Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, küresel iflas oranı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 artacağını savunarak, büyük bir iflas dalgasına karşı şirketleri uyardı. Euler Hermes’e göre, şu anda iflas riskinin en yüksek olduğu sektörler arasında; havacılık, konaklama ve gıda dışı perakende bulunuyor.
Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa’da iflasların yüzde 20 artabileceği savunuluyor. 2020 yılında her 21 saatte büyük çaplı bir şirket iflas etti. Bunlardan en çok Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’nın gelişmiş ekonomileri etkilendi. Ancak salgın nedeniyle devreye giren devlet destekleri, şirket iflaslarında yüzde 10’luk bir düşüşe neden oldu. Euler Hermes ekonomistlerine göre, devlet yardım mekanizmalarının aşamalı olarak kaldırılmasıyla birlikte, küresel iflas oranı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 artacak.
Zombi Şirket Sayısı Arttı
Euler Hermes, 2021 için beklenen iflas dalgasına karşı şirketleri uyardı. Devasa boyuttaki devlet desteklerinin birçok şirket için kovid-19 şokuna karşı tampon oluşturarak iflasların önüne geçtiğini bildiren Euler Hermes, devlet desteklerinin kalkmasıyla birlikte küresel iflas oranının yüzde 25 artış gösterebileceği uyarısında bulundu.
Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar Bölümü Başkanı Alexis Garatti, kısa vadede yerinde olan devlet desteklerinin orta vadede ise rekabetin bozulmasına neden olduğunu söyledi. Devlet desteği ile ayakta kalabildiği için ‘zombi’ olarak nitelendirilen şirket sayısındaki artışa dikkat çeken Garatti, “Devlet desteklerinin kalkması ile birlikte birçok şirketin ticari yükümlülüğünü yerine getirememesi, iflaslarda zincirleme bir reaksiyon yaratabilir. Büyük bir iflas dalgası yaşanabilir. Domino etkisi olarak tanımlanabilecek bu duruma karşı şirketler, nasıl korunacaklarını planlamalı” dedi.
En Riskli Sektörler, Havacılık, Konaklama, Gıda Dışı Perakende
Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa’da iflasların yüzde 20 artabileceğini belirten Garatti, şu değerlendirmede bulundu: “Bu oran Euro bölgesinde yüzde 29, Kuzey Amerika’da yüzde 36, Afrika ve Orta Doğu bölgesinde yüzde 19, Asya-Pasifik bölgesinde ise yüzde 22 olarak ön görülüyor. Diğer yandan fiziki alışveriş veya etkileşimin olduğu tüm sektörlerin gelirleri pandemiden önemli ölçüde etkilendi. Şu anda iflas riskinin en yüksek olduğu sektörler arasında; havacılık (ulaşım ve ekipman), konaklama ve gıda dışı perakende bulunuyor.”
İflas Dalgasından Korunmak İçin Öneriler
Salgının sosyal ve ekonomik etkilerinin bölgeden bölgeye değiştiğini vurgulayan Garatti, CEO ve CFO’lara, yaşanabilecek iflas dalgasından nasıl korunabilecekleri ile ilgili ise şu önerilerde bulundu:
- Ticari ortağınızın iflas riskini belirleyin ve belgeleyin.
- Entegre bir risk yönetimi oluşturarak her bir ticaret ortağınızı puanlayın.
- Tüm müşterilerinizi sürekli olarak izleyin.
- Risk faktörünü azaltmak için önleyici tedbirler alın.
- Müşterilerinizle olan kredi riskinizi sınırlayın.
- Ödeme koşullarınızı diğer ülkelerdeki ve sektörlerdeki trendlerle karşılaştırın.
- Nakit akışınızı optimize edin.