spot_img
Salı, Ekim 22, 2024

GÜNCEL HABERLER

Magdeburger başarılı acenteleri ile Barselona’da buluştu

0
Magdeburger Sigorta, başarılı acenteleriyle birlikte özel bir Barselona seyahati düzenledi. 16-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen geziye, bu yılın ilk yarısında “Hukuksal Koruma Teminatı” kapsamında...

Anadolu Sigorta’nın, 2023 Faaliyet Raporu’na ödül

0
Bir asra yaklaşan deneyimi ile sigorta sektöründe öncü rol üstlenen Anadolu Sigorta, geçtiğimiz yıllarda da aldığı IADA “Uluslararası Yıllık Rapor Tasarım Ödülleri”ne yenisini ekledi....

Ana Sigorta, yatırımları ile hızla büyüyor

0
Ana Sigorta, stratejik yatırımları ve sigortacılık ekosistemindeki yenilikçi iş planlarını hayata geçirmek adına 2024 yılı son çeyreği itibarıyla önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine...

Antalya Sigorta Fuarı’nda SigortaAcentesi.com tanıtıldı

0
Geleneksel Antalya Sigorta Fuarı ve Kongresi, bu yıl 3-5 Ekim 2024 tarihleri arasında Nest Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Fuarın en dikkat çeken yeniliklerinden biri, RS...

TARSİM, Uluslararası Balkan Tarım Kongresi’ne katıldı

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ve beraberindeki TARSİM Heyeti, 16-19 Ekim tarihleri arasında, Trakya Üniversiteler Birliği...

Digital Impact Awards’tan Quick Sigorta’ya ödül

0
Dijital dünyanın ve sosyal medyanın en başarılı projelerini ödüllendiren Londra merkezli Digital Impact Awards sahiplerini buldu. Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ödül töreninde, Quick Sigorta...

DASK 6. Kısa Film Yarışması sonuçlandı

0
Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun bu yıl altıncısını gerçekleştirdiği kısa film yarışması sonuçlandı. “Keşke Demeden” temasıyla düzenlenen yarışmada Ahmet Burak Açıkgöz “Denge” filmiyle birinci, Ali...

Anadolu Sigorta genç yeteneklerin gözdesi oldu

0
Anadolu Sigorta’nın, gençlerin kariyer yolculuklarına rehberlik eden Bi’Başka Deneyim Staj programı, Youthall’un düzenlediği Youth Awards’ta "En Beğenilen Kısa Dönem Staj Programları” arasında yer aldı. (BASIN...

O ülke 2025’te sigortacılara ek vergi getiriyor

0
İtalya’da, vergi uygulamalarında yapılacak değişiklikle 2025 yılı bütçesinde bankalar ve sigorta şirketleri 3,5 milyar avrodan fazla katkıda bulunacak. İtalya, bankalar, sigorta şirketleri ve oyun işletme...

Anadolu Sigorta, Yüzde 30 Kulübü buluşmasında yer aldı

0
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projeleri ile sektöre liderlik eden Anadolu Sigorta, Yüzde 30 Kulübü Türkiye’nin geleneksel üye buluşmasına katıldı. Anadolu Sigorta Yönetim Kurulu...
GenelPandemide Türk sigorta sektörü pozitif ayrıştı

Pandemide Türk sigorta sektörü pozitif ayrıştı

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, pandemide Türk sigorta sektörünün pozitif ayrıştığını belirterek, “Dünyada pek çok sigorta sektörünün teknik zarar yazdığı, birçok şirketin farklı kısıtlamalarla önlemler aldığı dönemde, Türk sigorta sektörü teknik karlılıkta, prim üretiminde, büyümede başarılı sınav verdi” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, oto sigortalarında kişi temelli poliçe sistemine geçiş, telematik kullanımı ile sürüş davranışlarının takibi, doğrudan tazmin sisteminin iyileştirilmesi, trafik ve kasko sigortalarında bütünleşik kasko ürünlerinin sunulmasını hedeflediklerini açıkladı.

Atilla Benli, oto sigortalarında pandemi başında kaza frekansının düştüğünü, bu dönemde şirketlerin prim iadesi veya yıllık teminatlarını daha uzun süreye yayarak sigortalıları mağdur etmeyecek uygulamalar yaptıklarını hatırlatarak, “Ancak normalleşme ile birlikte hasar oranlarında artış yaşandı. Aynı zamanda araç ve yedek parça tedarik sürecindeki küresel aksamalar da fiyatları artırdı. Parça tedarik sürecindeki aksaklıklar, araç üretimindeki düşüş, çip krizi de maliyetlerimizi olumsuz etkiledi” dedi.

KEFALET SENETLERİNDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİ GEREKİYOR

Atilla Benli, A Para tarafından düzenlenen Finansın Geleceği Zirvesi’nde yaptığı konuşmada sigorta sektöründeki hedeflerden bahsetti. Sağlık sigortalarında tele-tıp altyapılarının hayata geçirilmesi için düzenlemelerin yapılması, sağlık sigortaları için vergi teşviki dahil teşvik sisteminin geliştirilmesi, kamu hastaneleriyle tamamlayıcı ve özel sağlık sigortalarının entegrasyonu ve e-nabız doğrulama yapısı kurulmasının hedefler arasında olduğunu vurgulayan Benli, şu açıklamaları yaptı:

“Teminat mektubu ile kefalet senedi, işlevleri açısından benzer nitelikte ürünlerdir. Bu ürünlere ilişkin farklı mevzuatlardaki farklı düzenlemelerin yeknesak hale getirilerek banka ve sigorta sektörü arasında haksız rekabet ortamının giderilmesini hedefliyoruz. Kefalet senetlerinin e-imza ile düzenlenmesinin sağlanması için gerekli mevzuat değişikliğinin hayata geçirilmesi gerekmekte. Aksi durumda sigorta şirketlerinin sistemin dışında kalması söz konusu olabilecektir. Menkul kıymetleştirme işlemlerinde sektöre risk analizi ve hizmetlerinin sağlanması için bankalar ve diğer paydaşlar ortaklığında Finansal Sigortalar Risk Merkezi (FSRM) şirketi kurularak merkezi veri sistemi aracılığıyla sigorta risk analizleri gerçekleştirilmelidir. Sigorta şirketlerinin de kefalet sigortası ürününü gayri nakdi kredi olarak sunması planlanmakta olup bu kapsamda, sigorta şirketlerinin ve bankaların paylaşımlı risk modeli ile ilerlemesi önerilmektedir.”

18 YAŞ ALTINA ERKEN EMEKLİLİK GETİRİLMELİ

Atilla Benli, BES ve hayat sigortalarında sektörün gündemindeki konulara da değinerek, 18 yaş altına düzenlenen sözleşmelerde devlet katkısı hak edişlerinde değişiklik ve erken emeklilik imkanlarının sağlanması gerektiğini söyledi. 18 yaş altında sisteme girenlere birikimlerini eğitim için kullanabilmesi, bütünleşik paket ile BES birikimlerinin artırılması, BES birikimlerinin farklı yatırım araçlarına yönlendirilmesinin önünün açılması gerektiğinin altını çizen Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emeklilik şirketlerinin yatırım danışmanlığı yapabilmesi gerekli, BES birikimlerinin acil nakit ihtiyaçlarında teminat gösterilerek uygun maliyetli kredi imkanı sağlanması önemli. Kredi bağlantısız hayat ürünleri pazarının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. BES ve kredi bağlantısız hayat ürünleri özellikle irat ürünleri dediğimiz ürünler, BES ile hayat sigortası ürünlerinin birbiri ile bağlantısını sağlayarak birikimlerin tüketime gideceği yerde çalışırken ki standartları sürdürecek emekli maaşına dönüşmesinin önünü açacaktır.”

SON 2 YILDIR ORTALAMANIN ÜZERİNDE BÜYÜME

Atilla Benli’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

  • Sigorta sektörünün 2020 yılında aktif toplamı 300 milyar TL sınırının üzerine çıktı.
  • İki yıl üst üste yüzde 30’un üzerinde büyüyen sektör, yine son 2 yılda bu ortalamanın üzerinde büyüyen kanal, hayat ve emeklilik branşı oldu.
  • Bu dönemde sigorta şirketleri yüzde 24, hayat ve emeklilik şirketleri yüzde 33, reasürans şirketleri ise yüzde 39 büyüdü.
  • Sektöre yatırımcı ilgisi devam ediyor. 65 aktif şirketimiz var. Son 3 yılda 8 yeni şirket aramıza katıldı.
  • 2020 yılında yüzde 11,23 artış ile 44 milyar TL tazminat ödedik. 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 35 artışla 26.9 milyar TL ödeme yaptık.

PANDEMİDE RÜŞTÜMÜZÜ İSPAT ETTİK

  • BES’te fon büyüklüğü 190 milyar lirayı aştı. Katılımcı sayısı 13 milyonun üzerinde çıktı. BES ve OKS fonlarının getirisi TÜFE’nin çok üzerinde oldu.
  • Sigorta penetrasyonu düşük. Ülkemiz dünyanın en büyük 19. Ekonomisi, sigorta sektörüne bakıldığında bu sıralama 39. sıralara kadar geriliyor. Dünya ortalaması genelinde penetrasyon ortalaması 7.4 iken ülkemizde 2.2’lere kadar düşüyor.
  • Ülkemizin finansal büyüklüğü 7 trilyonun TL’nin üzerinde. Sigorta ve emeklilik sektörünün payı yüzde 4,5 seviyelerinde.
  • Ülkemizin altyapı yatırımları için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli kaynakları uygun vade ile sağlayacak potansiyelimiz var.
  • Pandemi dönemi rüştümüzü ispat ettiğimiz dönem oldu.

DOĞAL AFETLERDE 315 MİLYON TL ÖDEME YAPABİLDİK

  • Pandemide 1.4 milyar liralık tazminat ödemesi yaptık. Ek faydalarla bunu 1.8 milyar liraya çıkardık.
  • Pandemide Türk sigorta sektörü pozitif ayrıştı. Dünyada pek çok sigorta sektörünün teknik zarar yazdığı birçok şirketin farklı kısıtlamalarla önlemler aldığı dönemde Türk sigorta sektörü teknik karlılıkta, prim üretiminde, büyümede başarılı sınav verdi.
  • Gelişmiş ülkelerde doğal afetlerde sigortalılık oranı yüzde 40-45’lerde. Ancak bizde yüzde 3. Gelişmiş ülkelerde doğal afet olduğunda yüzde 40’ını sigorta sektörü karşılarken bizde yüzde 3’ünü karşılıyor.
  • Dünyada 2021’in ilk 6 ayında doğal afetlerin neden olduğu kayıp 93 milyar dolar, sigortalanmış hasar 42 milyar dolar. Ülkemizdeki afetlerde sigorta sektörü maalesef 315 milyon TL ödeme yapabildi.

İLGİLİ HABERLER