TSB, 2025 yılı Ocak-Nisan dönemi sektörün prim üretimini açıkladı. Sigorta şirketleri toplam 392.8 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimi yüzde 52 artırdı. Ancak aynı dönemdeki enflasyonla mukayese edildiğinde sektörün toplam reel büyümesi yüzde 10,2 olurken, hayat dışı sigortalarda reel büyüme yüzde 7,7, hayat sigortalarında ise yüzde 31 olarak gerçekleşti. Dikkat çekten nokta ise hayat dışındaki 18 branşın, 11’inde büyümenin enflasyonun altında kalmış olması.
SİGORTA GAZETESİ/ANALİZ
Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2025 yılı Ocak-Nisan dönemi sektörün prim üretimini açıkladı. Buna göre yılın ilk 4 ayında sigorta şirketleri toplam 392.8 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimi yüzde 52 artırdı.
Hayat dışında 342 milyar TL, hayat sigortalarında ise 50.8 milyar TL prim üretimi gerçekleştirildi. Hayat dışı sigortalarda bu yılın ilk 4 ayında üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarken, hayat sigortalarındaki artış ise yüzde 80,6 oldu.
Ancak aynı dönemdeki enflasyonla mukayese edildiğinde sektörün toplam reel büyümesi yüzde 10,2 olurken, hayat dışı sigortalarda reel büyüme yüzde 7,7, hayat sigortalarında ise yüzde 31 olarak gerçekleşti. Dikkat çekten nokta ise hayat dışındaki 18 branşın, 11’inde büyümenin enflasyonun altında kalmış olması.
KASKO VE YANGINDA KÜÇÜLME
Sektörün lokomotif branşlarından kaskoda şirketler yılın ilk 4 ayında toplam 43.5 milyar TL prim üretmesine ve geçen yılın aynı dönemine göre kaskoda büyüme yüzde 29,80 olmasına rağmen, enflasyonla mukayese edildiğinde kasko pazarı yüzde 5,84 küçüldü.
Benzer durum, yangın sigortalarında da yaşandı. Şirketler yangın sigortalarında toplam 54.1 milyar TL prim üretti, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerini yüzde 36 artırdı, ancak enflasyonla mukayese edildiğinde yangın sigortaları yüzde 1,35 küçüldü. Nakliyat sigortalarında ise şirketler 4.2 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerini yüzde 20,21 artırmasına karşılık nakliyat sigorta pazarı reel olarak yüzde 12,80 küçüldü. Genel sorumluluk, kredi ve finansal kayıplar branşlarında da benzer şekilde reel küçülme yaşandı.
SAĞLIKTA REKOR BÜYÜME
Yılın ilk 4 ayında en çok üretimin gerçekleştiği branşlar ise sağlık ve trafik sigortaları oldu. Şirketler, 2025 Ocak-Nisan döneminde 80.5 milyar TL sağlık primi üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerini yüzde 72 artırdı; enflasyonla mukayese edildiğinde ise sağlıktaki üretim artışını yüzde 25,38 olarak gerçekleşti.
Trafik sigortalarında ise şirketler 74.8 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerine 49,06 artırdı ve trafikteki reel büyüme yüzde 8,31 oldu.
20 ŞİRKET TOPLAM ÜRETİMİN %90,11’İNİ ÜRETTİ
2025’in Ocak-Nisan döneminde hayat dışı sigortalarda ilk 10 şirket toplam prim üretiminin yüzde 70’e yakınını üretirken, sektördeki ilk 20 şirket ise üretimin yüzde 90,11’ini üretti.
Aynı dönemde bazı sigorta şirketlerinde üretim kaybı yaşandı. Bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre; Atlas Sigorta’da yüzde 20,11, Demir Sağlık Sigorta’da yüzde 9,44, Referans Sigorta’da yüzde 3,54, Coface Sigorta’da yüzde 8,47, Prive Sigorta’da yüzde 4,70 üretim azalması oldu. Yeni poliçe kesme yetkisi durdurulan Acn Turk Sigorta’nın ise üretimi yüzde 60,38 azaldı. Arex Sigorta’da ise yüzde 28,65 üretim azalışı oldu.