spot_img
Cuma, Temmuz 4, 2025

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye Gelecek Fakültesi dönüşümün öncüsü

0
AXA Türkiye’nin sigorta sektöründe bir ilk olarak hayata geçirdiği ve tescil ettirdiği Sürdürülebilir Gelişim ve Büyüme için Gelecek Fakültesi, beşinci yılını geride bıraktı. Yükselen...

RS Otomotiv IBIS Global Summit 2025’in Gold Partneri

0
Dünyanın önde gelen otomotiv hasar onarımı ve yönetimi zirvesi IBIS Global Summit 2025, bu yıl 24-26 Haziran tarihleri arasında İstanbul Swissôtel The Bosphorus’ta düzenlendi....

Türkiye Sigorta, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde

0
Türkiye Sigorta, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) alanındaki stratejik çalışmaları, entegre yönetim anlayışı ve kapsamlı sürdürülebilirlik politikaları sayesinde “BIST Sürdürülebilirlik Endeksi”ne dahil edildi. (BASIN BÜLTENİ)...

AXA Sigorta VUD işbirliği

0
AXA Sigorta, Türk voleybolunun köklü geçmişine ışık tutan Voleybolun Unutulmazları Derneği (VUD) ile önemli bir iş birliğine imza attı. AXA Sigorta, “Değerler Ortaklığı” kapsamında...

Sompo Sigorta’dan Hyundai sahiplerine özel kasko avantajı

0
Sompo ile otomotiv dünyasının güçlü temsilcilerinden Hyundai Motor Türkiye, önemli bir iş birliğine imza attı. Hyundai Kasko ile araç sahipleri, yetkili servislerde orijinal yedek...

Anadolu Sigorta’ya İstanbul Defterdarlığı’ndan teşekkür belgesi

0
Anadolu Sigorta, Kurumlar Vergisinde yüksek beyanda bulunan mükellefler arasında olması nedeniyle ülke ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı İstanbul Defterdarlığı tarafından teşekkür belgesiyle onurlandırıldı. 2023 yılı...

AXA Türkiye’den KOBİ’lere deprem sonrası hızlı finansal destek

0
AXA Türkiye, deprem riski taşıyan bölgelerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik geliştirdiği yeni ürünü “Deprem Finansal Destek Sigortası”nı sigortalılarının hizmetine sundu....

HDI Kampüs ilk mezunlarını verdi

0
HDI Sigorta’nın genç yetenekleri desteklemek ve sektöre nitelikli profesyoneller kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği eğitim programı HDI Kampüs, ilk mezunlarını verdi. Sigorta sektörüne yön verecek...

Anadolu Sigorta’dan Mardin’de Kültürel Mirası Yaşatan Eğitim Projesi

0
Anadolu Sigorta, “Anadolu Toprağını Çömlek Sanatı ile Buluşturma” projesi kapsamında Mardin’de yürüttüğü yeni uygulamayla 2000 öğrenciyi çömlek sanatıyla tanıştırdı. Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında başlattığı...

AXA Türkiye, acentelerinin başarılarını kutladı

0
AXA Türkiye, 2024 yılı performansları doğrultusunda Karlılık, Prim Üretimi ve Bölge kategorilerinde üstün başarı gösteren acenteleriyle İstanbul Conrad Hotel’de buluştu. Ödül töreninin de olduğu...
Genelİklim değişikli anketi yapıldı sonuçlar çarpıcı

İklim değişikli anketi yapıldı sonuçlar çarpıcı

Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve dünya çapında küresel ısınma ve iklim değişikliği üzerine yapılan anketin sonuçları açıklandı. Ankete katılanların yüzde 86’sı küresel ısınmayı insanlık için ciddi tehlike olarak görüyor. Türkiye’de küresel ısınmanın tehdit olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 93. Türkiye iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda kötümser ülkeler arasında. Görüşülen 10 kişiden 8’i global ısınmanın bir sonucu olarak, orman yangınları, seller, fırtınalar gibi doğal afetlerin arttığına inanıyor. Türkiye’de, doğal afetlerdeki artışı küresel ısınmaya bağlayanların oranı ise yüzde 83.

Küresel ısınma insanlık için ciddi bir tehdit olarak görülürken, dünyanın yüzde 52’si iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda umutlu. Türkiye’nin yüzde 68’i, küresel ısınmayı durdurmak için esas çabayı hükümetin ve şirketlerin göstermesi gerektiğini düşünüyor. BAREM’in global ortağı WIN Grubu ile birlikte 39 ülkede 33 bin 236 kişi ile yaptığı araştırma, katılımcıların yüzde 86’sının küresel ısınmayı insanlık için ciddi tehlike olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Tehlike Amerika (%89) ve Afrika (%87) kıtalarında daha yüksek algılanıyor. İklim değişikliğini insanlık için önemli bir tehdit olarak görenlerin en yüksek oranda olduğu ülkeler; Vietnam, Endonezya (%96), Paraguay ve Peru (%94).

Türkiye’de küresel ısınmanın tehdit olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 93, global ortalamanın üstünde ve Türkiye bu oranla 39 ülke arasında 5. sırada. Geçen yaz gerçekleşen uzun süreli orman yangınları ve sellerin etkisi bu oranı bir yıl öncesine göre 4 puan yükseltti. Aynı zamanda tüm demografik gruplara yaygınlaştırdı. Oran, lise ve üniversite mezunları arasında yüzde 96’ya çıkıyor.

TÜRKİYE KÖTÜMSER ÜLKELER ARASINDA

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında iklim değişikliğinin durdurulabileceği umudu, yüzde 54’ten yüzde 52’ye azalmış olsa da hala pozitif durumda. Amerika (%57) ve Afrika (%55) en iyimser kıtalar. Asya Pasifik (%49) ve Ortadoğu (%48) bölgeleri ise iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda daha az umutlu. Bu algı ülkeler arasında da değişiyor. En iyimser ülkeler Brezilya (70%), Meksika (67%), Danimarka (66%), Endonezya ve Paraguay (%64) iken en kötümserler Çin (%38), Pakistan (%34) ve Hindistan (%31).

Türkiye (%47) iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda kötümser ülkeler arasında; 39 ülke içinde 28. sırada. En iyimser kesim öğrenciler (%59). Onları 18-34 yaş grubundaki gençler, C1 sosyoekonomik statü grubu ve serbest meslek sahipleri (%52) izliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 80’i kendi davranışlarının çevreyi iyileştirmeye yardımcı olacağını düşünüyor. Bu tutum, yüzde 86 oranla Amerikalılarda ve yüzde 81 oranla Afrikalılarda daha büyük oranlarda benimseniyor. Paraguay (%95), Kolombiya (%92), Peru, Endonezya ve Brezilya (%91) kendi davranışlarının olumlu etkisi konusunda en iyimser ülkeler iken Japonya (%62%), Filistin, Çin, Almanya ve Polonya (%68) vatandaşları kendi etkilerini daha düşük olarak değerlendiriyor.

Türkiye’de insanlar çevreyi düzeltmek için kendi bireysel çabalarının önemli olduğu düşüncesine dünya ortalamasına göre daha az katılıyorlar (%73). Türkiye bu oranla 39 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Bu alanda da öğrenciler (%85) en önde. Onları üniversite ve üzeri eğitimli grup (%79), ücretli veya maaşlı çalışanlar ve üst gelir grubu (%78) ile 18-34 yaş grubu (%77) izliyor.

HÜKÜMETLER, İŞ DÜNYASI ÇABA GÖSTERSİN

Araştırmaya katılanların yüzde 70’i hükümetlerin ve şirketlerin bireylerden daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünüyor. Her ne kadar kadınlar (%69) da bu şekilde düşünüyorlarsa da erkeklerin (%71) yetkililerden beklentisi daha fazla. Güney Kore (%83), Tayland ve Lübnan (%82) gibi ülkeler esas sorumluluğun bireylerden alınması gerektiğine daha yüksek oranlarda inanıyorlar.

Türkiye’nin yüzde 68’i esas çabayı hükümet ve şirketlerin göstermesi gerektiği düşüncesine katılıyor. Erkekler, C1 ve DE sosyoekonomik statü gruplarında bu oran %72’ye çıkıyor.

Araştırmaya katılanlardan yarısından fazlası (%51) hükümetlerin çevreyi korumak için gerekli önlemleri almadığını düşünüyor. Avrupalılar ve Amerikalılar (sırasıyla %65 ve %62), hükümetlerinin gerekli önlemleri almadığını düşünenler arasında en kritik olanlar. Hırvatistan (%83), Yunanistan (%74), Finlandiya (%73), Sırbistan ve Paraguay (%72) hükümet açısından en kritik ülkeler. Vietnam (%4), Endonezya (%8) ve Filipinler (%12) vatandaşları ise tam tersini, hükümetlerinin çevreyi korumak için gerekenleri yaptığını düşünüyorlar.

Türkiye’de 3 kişiden ikisi (%65) hükümetin çevreyi korumak için gerekli önlemleri almadığını düşünüyor. Türkiye bu konuda 39 ülke içinde 13. sırada. Bu oranın daha yüksek olduğu kırılımlar oldukça çeşitli; emekliler (%80), işsizler ve üniversite mezunları (%77), AB sosyoekonomik statü grubu (%74), öğrenciler ve 55 üstü yaş grubu (%73), lise mezunları ve üst gelir grubu (%71) ve 18-34 yaş grubu (%68)

DOĞAL AFETLERDEKİ ARTIŞIN NEDENİ KÜRESEL ISINMA

Görüşülen 10 kişiden 8’i (%81) global ısınmanın bir sonucu olarak, orman yangınları, seller, fırtınalar gibi doğal afetlerin arttığına inanıyor. Yüzde 82 oranla kadınlarda bu algı daha fazla. Amerika kıtası (%84) ve Asya Pasifik bölgesinde (%81) doğal afetlerin artışını küresel ısınmaya bağlayanların oranı daha yüksek. Vietnamlılar, Meksikalılar ve Peru’lular bu iki olgunun paralel ilerlediğini düşünme konusunda ilk sıradalar.

Türkiye, doğal afetlerdeki artışı küresel ısınmaya bağlayanların oranı (%83) açısından dünya ortalamasının üstünde ve 39 ülke içinde 16. sırada. Bu sonuç tüm demografik gruplarda yaygın olarak görünüyor. Üst gelir grubunda bu oran %86’ya çıkıyor.

ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLERE DAHA FAZLA ÖDEMEYE İSTEKLİYİZ

Günümüzde bazı firmalar eyleme geçiyor ve ürünlerini çevre dostu olarak üretiyorlar. Görüşülen 10 kişiden 7’si (%68) bu çabaları takdir ediyor ve katkı sağlamanın bir yolu olarak ve tüketim karşıtlığını desteklemek amacıyla çevre dostu ürünlere daha fazla ödemeye istekli görünüyor. Afrika ve Amerika (%72) çevreye saygılı ürünlere daha fazla ödemeye hazır. Vietnam (%95), Paraguay (%90), Hindistan (%88), Endonezya (%80) ve Peru (%79) vatandaşları bu girişimlere daha yüksek oranda destek veriyor.

Türkiye’de çevre dostu ürünlere daha fazla ödemeye istekliler, yüzde 71 oranla dünya ortalamasının üstünde. Üst gelir grubu (%84), AB sosyoekonomik statü grubu, üniversite ve üzeri eğitimli kesim, öğrenciler (%82) ve C1 sosyoekonomik statü grubu (%75) çevre dostu ürünlere daha fazla ödemeye çok istekli.

İLGİLİ HABERLER