Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, bireysel emeklilikte fon büyüklüğünün 1 trilyon TL’yi geçmesi üzerine açıklamalarda bulundu. Türkölmez, “Ana emeklilik sisteminiz ileride sürdürülemez olacaksa, yeterliliğini bugün bile sorguluyorsak onu tamamlayacak olan tek bir yer var, BES. Buraya çok daha fazla yatırım yapılması gerekiyor ve erkenden yapılması gerekiyor” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, BES’te fon büyüklüğünün 1 trilyon TL’ye geçtiğini belirterek, “Gidecek daha çok yolumuz var. 30-35 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Önemli bir aşama. Bu ölçek işi ve buralardaki birikimlerin çok büyümesi gerekiyor ki, bizim ileriye dönük bu birikimleri oluşturmamız ve toplumun ilerideki refahına yönelik birikimleri yaratmamız gerekiyor” dedi.
Türkölmez, fonların 1 trilyon TL’ye ulaşmasında; bir taraftan katılımcıların tercihlerini doğru yönde kullanmasının, diğer tarafta emeklilik şirketlerinin doğru finansal danışmanlık hizmetleriyle katılımcıları doğru yönlendirip doğru menkul kıymetlere yatırım yapılmasının katkısı olduğunu söyledi. Kıymetli madenler ve hisse senedinin, toplamın yüzde 55’ini oluşturduğunu ifade eden Türkölmez, “Katılımcıların tercihi çok da hisse tarafında değildi. Biz emeklilik şirketlerinde çok önemli başarı görüyorum burada. Hisse senedi fonlarına yatırım yapmayı ya da değişken fonlar aracılığıyla belli bir miktarda hisse senedine yatırım yapmayı sağladığımız için, yönlendirdiğimiz için bugün hem o getirileri elde etmiş olduk hem de bu seviyelere geldik” dedi.
EKONOMİK PROGRAM TL’YE YATIRIMI DESTEKLEYECEK
1 trilyon TL’nin yüzde 27’sinin Borsa İstanbul’da olduğunu kaydeden Türkölmez, şunları söyledi:
“Küçük küçük yatırımlarıyla belki orada yatırırım yapamayacak kişilerin bizlerin aracılığıyla, bizlere güvenerek oraya yatırım yapmasını sağladık. Emeklilik şirketlerinin bence o negatif faiz ortamında bunun borsaya yarayacağını öngörerek, belki de biraz risk alarak katılımcılarımıza daha fazla hisse fon vererek bu başarıda da katkımız olduğunu söyleyeyim. Ama şöyle bir şey de var, unutmayalım ki, bu iş dinamik ve değişken bir iş. Her zaman hisse fonları, altın fonları ön planda olacak diye de bakmayalım. Biz belki de seçim öncesinde menkul kıymet dağılımında yüzde 70’lerde döviz önermiştik. Bugün geldiğimizde TL ağırlıklı fonları öneriyoruz. Çünkü TL değerleniyor ve bundan sonraki bu ekonomik program, TL’ye yatırım yapmayı da destekleyecek.”
EYT SOSYAL GÜVENLİĞİN DENGESİNİ BOZDU
Taylan Türkölmez, yaşlı nüfusun arttığını, doğum oranlarının azaldığını, Türkiye’nin demografik yapısının değiştiğini belirterek, şunları söyledi:
“Emeklilerimizin sayısı artıyor. Emeklilerimizin refah seviyesi ile ilgili her gün haber yapıyoruz. Bugün var olan emeklilerimizin refah seviyesini belli bir seviyeye getirmeyi konuşurken, bir taraftan da sosyal güvenlikteki açığı konuşmamız lazım. Aktif pasif dengesini bozacak kararlara imza atmış bulunuyoruz; EYT gibi. EYT, sosyal güvenlik sistemimizin dengesini bozan, 25 milyonun, 16 milyon emekliyi finanse ettiği bir noktaya getirmiş durumda. Tamam, bu oldu. Bugünün emeklileri, bugünün emeklilik sistemi bunu bir şekilde yönetmek zorunda. Devlet bütçesinden paralar aktarılıyor ve belki ileride daha fazla aktarılacak ve belki de bizim maaşlarımız reel bazlı düşecek. Çünkü aktüeryal denge bozulmuş durumda. Böyle bir ortamda eğer sizin ana emeklilik sisteminiz ileride sürdürülemez olacaksa, yeterliliğini bugün bile sorguluyorsak ve ileride daha da fazla yeterliliği üzerine konuşacaksak; onu tamamlayacak olan tek bir yer var orası da BES. Buraya çok daha fazla yatırım yapılması gerekiyor ve erkenden yapılması gerekiyor.”
GENÇLERİN REFAH SEVİYESİNİ KORUMALIYIZ
Taylan Türkölmez, BES’te önemli bir katılımcı sayısına ulaşıldığına ancak sistemin gönüllü olduğunun da unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu işin yapısının, uzun vadeli, herkesin sistemde kalacağı, bugünkü sosyal güvenlik sistemimiz gibi çalışan bir yapının ikinci basamak olarak kurgulanacağı yere gitmesi gerekiyor. Yani tamamlayıcı emeklilik sistemi. Zaten Orta Vadeli Plan’da var. Bir şekilde er ya da geç bence bunu yapmamız gerekiyor. Gençlerin ileride, emekliliğindeki refah seviyesini koruyabilmek için yapmamız gerekiyor” dedi.