Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, yeni bir üretim projesi başlatacaklarını belirterek, “2025’in Mayıs ayında hasar projesinin bitireceğiz, akabinde üretim projesini başlatacağız. İlk etapta 2025’te ZAS’a geçiş olacak, ardından abonelik sistemi, 2026’da da artık sürekliliği olan bir poliçeye dönüşecek” dedi.
Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, Zorunlu Afet Sigortası (ZAS)) konusunda tüm çalışmaları tamamladıklarını, kanunun Meclis’ten çıkmasını beklediklerini söyledi. Eren, ZAS’ın, 2025’in ilk çeyreğinde devreye alınacağını kaydetti.
Selva Eren, yeni dönemde üretim projesi başlatacaklarını da açıklayarak, yeni uygulamanın detaylarını anlattı. Zorunlu deprem sigortasını sigorta şirketlerinin ürettiğini hatırlatan Eren, “Biz depremde bunu yaşadık. Depremde, sigorta şirketlerimiz, teminatı biz vermemize rağmen, farklı sebeplerden ötürü bölgede belli bir süre poliçe kesmeyeceklerini söylediler. Belli oranda haklılıkları da vardı. Ancak gerek bürokrasi gerek vatandaşlar bu konuya son derece olumsuz baktılar ve ‘Neden poliçe kesmiyorsunuz’ diye DASK’a başvurdular. Halbuki poliçeleri biz değil sigorta şirketleri kesiyordu. Şimdi yeni dönemde biz bir üretim projesi başlatıyoruz” dedi.
2025’TE HASAR PROJESİ BİTECEK
Selva Eren, 2025’in Mayıs ayında hasar projesinin biteceğini, akabinde üretim projesini başlatacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Üretim projesi de şu: Yine biz acentelerle ve yine sigorta şirketleriyle çalışıyor olacağız. Herhangi bir şekilde üretimi biz yapmayacağız. Ancak bizim ekranlarımıza bağlanaraktan sigorta şirketleri üretim yapacak. Bu da bize şunu getirecek; ileride herhangi bir deprem olduğunda sigorta şirketleri poliçe kesmiyorum dediği dünyada, biz aslında poliçe kesmeye devam edebileceğiz. Tabi, yine acenteler, yine sigorta şirketlerimizin üzerinden. Bunu yapmamızdaki temel sebep; bir afet anında kesintiye uğramamak adına bu üretimin bizim üzerimizden, bizim ekranlarımıza bağlanarak yapabilmeleri, yahut yapmadıkları takdirde bizim direkt yapabilmemiz.”
ABONELİK SİSTEMİNE GEÇECEĞİZ
Eren, ileride yapılacak projelere de değinerek, bunlardan birinin de abonelik sistemine geçilmesi olduğunu kaydederek, “Yani artık 12 aylık bir süreç içerisinde vatandaşımız ödemesini yapacak. Yine bizim ekranlarımız üzerinden şirketlerimiz devam edecek. İkinci etap hedefimiz, ZAS’a geçişle ve üretim projemizin tamamlanması ile beraber sisteme girdikten sonra vatandaşlarımızın DASK’ı iptal etmesi söz konusu olmayacak. Süreklilik arz edecek bir yapıya dönüştüreceğiz” dedi.
PROJELERLE YÜZDE 100 SİGORTALILIĞA ULAŞACAĞIZ
Bu kapsamda sigortalıların primleri 12 ay boyunca ödeyeceklerine dikkat çeken Eren, şunları söyledi:
“ZAS’ın gelmesiyle beraber, tarifede de birtakım değişiklikler olacak, fiyatlar biraz daha artıyor olacak. Çünkü tüm teminatları kapsayacak. Vatandaşlar çok geniş bir poliçe alacak. Dolayısıyla bunu taksitlendirerek ödemek onlar için de büyük bir kolaylık olacak diye düşünüyoruz. Ama bu hemen bugünden olmayacak. İlk etapta 2025’te ZAS’a geçiş olacak, ardından abonelik sistemi, 2026’da da artık sürekliliği olan bir poliçeye dönüşecek. Böylece de yüzde 100 sigortalılık oranına ulaşacağız. Buradaki amaç da şu: Artık reasürans maliyetlerimiz iki sene öncesi gibi değil. Biz bütün riski üzerimizde tutmuyoruz, belli bir kısmını yurtdışına gönderiyoruz. Yaklaşık yüzde 25’lerdeyken, bugün artık reasürans maliyetlerimiz yüzde 77’lere geldi. Biz vatandaştan topladığımız paranın büyükçe bir kısmını reasürörlere aktarıyoruz. Bizim hedefimiz de artık bu maliyetlere katlanmamak ve aslında fonumuzu daha da büyüterek reasürans almamak ya da çok daha küçük almak.”