Sigorta Gazetesi

‘ÖRYM gıda sorununun çözümüne katkı sağladı’

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2023 yılı bütçesi sunumunda konuştu. Eroğlu, konuşmasında sigortacılık ve bireysel emeklilik sistemindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Eroğlu, SEDDK’nın bütçe büyüklüğünün 2023 yılı için 141 milyon 400 bin TL olarak öngörüldüğünü de açıkladı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, sigorta ve reasürans teminatı bulunamayan riskler ile özellik arz eden riskler için daha hızlı çözüm üretilebilmesi amacıyla Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin (ÖRYM) kurulduğunu, bu sayede, Rusya-Ukrayna krizinin neden olduğu gıda tedariki sorununun ülkemiz bakımından çözümüne de önemli katkı sağlandığını açıkladı.

Mehmet Akif Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2023 yılı bütçesi sunumunda konuştu. Eroğlu, konuşmasında, ekonomiye teminat sunma ve tasarruf sağlama işlevlerini yerine getiren sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün, finansal piyasalar içinde önemli bir yer tuttuğunu ve her geçen yıl istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini söyledi. Sektörün, ekonomiye yaklaşık 230 trilyon TL tutarında, GSMH’nın 32 katı değerinde teminat sunduğunu belirten Eroğlu, “Ağustos ayı itibarıyla 126 milyar TL prim üretimi gerçekleştirilmiştir. 2022 yılı sonunda 200 milyar TL prim üretimi beklenmektedir” dedi.

191 BİN 74 VATANDAŞIMIZ BES’TEN EMEKLİ OLDU

Eroğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında; 20’nci yılını doldurmaya hazırlanan özel emeklilikte eylül ayı sonu verilerine göre, gönüllü bireysel emeklilikte yaklaşık 7,6 milyon katılımcının, Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) yaklaşık 6,5 milyon çalışanın sistem dahilinde tasarruf ettiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Gönüllü BES ve OKS’de biriken fon tutarı, devlet katkısı dâhil 347 milyar TL’dir. BES sayesinde, şu ana kadar 191 bin 74 vatandaşımız sistemden emekli olmuştur. Bireysel Emeklilik Sistemi altyapısı aracılığıyla vatandaşlarımızın tasarruflarının, böylelikle, emeklilik dönemindeki refah düzeylerinin artırılmasını teminen, 2022 yılında devlet katkısı oranının yüzde 30’a yükseltilmesi, toplu para yatırılması hâlinde, devlet katkısının sonraki yıllara yayılmış olarak alınabilmesine imkân tanınması, 45 yaş üstü çalışanların da talepleri halinde Otomatik Katılım Sistemi’ne katılabilmelerine imkân sağlanması gibi bazı yapısal reformlar gerçekleştirdik. Bunlarla birlikte, BES’teki katılımcıların nakit ihtiyaçlarını sistemden çıkmadan karşılayabilmeleri için katılımcılara kısmi çekiş imkânı ile BES birikimlerini teminat göstererek kredi kullanabilmeleri imkânları sağlanmıştır.”

ZORUNLU AFET SİGORTASI 2023’DE BAŞLAYACAK

Dünya gündemini ilgilendiren son derece önemli konulardan birinin iklim değişikliği ve gerçekleşen doğal afetler olduğuna da değinen Eroğlu, “İklim değişikliğinin üreticilerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek gayesiyle devlet destekli tarım sigortalarının teminat kapsamı genişletilmiştir. Yine, tarım sektöründe iklim değişikliğinden kaynaklı risk ve belirsizliğin azaltılması amacıyla, üreticileri verim düşüşlerinin yanı sıra fiyat dalgalanmalarından doğan zararlara karşı da koruyan devlet destekli gelir koruma sigortası pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Doğal afetlerden kaynaklanabilecek mağduriyetlere karşı vatandaşlarımızı korumak ve kamu yükünü hafifletmek için bütüncül bir afet sigortası ürünü olarak tasarlanan Zorunlu Afet Sigortası da 2023 yılında konut sahiplerine sunulmaya başlanacaktır” şeklinde konuştu.

SEDDK’NIN 2023 BÜTÇESİ 141 MİLYON 400 BİN TL

Mehmet Akif Eroğlu, konuşmasında SEDDK’nın gelir ve gider yapısıyla ilgili de bilgi verdi. Kuruma genel bütçeden ödenek tahsisi bulunmadığını vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda kurumumuz bütçe büyüklüğü 2023 yılı için 141 milyon 400 bin TL olarak öngörülmüştür. Söz konusu bütçenin yüzde 100’ü sigortacılık ve özel emekli katılma payları gelirlerinden oluşmaktadır. Kurumumuzun gider bütçesinin yüzde 39’u personel giderleri, yüzde 6’sı Sosyal Güvenlik Kurumu ve devlet prim giderleri, yüzde 21’i mal ve hizmet alım giderleri, yüzde 7’si cari transfer ödemeleri ve yüzde 27’si Kurumumuz teşkilatlanma sürecinde gerekli olan yatırım harcamalarına ilişkin olarak bütçeye konulan sermaye giderlerinden oluşmaktadır. Kurumumuzun beşerî sermayesine bakıldığında, Kurumda 18’i yönetici olmak üzere toplam 130 kişi görev yapmaktadır.”

Exit mobile version