Güvenlik şirketi Kaspersky tarafından yapılan, 15 bin tüketicinin katıldığı küresel bir araştırmaya göre dünya genelinde fidye yazılımı kurbanlarının yarısından fazlası (yüzde 56), Türkiye’de ise yüzde 36’sı geçen yıl verilerine erişimi yeniden sağlamak için fidye ödedi. Ancak bunların yüzde 17’si fidyeyi ödese bile verilerini geri alamadı. Türkiye’de oran daha yüksek, yüzde 27.
Fidye yazılımı, suçluların para gasp etmek için kullandıkları bir kötü amaçlı yazılım türü. Bunlar şifreleme tekniklerini kullanarak veya kullanıcıların cihazlarını kilitleyip erişimi engelleyerek verilerin içeride hapsolmasına neden oluyor. Kaspersky’nin ‘Consumer appetite versus action: The state of data privacy amid growing digital dependency’ raporu, küresel ölçekte ankete katılanların yaklaşık dörtte birinin (yüzde 26) tahmini para kaybının 100 dolardan az olduğunu ortaya çıkardı. Katılanların yüzde 24’ü için bu rakam 100-249 dolar arasında, yüzde 9’u için 250 dolar ile 1.999 dolar arasında değişiyordu, yüzde 3’lük kesimin kaybı ise 2.000 dolar ile 4.999 dolar arasındaydı.
Kurbanların Yüzde 12’ü Hiçbir Şey Alamadı
Ödeme yapmış olsun ya da olmasın, kurbanların yalnızca yüzde 29’u saldırının ardından tüm şifrelenmiş veya engellenmiş dosyalarını kurtarabildi. Bunların yüzde 50’si bazı dosyaları, yüzde 32’si önemli miktarda dosyayı ve yüzde 18’i az sayıda dosyayı kaybetti. Yüzde 13’lük bir kesim ise neredeyse tüm verilerini kaybetti.
Ankete katılan her on kişiden dördü son 12 ayda fidye yazılımından haberdar olduklarını ifade etti. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla bu bilincin artması büyük önem taşıyor. Tüketicilerin fidye yazılımları hakkında daha fazla bilgi edinmeleri ve kendilerini korumalarına yardımcı olmak üzere neye dikkat etmeleri gerektiğini anlamaları çok önemli. Kaspersky, fidye yazılımı tehdidiyle karşılaşan kullanıcılara şunları öneriyor:
Tehditle Karşılaşırsanız Bunların Yapın!
- Cihazlarınız şifrelense bile fidyeyi ödemeyin. Fidye ödemek yalnızca siber suçluları uygulamaların devamına etmeye teşvik etmeye yarar. Bunun yerine yerel emniyet teşkilatıyla iletişime geçin ve saldırıyı bildirin.
- Fidye yazılımını yayan Truva atının adını bulmaya çalışın. Bu bilgiler, siber güvenlik uzmanlarının tehdidin şifresini çözmesine ve dosyalarınıza erişimi korumasına yardımcı olabilir.
- İstenmeyen e-postalardaki veya tanıdık olmayan web sitelerindeki bağlantıları tıklamaktan kaçının. Güvenmediğiniz göndericilerden gelen e-posta eklerini açmayın.
- Nereden geldiklerini bilmediğiniz USB’leri veya diğer çıkarılabilir depolama aygıtlarını asla bilgisayarınıza takmayın.
- Bir fidye yazılımı saldırısı yaşamanız durumunda verilerinizin güvende kalması için cihazlarınızı düzenli olarak yedekleyin.
Saldırılar Devam Ediyor
Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlama Müdürü Marina Titova, şunları ifade ediyor: “Bu veriler, tüketicilerin önemli bir bölümünün son 12 ayda verileri için fidye ödediğini gösteriyor. Ancak fidyeyi ödemek verilerin geri dönüşünü garanti etmediği gibi, siber suçluları saldırıların devamına teşvik ediyor. Bu nedenle fidye yazılımından etkilenenlerin asla ödeme yapmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun yerine tüketiciler, cihazları için korumaya ve güvenliğe yatırım yapmalı ve tüm verileri düzenli olarak yedeklemelidir. Bu, saldırının siber suçlular açısından cazibesini azaltacak ve kullanıcılar için daha güvenli bir gelecek sunmaya yardımcı olacaktır.”