SEDDK Başkanı Davut Menteş, İstanbul Finans Merkezi’ni, uluslararası reasürans pazarında alternatif piyasa olarak konumlandırılabileceğini belirterek, “Dünyada örnek modeller de var. Lloyd’s modeli var. Pekala Lloyd’s modeli uygulanabilir” dedi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, İstanbul Finans Merkezini, uluslararası reasürans pazarında alternatif piyasa olarak konumlandırılabileceğini açıkladı. Menteş, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) düzenlediği Türkiye’de Sanayinin Sigortalanması ve Çözüm Önerileri konulu toplantıda konuştu.
Sanayicilerin sigorta fiyatlarının arttığı ve sigorta yaptırmakta zorlandıkları yönündeki değerlendirmeleri üzerine açıklamalar yapan Davut Menteş, tüm piyasalarda olduğu gibi fiyatın arz ve talebe göre belirlendiğini söyledi. Menteş, “Fiyat artışından bahsediyorsak bu talep artışına ya arz yetersizliğine ya da her ikisinin varlığına bağlanabilir” dedi.
OTORİTE OLARAK MÜDAHİL OLAMAYIZ
Davut Menteş, global reasürans pazarında katostrafik risklerin artışına bağlı bir daralma olduğunu, aynı zamanda Türk sigorta pazarına yönelik negatif faktörler de olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Diğer taraftan da maliyet enflasyonu var. Otorite olarak fiyatların serbestçe belirlendiği bir ortamda doğrudan müdahil olamayız. Bu düzenleme gerektirir ki, doğruluğu da tartışılır. Sanayicilerin bu konuda zorlandığı kesin ama sigortalanabilir bir tesisin sigortalanmadığından söz edemeyiz. Durum o seviyede değil ama trend negatif. Yeterli tedbirleri almazsak seviye oraya da gidebilir.”
KÖRFEZ SERMAYESİNİ İŞTAHLANDIRABİLİRİZ
Davut Menteş, uluslararası piyasadaki iştahsızlık ve Türkiye algısının negatif ayrışmasının fiyatları yukarı çektiğine de dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:
“Bizim alternatif arz yaratacak çözümler üzerinde durmamız gerekir. Türkiye’nin jeopolitik konumu var. Bu konumumuzu avantaja döndürmeye yönelik bir vizyon projemizi var; İstanbul Finans. Bu çerçevede İstanbul Finans Merkezi’ni uluslararası reasürans pazarında alternatif piyasa olarak konumlandırabiliriz. Dünyada örnek modeller de var. Lloyd’s modeli var. Pekala, Lloyd’s modeli uygulanabilir. Bunun için de cazibe merkezi oluşturmamız lazım. Bu konsepte katılım finansı da monte edebiliriz. Faizsiz alanda yatırım yapmak isteyen Körfez sermayesi var. Sanayi risklerine ilişkin ürünler de katılım sigortacılığı alternatifi ile desteklenmiş olur ve katılım sigortacılığının reasürans bacağı ile de süreç devam eder. Böylece Körfez sermayesini de iştahlandırabiliriz.”
TIKANAN NOKTA REASÜRANS
Davut Menteş, SEDDK’nın görevlerinden birinin de sigortalıların hak ve menfaatlerini korumak olduğunu belirterek, “Sigortalılarımıza alternatif oluşturmak durumdayız. Tıkanan nokta reasüransa işaret etmekte. Yeni oyuncuları ülkeye davet etmemiz, ülkede de yeni oyuncular çıkarmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.