Noyan Doğan yazdı. 2023’te bunlar konuşulacak

2022’yi iyi okumadan; 2023’te neleri konuşacağımız, nelerin gündem olacağı üzerine tahmin yapmak zor olur. 2022’de en çok trafik, kasko ve BES konuşuldu. Peki, 2023’de sigortacıların gündeminde hangi konular olacak? BES’in, 2023’te yıldızı parlamaya devam edecek mi? Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan, sigorta ve BES’in 2023 yılını değerlendirdi.

2022’yi iyi okumadan; 2023’te neleri konuşacağımız, nelerin gündem olacağı üzerine tahmin yapmak zor olur. Çok kısa da olsa sigorta sektörü açısından 2022’yi değerlendirmek gerekirse; üç konu yıla damgasını vurdu.

Birincisi, klasik ve yılların sorunu olan, trafik sigortası. Hasar/prim oranı arttı, teknik zarar ciddi boyutlara çıktı, şirketler trafik sigortası satmamanın yollarını aradı, acenteler kararan ekranlarını seyretti, SEDDK primlerde artış üzerine artışa gitti. 2022’den en çok konuşulan ve uzun yıllar sonra ilk defa gündeme gelen bir başka konu da kaskoda prim artışı oldu. Öyle hale geldi ki, magazinin bile konuştuğu konu oldu. Sektör temsilcileri özellikle yılın ikinci yarısından itibaren kaskoda primlerin neden yükseldiğini tüketiciye anlatmaya çalıştı.

2022’de gündemdeki bir diğer konu da BES oldu. Devletin de desteği ile BES, altın yılını geçirdi; 900 binden fazla yeni kişi sisteme girdi, emeklilik fonları katlanarak büyüdü.

İşte, bu üç konu 2022’de sigortanın gündemindeydi. Özellikle trafik sigortası yılın neredeyse 12 ayı gündemde kaldı. Hal böyle olunca; şirketinden acentesine kadar tüm kesimler trafiğe odaklandığı için başka konulara sıra gelmedi, konuşulamadı. İlginçtir, sektör temsilcilerinin tamamı, ‘bırakalım artık şu trafiği başka şeyler konuşalım’ dedikçe, trafik daha çok konuşulur oldu.

Oysa neler konuşulabilirdi? Siber sigortalar falan demeyeceğim, ama artan konut satışları nedeniyle konut sigortaları konuşulabilirdi; misal. Ha keza, afetler konuşulabilirdi.

2023’TE SEKTÖR EN ÇOK NELERİ KONUŞACAK?

Gelelim, 2023’e… Açıkçası, 2023’te de farklı konuların konuşulacağını zannetmiyorum. 2023’ün de gündemi trafik, kasko, BES olacak. Bunlara bir ek daha gelecek; o da özel sağlık sigortası, ama onda da tıpkı kaskoda olduğu gibi prim artışı konuşulacak. Biraz detaylandırayım…

Neden mi, trafik sigortasını konuşmaya devam edeceğiz? Çünkü 2022’den, 2023’e, bir gecede bir şey değişmedi de ondan. Aksine asgari ücrete yüzde 55 zam yapıldı. Sadece bu bile şirketlerin geçmişten gelen hasarlarını artırdı. Trafik sigortasında aylık yüzde 4,75 artışların devam etmesinin dışında şu ana kadar da ekstra bir artış yapılmadı. Belki birkaç ay daha artışa gidilmeyebilir ama sonrası için aynı şeyi söyleyemeyiz. Hoş, trafik sigortasında prim artışının da çözüm olmadığı görüldü ya; o da işin bir başka boyutu. O nedenle diyorum ki, 2023’te de trafiği konuşmaya devam edeceğiz.

BES’TE GELİŞİM AYNI HIZDA DEVAM EDECEK Mİ?

Kaskoya gelince… Enflasyon baz etkisinden dolayı düşme eğiliminde ve önümüzdeki aylarda da bu eğilim devam edeceğe benziyor. Kaskoda, yüzde 200-300 artışlar olmayacaktır ama tüketicinin beklediği gibi primler de düşmeyecektir. Evet, fiyat yüzde 200 artmayacak ama yüzde 65 artacak. Daha açık bir anlatımla kaskoda prim artış hızı azalacak. Peki, bu durum tüketiciyi memnun edecek mi? Elbette etmeyecek. 2022’nin Ocak-Şubat-Mart aylarında sigorta yaptıranların yenilemeleri geldiğinde; yine kaskoda primler konuşulacak. Tabi, araç bedellerindeki artışın 2023’te ne kadar olacağını kestirmek de zor. Baz etkisinden dolayı düşen enflasyon araç piyasasına yansırsa sorun yok, ama yansımazsa 2023’te kaskoyu, 2022’den daha çok konuşuruz.

Bireysel emeklilikte ise; açıkça, 2022’deki yükselen ivmenin 2023’te aynı hızla devam edeceğini sanmıyorum. Konuttan okula, temel tüketim maddelerinden vergi ve harçlara kadar hemen hemen her alanda artan fiyatlar, 2023’te, kişilerin tasarruf iştihanı kaçıracaktır. Seçim yılında olmamızın da bundan etkisi hissedilecektir. Şunu da belirtmekte fayda var; önümüzdeki dönemde getiriler konusunda da belirsizlik var.

Şimdi, ‘Ne yani, 2023’te sadece bunlar mı gündemde olacak, başka yok mu?’ diyeceksiniz. Bence yok. Yine trafik ve kaskodan sigortanın diğer alanlarına fırsat gelmeyecek. Şirketler yine bu alanlara fokuslanmak durumunda kalacak. Umarım, ben yanılırım.