spot_img
Pazartesi, Haziran 16, 2025

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye’den kültürel mirasın izine anlamlı katkı

0
AXA Türkiye, Akdeniz Arkeolojisi Derneği’nin yürüttüğü su altı arkeolojisi projelerine verdiği destekle, kültürel mirasın korunmasına katkı sunuyor. Dernek Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz’in bilimsel...

Sompo Sigorta, EHOM 2025 Buluşması’nda iş ortaklarıyla bir araya geldi

0
Sompo Sigorta, araç hasarlarının hızlı ve güvenilir yönetildiği Ekspres Hasar Onarım Merkezleri’nin (EHOM) iş ortaklarıyla bu yıl “EHOM 2025 Buluşması” çatısı altında bir araya...

FAO’dan TARSİM’e ziyaret

0
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, 11 Haziran tarihinde TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi...

Quick Finans, DAF Trucks Türkiye iş birliği

0
Yeni nesil finansman çözümleri sunan Quick Finans ile Avrupa’nın lider ticari araç üreticisi DAF Trucks Türkiye, ticari araç finansmanında önemli bir iş birliğine imza...

TARSİM’den Manisa’lı üreticilere geçmiş olsun ziyareti

0
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir, TARSİM Yönetim...

Sompo AXIS Havacılık Finansman Sigortası (SAAFI) ile Türk Hava Yolları, finansman ürününü kullanan ilk...

0
Dünyanın önde gelen havayollarından Türk Hava Yolları (THY), Sompo AXIS Havacılık Finansman Sigortası (SAAFI) Sigorta Garantili Havacılık Finansmanı ürününün kullanıldığı ilk finansman yapısını hayata geçirdi....

Anadolu Sigorta’dan 100. Yılına Özel anlamlı reklam filmi: “Anadolu İnsanı”

0
Türkiye'nin ilk ulusal sigorta şirketi olan ve bu yıl 100. yaşını kutlayan Anadolu Sigorta, yeni reklam filmi "Anadolu İnsanı" ile köklü geçmişini ve geleceğe...

AXA Sigorta’dan Yapay Zeka Odaklı Risk Yaklaşımı

0
AXA Sigorta, stratejik ortağı olduğu “Yapay Zeka Çağında Risk Yönetimi” etkinliğinde, yapay zekanın dönüştürücü etkileri ışığında kurumsal risk yönetiminin geleceğini ele aldı. Kurumsal Risk...

Magdeburger Sigorta, web sitesini engelliler için erişime uygun hale getirdi

0
Magdeburger Sigorta, web sitesini güncelleyerek engelli bireyler için kullanıcı dostu bir hale getirdi. Siteye eklenen “Erişebilirlik Aracı” ve “İşaret Dili Çeviri Sistemi” sayesinde görme,...

Katılım Emeklilik ile Erken BES’i sevdik

0
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 18 yaş altı katılımcı sayısı mayıs ayı itibarıyla 1,7 milyonu aşarken, Katılım Emeklilik 175 bin katılımcı ile pazarda yüzde 10’un...
Genelİklim değişikli anketi yapıldı sonuçlar çarpıcı

İklim değişikli anketi yapıldı sonuçlar çarpıcı

Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve dünya çapında küresel ısınma ve iklim değişikliği üzerine yapılan anketin sonuçları açıklandı. Ankete katılanların yüzde 86’sı küresel ısınmayı insanlık için ciddi tehlike olarak görüyor. Türkiye’de küresel ısınmanın tehdit olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 93. Türkiye iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda kötümser ülkeler arasında. Görüşülen 10 kişiden 8’i global ısınmanın bir sonucu olarak, orman yangınları, seller, fırtınalar gibi doğal afetlerin arttığına inanıyor. Türkiye’de, doğal afetlerdeki artışı küresel ısınmaya bağlayanların oranı ise yüzde 83.

Küresel ısınma insanlık için ciddi bir tehdit olarak görülürken, dünyanın yüzde 52’si iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda umutlu. Türkiye’nin yüzde 68’i, küresel ısınmayı durdurmak için esas çabayı hükümetin ve şirketlerin göstermesi gerektiğini düşünüyor. BAREM’in global ortağı WIN Grubu ile birlikte 39 ülkede 33 bin 236 kişi ile yaptığı araştırma, katılımcıların yüzde 86’sının küresel ısınmayı insanlık için ciddi tehlike olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Tehlike Amerika (%89) ve Afrika (%87) kıtalarında daha yüksek algılanıyor. İklim değişikliğini insanlık için önemli bir tehdit olarak görenlerin en yüksek oranda olduğu ülkeler; Vietnam, Endonezya (%96), Paraguay ve Peru (%94).

Türkiye’de küresel ısınmanın tehdit olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 93, global ortalamanın üstünde ve Türkiye bu oranla 39 ülke arasında 5. sırada. Geçen yaz gerçekleşen uzun süreli orman yangınları ve sellerin etkisi bu oranı bir yıl öncesine göre 4 puan yükseltti. Aynı zamanda tüm demografik gruplara yaygınlaştırdı. Oran, lise ve üniversite mezunları arasında yüzde 96’ya çıkıyor.

TÜRKİYE KÖTÜMSER ÜLKELER ARASINDA

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında iklim değişikliğinin durdurulabileceği umudu, yüzde 54’ten yüzde 52’ye azalmış olsa da hala pozitif durumda. Amerika (%57) ve Afrika (%55) en iyimser kıtalar. Asya Pasifik (%49) ve Ortadoğu (%48) bölgeleri ise iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda daha az umutlu. Bu algı ülkeler arasında da değişiyor. En iyimser ülkeler Brezilya (70%), Meksika (67%), Danimarka (66%), Endonezya ve Paraguay (%64) iken en kötümserler Çin (%38), Pakistan (%34) ve Hindistan (%31).

Türkiye (%47) iklim değişikliğinin durdurulabileceği konusunda kötümser ülkeler arasında; 39 ülke içinde 28. sırada. En iyimser kesim öğrenciler (%59). Onları 18-34 yaş grubundaki gençler, C1 sosyoekonomik statü grubu ve serbest meslek sahipleri (%52) izliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 80’i kendi davranışlarının çevreyi iyileştirmeye yardımcı olacağını düşünüyor. Bu tutum, yüzde 86 oranla Amerikalılarda ve yüzde 81 oranla Afrikalılarda daha büyük oranlarda benimseniyor. Paraguay (%95), Kolombiya (%92), Peru, Endonezya ve Brezilya (%91) kendi davranışlarının olumlu etkisi konusunda en iyimser ülkeler iken Japonya (%62%), Filistin, Çin, Almanya ve Polonya (%68) vatandaşları kendi etkilerini daha düşük olarak değerlendiriyor.

Türkiye’de insanlar çevreyi düzeltmek için kendi bireysel çabalarının önemli olduğu düşüncesine dünya ortalamasına göre daha az katılıyorlar (%73). Türkiye bu oranla 39 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Bu alanda da öğrenciler (%85) en önde. Onları üniversite ve üzeri eğitimli grup (%79), ücretli veya maaşlı çalışanlar ve üst gelir grubu (%78) ile 18-34 yaş grubu (%77) izliyor.

HÜKÜMETLER, İŞ DÜNYASI ÇABA GÖSTERSİN

Araştırmaya katılanların yüzde 70’i hükümetlerin ve şirketlerin bireylerden daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünüyor. Her ne kadar kadınlar (%69) da bu şekilde düşünüyorlarsa da erkeklerin (%71) yetkililerden beklentisi daha fazla. Güney Kore (%83), Tayland ve Lübnan (%82) gibi ülkeler esas sorumluluğun bireylerden alınması gerektiğine daha yüksek oranlarda inanıyorlar.

Türkiye’nin yüzde 68’i esas çabayı hükümet ve şirketlerin göstermesi gerektiği düşüncesine katılıyor. Erkekler, C1 ve DE sosyoekonomik statü gruplarında bu oran %72’ye çıkıyor.

Araştırmaya katılanlardan yarısından fazlası (%51) hükümetlerin çevreyi korumak için gerekli önlemleri almadığını düşünüyor. Avrupalılar ve Amerikalılar (sırasıyla %65 ve %62), hükümetlerinin gerekli önlemleri almadığını düşünenler arasında en kritik olanlar. Hırvatistan (%83), Yunanistan (%74), Finlandiya (%73), Sırbistan ve Paraguay (%72) hükümet açısından en kritik ülkeler. Vietnam (%4), Endonezya (%8) ve Filipinler (%12) vatandaşları ise tam tersini, hükümetlerinin çevreyi korumak için gerekenleri yaptığını düşünüyorlar.

Türkiye’de 3 kişiden ikisi (%65) hükümetin çevreyi korumak için gerekli önlemleri almadığını düşünüyor. Türkiye bu konuda 39 ülke içinde 13. sırada. Bu oranın daha yüksek olduğu kırılımlar oldukça çeşitli; emekliler (%80), işsizler ve üniversite mezunları (%77), AB sosyoekonomik statü grubu (%74), öğrenciler ve 55 üstü yaş grubu (%73), lise mezunları ve üst gelir grubu (%71) ve 18-34 yaş grubu (%68)

DOĞAL AFETLERDEKİ ARTIŞIN NEDENİ KÜRESEL ISINMA

Görüşülen 10 kişiden 8’i (%81) global ısınmanın bir sonucu olarak, orman yangınları, seller, fırtınalar gibi doğal afetlerin arttığına inanıyor. Yüzde 82 oranla kadınlarda bu algı daha fazla. Amerika kıtası (%84) ve Asya Pasifik bölgesinde (%81) doğal afetlerin artışını küresel ısınmaya bağlayanların oranı daha yüksek. Vietnamlılar, Meksikalılar ve Peru’lular bu iki olgunun paralel ilerlediğini düşünme konusunda ilk sıradalar.

Türkiye, doğal afetlerdeki artışı küresel ısınmaya bağlayanların oranı (%83) açısından dünya ortalamasının üstünde ve 39 ülke içinde 16. sırada. Bu sonuç tüm demografik gruplarda yaygın olarak görünüyor. Üst gelir grubunda bu oran %86’ya çıkıyor.

ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLERE DAHA FAZLA ÖDEMEYE İSTEKLİYİZ

Günümüzde bazı firmalar eyleme geçiyor ve ürünlerini çevre dostu olarak üretiyorlar. Görüşülen 10 kişiden 7’si (%68) bu çabaları takdir ediyor ve katkı sağlamanın bir yolu olarak ve tüketim karşıtlığını desteklemek amacıyla çevre dostu ürünlere daha fazla ödemeye istekli görünüyor. Afrika ve Amerika (%72) çevreye saygılı ürünlere daha fazla ödemeye hazır. Vietnam (%95), Paraguay (%90), Hindistan (%88), Endonezya (%80) ve Peru (%79) vatandaşları bu girişimlere daha yüksek oranda destek veriyor.

Türkiye’de çevre dostu ürünlere daha fazla ödemeye istekliler, yüzde 71 oranla dünya ortalamasının üstünde. Üst gelir grubu (%84), AB sosyoekonomik statü grubu, üniversite ve üzeri eğitimli kesim, öğrenciler (%82) ve C1 sosyoekonomik statü grubu (%75) çevre dostu ürünlere daha fazla ödemeye çok istekli.

İLGİLİ HABERLER