Kayıp, 9,6 milyar dolar

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Süveyş kanalını kapatan geminin sigorta boyutunu değerlendirdi. Teker, toplam 9,6 milyar dolarlık kayıptan söz edildiğini belirterek, “Kanal otoritesi bu süreçte 900 milyon dolar talep ediyor ve bunun için de gemi üzerindeki rehin hakkını kullanıyor. Sorumluluk tespit edilmeden sorumluluk sigortacısının bu miktarda bir hasar ödemesi çok olası gözükmüyor” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Süveyş kanalını karaya oturarak, dünya ticaretinin en önemli yollarından bini tıkayan Ever Given gemisinin 9,6 milyar dolarlık bir kayıp yaratacağını söyledi. Ufuk Teker, Süveyş kanalındaki karaya oturan geminin sigorta boyutu hakkında açıklamalar yaptı.

Ufuk Teker, oluşan hasarın tek bir sigorta şirketinin üzerine yük olarak binmeyeceğini, geminin UK P&I Club tarafından sigortalandığını ve P&I Club’un, dünyanın büyüklük olarak ikinci büyük P&I sigortacısı olduğunu söyledi. Ever Given’in, Rotterdam’dan Tayland’a doğru gittiğini ve içinde yedek parçadan Hindistan cevizi sütüne, tekstil maddelerine kadar envai çeşit kargo taşıdığını belirten Teker, geminin sigortaları hakkında şunları söyledi:

Kanal Otoritesi 900 Milyon Dolar İstiyor

“Geminin gövde sigortası var. Geminin üzerindeki kargoların, yüklerin yük sigortası var. Geminin kurtarma ve yeniden yüzdürülme giderlerini yük sigortası ve gemi sigortası değerleri nispetinde bölüşecektir. Bir de üçüncü kişilere yönelik sorumluluk sigortası var. Ben, üçüncü şahısların, dolaylı hasarlarını tazmin etmek için gemi armatörüne başvuracaklarını tahmin ediyorum. Kanal otoritesi bu süreçte 900 milyon dolar talep ediyor ve bunun için de gemi üzerindeki rehin hakkını kullanıyor.”

Dolaylı Hasarlar Sayılamayacak Kadar Büyük

Ufuk Teker, geminin neden olduğu sigortalı hasarın ucunun açık olduğuna da dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:

“Toplam 9,6 milyar dolarlık bir kayıptan söz ediliyor. 9,6 milyar doların, dünya ticaretini negatif etkileyeceği de ayrıca hesaplanmış. Dünya ekonomisine bile bu kadar büyük bir etkisi olabilecek bir hadiseden bahsediyoruz. Dolayısıyla sigortadaki hasarın tam tespit edilmesi öyle kolay değil. Geminin üzerinde 20 bin tane konteynır var. Geç iletilmesinden dolayı bozulan yükler, tamir edilemeyen makineler var. Dolaylı hasarlar da sayılamayacak kadar büyük. Burada kimlerin sorumluluğunun da tespiti lazım. Mesela, gemi, rüzgardan dolayı karaya oturmuşsa ve kanal idaresi rüzgarı biliyorsa, geçişine müsaade etmemesi gerekirdi. Yani sorumluluk tespit edilmeden sorumluluk sigortacısının bu miktarda bir hasar ödemesi çok olası gözükmüyor.”