Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, BES’in, 2022 yılını değerlendirdi, 2023 yılına yönelik beklentilerini paylaştı. Göçer, “2022’de toplu para girişi hiç olmadığı kadar iyiydi. Geçen sene 40 milyar TL tahsilat yapıldı, bunun 10 milyar lirası toplu parayla geldi. Eskiden bunun oranı yüzde 16-17’lerdeydi, 2022’de yüzde 30’lara yaklaştı. Yani, gelen paranın çoğu toplu para olarak geldi” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, BES’in, tasarruf aracı olmasının yanısıra yatırım aracı haline geldiğini söyledi. Göçer, BES’in, 2022 yılını değerlendirdi, 2023 yılına yönelik beklentilerini paylaştı.
2022 yılının BES açısından iyi bir yıl olduğunu, 2023’e de iyi başlandığını belirten Göçer, asgari ücret artışı ile birlikte devlet katkısından yararlanma tutarının 120 bin liraya çıktığını, 2023 yılında sisteme 120 bin lira yatırıldığında, 36 bin lira devlet katkısı alınacağını kaydetti. Göçer, yılın başında önemli gelişmelerden birinin de devlet katkısında yapılan düzeleme olduğunu ve yıllık limitin üzerinde ödenen katkılar için takip eden yıllarda devlet katkısı alabilme imkanı getirildiğini, bunun da sisteme nakit girişlerini teşvik edeceğini ifade etti.
KİŞİLER ARTIK PARASINI DEĞERLENDİRİYOR
Burak Ali Göçer, BES açısından 2022’de iki önemli gelişme olduğuna değinerek, “Bunlardan biri getiriler açısından iyi bir yıldı. İkincisi, toplu para girişi hiç olmadığı kadar iyiydi. Geçen sene 40 milyar TL tahsilat yapıldı, bunun 10 milyar lirası toplu parayla geldi. Eskiden bunun oranı yüzde 16-17’lerdeydi, 2022’de yüzde 30’lara yaklaştı. Yani, gelen paranın çoğu toplu para olarak geldi. Kişiler burada parasını değerlendirmeye başladı” dedi.
Önemli gelişmelerden birinin de BES şirketlerine finansal danışmanlık hakkı verilmesi olduğunun altını çizen Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2022’de başladı ama 2023’te de devam ediyor. Bu şu demek? Daha proaktif bir şekilde katılımcıları yönlendirebileceğiz. Sistem öyle bir noktaya geldi ki, bir yandan getirilerimiz iyileşti, bir yandan müşteriler fonları ile daha çok ilgilenmeye başladı. Biz de bir yandan müşterilere dokunmaya başladık, onları tetiklemeye başladık. Hepsini toparladığınızda, hem müşteri başına gelir arttı, hem fon tarafındaki getiriler arttı.”
BES’E YATIRIM TARAFI DA EKLENDİ
Burak Ali Göçer, “BES tasarruf sisteminin yanında yatırım aracı haline de mi geldi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Sistemde bunu teşvik eder hale geldi. Devlet katkısını aşan kısmının alınabiliyor olması, önümüzdeki dönemde buradaki para üzerinden kısmi çekiş yapılabilecek olması, buradaki parayı teminat göstererek kredi alınabilecek olması; bunların hepsi sistemi teşvik ediyor. Bir taraftan tasarruf özelliği devam ediyor. 18 yaş altı ile 600 bin gencimiz sistemi girdi, orada da 2.5 milyar TL fon birikti. Onlar hakikaten paralarını biriktirmeye devam ediyorlar. Buna şimdi yatırım tarafı da eklendi. İnsanlar paralarını getiriyor, gayet proaktif, gayet profesyonel bir şekilde bu sistemde paralarını yönetiyorlar.”
SİSTEMDE YOK YOK
Burak Ali Göçer, 2023 yılında da BES’in büyümeye devam edeceğini, 18 yaş altında birikimlerin devam ettiğini ve edeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Genelde bizim Aralık ayı hızlı, Ocak ayı yavaş geçerdi. Ocak ayına da çok hızlı girdik. Asgari ücretteki artışla devlet katkısının 120 bin liraya çıkması cezbedici oldu. Proaktif bir para yönetimi var. Getiriler cazip. Yolda bile artık bize getiriler ne oldu diye soranlar olmaya başladı. Dolayısıyla insanların ilgi gösteriyor olması tasarrufların gelmeye devam edeceğini gösteriyor. 2023’te de getiri kısmının iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü bizde her türlü ürün var. Yani bir sene hisse iyi gider, bir sene altın iyi gider, bir sene faiz iyi gider. Bizde bunların hepsi var. Yetmezse işte yurtdışı piyasalardan, yurtdışı hisselerden fonlar yaratıyoruz. Sistemde yok yok.”