Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, sigorta sektörünün 2025 yılını değerlendirdi. Tuğtan, 2025 yılının beklenen de zor geçtiğini, buna rağmen sigortacılık açısından iyi bir yıl olduğunu söyledi.

Editör: AYTAÇ NALLAR
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, 2025 yılının beklenen de zor geçtiğini, buna rağmen sigortacılık açısından iyi bir yıl olduğunu söyledi. Tuğtan, yıllar itibariyle sektörde prim üretiminde yüksek artışlar olduğunu, enflasyondan arındığında reel prim artışı görüldüğünü belirterek, “10. ay sonuçları itibariyle, hayat dışı sigortacılık alanında 814 milyar TL’ye ulaştı, prim üretimi. Bir önceki yıla göre yüzde 44.8 oranında büyümüş sektör” dedi.
Poliçe başına ortalama prim üretimlerine değinen Tuğtan, bir yandan sigortalı sayısının arttığını ifade ederek, “Toplam prim artışı açısından hiç poliçeyi karıştırmadığımız zaman, reel artış yüzde 9’u görmekle birlikte; iki büyük branşta, kasko ve nakliyatta aslında reel olarak prim artışı görmüyoruz. Negatif bir büyüme var. Bu şu demek; ortalama poliçe primleri enflasyonun altında artış gösteriyor” şeklinde konuştu.
SEKTÖRDE YOĞUN REKABET VAR
Bunun da sigortacılığın tabana yayılması, daha çok kişinin sigortaya erişimi ve fiyatların ucuzlaması anlamında önemli bir gösterge olduğunu kaydeden Tuğtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü bir yandan poliçe primleri artıyor, poliçe adetleri artıyor. Ama bir yandan da yoğun bir rekabet var, sektörde. Sektördeki yoğun rekabetin, başta kasko, nakliyat gibi sektörlerdeki kısmen yangında da böyle; aslında fiyatları enflasyona göre ucuzlattığını görebiliyoruz. Dediğim gibi tabana yayılma açısından önemli bir durum. Şunun da altını çizmekte fayda var. Sigortacılık aslında geleceği fiyatlandırıyor. Yani bugün verdiğimiz fiyatın, bir yıl boyunca hasarını ödeyeceksiniz. Ülkenin ekonomik konjonktürü, olası bir kur hareketi, enflasyondaki aşağı yönlü inişin tersine dönmesi gibi birçok birleşen var.”
SAĞLIK İKİNCİ BRANŞ OLDU
Mehmet Tuğtan, sağlık sigortalarındaki gelişeme de dikkat çekerek, sağlığın, sektör içindeki payının 2023 yılında kara araçlarının altında, yangının biraz üzerinde olduğunu söyledi. Birkaç yıl geriye gidildiğinde sağlığın, yangın branşının da altında payı olduğunu vurgulayan Tuğtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün sağlık, ikinci branş haline geldi. 2020 yılında, yani pandeminin hemen başında 1.6 milyonu tamamlayıcı sağlık, 2.3 milyonu da özel sağlık sigortası olmak üzere toplam 4.9 milyon sigortalı sayısı vardı. Bugün, 6 milyon tamamlayıcı sağlık, 3 milyon da özel sağlık sigortalı olmak üzere sigortalı sayısı 9 milyon adeti aşmış durumda. Yani son 3-4 yılın en hızlı büyüyen branşı sağlık ve bu tarafta çok ciddi bir potansiyel olduğundan görüyoruz diyebilirim.”














