TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, Orta Vadeli Program’da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında açıklamalar yaptı. Türkölmez, TES’in, kıdem tazminatı ile şu aşamada bir ilgisi olmayacağını da söyledi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, BES’te, otomatik katılım sisteminin, işveren katkılı ve çıkışı zorlaştırılmış tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşeceğini söyledi. Türkölmez, Orta Vadeli Program’da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında açıklamalar yaptı.
Türkiye’de tasarruf açığı olduğunu, açığın kapanması için tasarruf platformu olan BES’in yaygınlaşması, genişlemesi gerektiğini belirten Türkölmez, tamamlayıcı emeklilik sisteminin, BES’in 20 yıllık yolculuğunda başka bir seviyeye gelmesi için fırsat olduğunu kaydetti. Türkölmez, tasarruf açığının yanında emeklilikte refah açığı da olduğuna değinerek, “Türkiye’deki bizim beklenen ömrümüz; kadınlarda 80, erkeklerde 74’lere gelmiş durumda. 55 yaşında emekli oluyoruz ve bundan sonra 25 yıl emekli maaşı alacağız. Sosyal güvenlik sistemi, emeklilikte, bizim refah seviyemizi belirli düzeyde sağlayabilecek noktada değil” dedi.
KIDEM TAZMİNATI İLE İLGİSİ YOK
Taylan Türkölmez, tamamlayıcı emeklilik sisteminin, ikinci basamak emeklilik sistemin olarak yerini alacağını, alırken de Otomatik Katılım Sisteminin (OKS) yerine geçeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün otomatik katılım sistemi ile maaşlardan yüzde 3 kesinti yapılıyor ve işverenlerle şirketler arasındaki bir süreçsel işleyiş var. Buna bir de işveren katkısı eklenecek ama otomatik katılım sistemi kadar kolay çıkılamayacak. Otomatik katılım sistemi ile işveren katkılı planı olan ve çıkışı zorlaştırılmış bir tamamlayıcı emeklilik sistemine gidiyoruz. Zaten dünya örnekleri de böyle olması gerektiğini söylüyor Ama kıdem tazminatı ile şu aşamada bir ilgisi yok, bir bağlantısı da yok. Zaten Orta Vadeli Planda da kıdem tazminatıyla bir adreslenmesi yok.”
İŞVEREN KATKISI YÜZDE 2 OLMALI
Tasarruf açığı konusunun sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını, açıklanan son rapora göre, dünyada yıllık koruma ihtiyacının 2.7 trilyon dolar olduğunu ifade eden Türkölmez, “Bunun 1 trilyonu emeklilikten geliyor, 800 milyarı da sağlıktan geliyor. O nedenle tüm dünyada geçerli olan ülkemizde de geçerli olan bir açıktır. Onun için tamamlayıcı emeklilik sisteminin bir an evvel devreye girmesi gerekir ama toplumsal uzlaşıyla” şeklinde konuştu.
Türkölmez, tamamlayıcı emeklilik sistemi geldiğinde artık otomatik katılım sisteminin olmayacağına da dikkat çekerek, “Onun ikamesi olacak. Sorular da oluyor acaba yanına mı geliyor? Hayır, ikamesi haline gelecek. Biz OKS’yi, TES haline getireceğiz; OKS’den farkı işveren katkısı ve çıkışın çok zor olacak olması” dedi.
Taylan Türkölmez, işveren katkısının oranı üzerinde henüz netlik olmadığını da belirterek, “Yakın zamanda adı konduğunda belli olacak ama işveren katkısının minimum yüzde 2 olmasını bekliyoruz” dedi.