Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Araştırma Merkezi ile birlikte hazırladığı ‘Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi’ sonuçları düzenlenen bir toplantı ile açıklandı. Penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e yükseldiği öngörülen Pozitif Ayrışma Senaryosu’nda ise GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46’lık büyümeyle 421 milyar TL’lik artış sağlayacağı öngörülüyor.
Sigortalılık oranının yüzde 2.2’den, yüzde 3.2’ye çıkması halinde sigorta pazarı yüzde 45 büyüyecek ve bu büyüme de Türkiye’nin GSYH’da 197 milyar TL’lik artış yaratacak. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Araştırma Merkezi ile birlikte hazırladığı ‘Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi’ sonuçları düzenlenen bir toplantı ile açıklandı. Toplantıya TSB Başkanı Atilla Benli’nin yanısıra TSB Başkan Yardımcıları Taylan Türkölmez ve Uğur Gülen ile TSB Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Yaşar, Cemal Kişmir katıldı.
BENLİ: KARAR VERİCİLER İÇİN HAZIRLADIK
Toplantıda konuşan TSB Başkanı Atilla Benli, sigorta ve emeklilik sektörünün; 2021 sonunda 427 milyar liralık aktif büyüklüğe, 104.9 milyar lira prim üretimine ulaştığını ve sektörün GSYİH’nın 32 katına ulaşan 230 trilyon lira tutarında teminat sağladığını söyledi. 2022’nin 3. Çeyreğinde sektörün aktif büyüklüğünün 616 milyar liraya, prim üretiminin ise 146.8 milyar liraya çıktığını belirten Benli, sigortacılığı, hızla büyüyen dev bir ekosistem olarak tanımladı.
Atilla Benli, Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi’ni, sigorta ve emeklilik sektörlerinin büyüme potansiyelini ve bunu hayata geçirebilecek adımları tespit etmek amacıyla hazırladıklarını ifade ederek, “Etki analizini, bu sektörün karar vericileri için hazırladık. Sigortalanma oranının artırılması için atılacak adımlar sonucunda sigorta ve emeklilik sektörlerinin ekonomiye yaratacağı katkıyı ortaya koyduk. Sigortalılık oranının, muadil ülkeler seviyesine çıkması halinde ülke GSYH’sında 197.8 milyar liralık artış olacak. Bu da Türkiye GSYH’sında yüzde 3.5’lik büyüme demektir” şeklinde konuştu.
Atilla Benli, “Ülkemizin mega yatırımlarını, vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın yarınlarını güvence altına alıyor; ülkemiz ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkılarımızla geleceğin güçlü ve büyük Türkiye vizyonuna, Türkiye Yüzyılı’na büyük bir gayretle hizmet etmeye gayret ediyoruz” dedi.
YÜZDE 45’LİK BÜYÜME YARATACAK
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi’nden Prof. Dr. Gökhan Özartan ve Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğlu, yaptıkları sunumla Rapora dair ayrıntıları ve olası senaryoların millî ekonomimiz üzerindeki ‘doğrudan’ ve ‘dolaylı’ etkilerini paylaştılar.
Buna göre; Türk sigortacılık sektöründeki penetrasyonun yüzde 2,2 oranından, muadil ülkelerde gözlemlenen ortalama yüzde 3,2’ye çıkması, sektörel bazda yaklaşık yüzde 45’lik büyümeye karşılık geliyor. Potansiyel Senaryo, öngörülen penetrasyon artışı sayesinde Türkiye ekonomisi için GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51’lik büyüme ve 197,8 milyar TL’lik artışı söz konusu olabileceğini ortaya koyuyor. Penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e yükseldiği öngörülen Pozitif Ayrışma Senaryosu’nda ise GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46’lık büyümeyle 421 milyar TL’lik artış sağlayacağı öngörülüyor.