÜZENLEMELER İVME KAZANDIRACAK
Deniz Yurtseven, BES’te, 7.1 milyon katılımcı bulunduğunu ve 234 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Otomatik katılım sisteminde de yaklaşık 6.2 milyon katılımcı var ve 17 milyar TL civarında fon büyüklüğüne sahibiz. 2021 yılına baktığımızda üç açıdan değerlendirebiliriz. Katılımcı açısından oldukça iyi bir yıl, özellikle son 4 yılın yeni katılımcı sayısı açısından en yılı olduğunu söylemeliyim. Burada tabi 18 yaş altına BES’in sunulabilmesinin önemli etkisi var. İkincisi, sektörün önünü açacak ve önümüzdeki dönemde yeni ivme kazandıracak yasal düzenlemeler var. Örneğin, devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartılması, kısmi çekiş hakkı tanınması, BES sözleşmelerinin temlik gösterilebilmesi. Bunlar sektörün özellikle önümüzdeki dönemde de ivmesini artıracak unsurlar.”
BES’TEN ÇIKAN HATA YAPTIĞINI GÖRÜYOR
Yeni açılımların sektörün uzun zamandır beklediği ivmelenmeyi sağlayacağına da değinen Yurtseven, “Çünkü yaptığımız araştırmalar, bireysel emekliliğe sahip olmanın sadece emekliliğin finansmanı için değil, aile bireylerinin olası beklenmedik durumlar karşısında korunması amacıyla da böyle planlara girildiğini gösteriyor. Sistem dünyanın hiçbir yerinde olmayan devlet katkısıyla desteklendiği için özellikle yüksek enflasyonist ortamlarda getiri yükseltmeyi arayan vatandaşlar için bundan daha iyi bir sistem bulmaları da mümkün değil. Ben bir rakam da paylaşayım. Sistemden çıkanların, 2015 yılı içerisinde sisteme dönüş oranları yüzde 7-8’lerde iken, bugün bu oran yüzde 15’lere çıkmış durumda. Yani sistemden çıkan, aslında bireysel emeklilik sistemdeki bilgi seviyesinin artmasıyla beraber hata yaptığını görüp tekrar sisteme dönüyor” şeklinde konuştu.