spot_img
Cuma, Nisan 19, 2024

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye büyüme hedeflerini açıkladı

0
AXA Türkiye, 2024 sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerini acenteleriyle paylaşmak üzere 8 bölgesine bağlı 9 ili kapsayan turuna “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başladı. (BASIN...

Türkiye Sigorta ilk çeyrekte yüzde 131 büyüdü

0
Türkiye Sigorta; 1 Ocak-31 Mart 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artırarak; 28.2 milyar TL’ye ulaştırdı. (BASIN BÜLTENİ) Türkiye...

Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim

0
Dünya Sağlık Haftası ile birlikte Fizyoterapistler Günü, Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Günü ile Ebeler Haftası’nın da Nisan ayına denk gelmesi vesilesiyle Türkiye Sigorta, sağlık...

İlk çeyrekteki sigortalı kayıp 10 milyar dolardan az olacak

0
JP Morgan, küresel sigortalı kayıpların 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyar dolardan az olacağını ve son 10 yıldaki ortalama 15 milyar doların çok altında olacağını...

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler’in sonuçları açıklandı

0
Anadolu Hayat Emeklilik’in düzenlediği, Türkiye’nin kadınlara özel tek fotoğraf yarışması olan ve yoğun bir ilgiyle takip edilen “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler”de 2024 yılının kazananları...

HDI Hentbol Kupası’nın sahibi Beşiktaş Safi Çimento

0
HDI Sigorta Hentbol Erkekler Türkiye Kupası’nda 2023 – 2024 sezonu şampiyonu, mücadele dolu geçen final karşılaşmasında rakibi Süper Toto’yu 40-31’lik skorla mağlup eden Beşiktaş...

Neova Sigorta, Adıyaman’da iftarda acentelerini ağırladı

0
Neova Sigorta, iftar davetinde Adıyaman’daki acenteleri ile buluştu. Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu ev sahipliğinde gerçekleşen iftar organizasyonunda, sigorta sektöründeki gelişmeler değerlendirildi. (BASIN BÜLTENİ)...

Quick Finans, 2. El Oto Raporu’nu yayınladı

0
Quick Finans’ın SmartIQ iş birliğiyle yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun Mart ayına ait verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı. 0...

Türkiye Sigorta’dan deprem bölgesinde kardeşlik sofraları

0
Türkiye Sigorta, bu yıl da Ramazan ayında Kahramanmaraş depreminden etkilenen kentlerde kurulan Kardeşlik Sofralarında bölge halkıyla bir araya geldi. (BASIN BÜLTENİ) Deprem bölgesinde sosyal hayatın...

Anadolu Sigorta Hisse Senedi BIST 100 Endeksinde

0
Anadolu Sigorta’nın hisse senedi ANSGR, Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedini gösteren BIST 100 endeksine dahil...
GenelPandemide Türk sigorta sektörü pozitif ayrıştı

Pandemide Türk sigorta sektörü pozitif ayrıştı

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, pandemide Türk sigorta sektörünün pozitif ayrıştığını belirterek, “Dünyada pek çok sigorta sektörünün teknik zarar yazdığı, birçok şirketin farklı kısıtlamalarla önlemler aldığı dönemde, Türk sigorta sektörü teknik karlılıkta, prim üretiminde, büyümede başarılı sınav verdi” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, oto sigortalarında kişi temelli poliçe sistemine geçiş, telematik kullanımı ile sürüş davranışlarının takibi, doğrudan tazmin sisteminin iyileştirilmesi, trafik ve kasko sigortalarında bütünleşik kasko ürünlerinin sunulmasını hedeflediklerini açıkladı.

Atilla Benli, oto sigortalarında pandemi başında kaza frekansının düştüğünü, bu dönemde şirketlerin prim iadesi veya yıllık teminatlarını daha uzun süreye yayarak sigortalıları mağdur etmeyecek uygulamalar yaptıklarını hatırlatarak, “Ancak normalleşme ile birlikte hasar oranlarında artış yaşandı. Aynı zamanda araç ve yedek parça tedarik sürecindeki küresel aksamalar da fiyatları artırdı. Parça tedarik sürecindeki aksaklıklar, araç üretimindeki düşüş, çip krizi de maliyetlerimizi olumsuz etkiledi” dedi.

KEFALET SENETLERİNDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİ GEREKİYOR

Atilla Benli, A Para tarafından düzenlenen Finansın Geleceği Zirvesi’nde yaptığı konuşmada sigorta sektöründeki hedeflerden bahsetti. Sağlık sigortalarında tele-tıp altyapılarının hayata geçirilmesi için düzenlemelerin yapılması, sağlık sigortaları için vergi teşviki dahil teşvik sisteminin geliştirilmesi, kamu hastaneleriyle tamamlayıcı ve özel sağlık sigortalarının entegrasyonu ve e-nabız doğrulama yapısı kurulmasının hedefler arasında olduğunu vurgulayan Benli, şu açıklamaları yaptı:

“Teminat mektubu ile kefalet senedi, işlevleri açısından benzer nitelikte ürünlerdir. Bu ürünlere ilişkin farklı mevzuatlardaki farklı düzenlemelerin yeknesak hale getirilerek banka ve sigorta sektörü arasında haksız rekabet ortamının giderilmesini hedefliyoruz. Kefalet senetlerinin e-imza ile düzenlenmesinin sağlanması için gerekli mevzuat değişikliğinin hayata geçirilmesi gerekmekte. Aksi durumda sigorta şirketlerinin sistemin dışında kalması söz konusu olabilecektir. Menkul kıymetleştirme işlemlerinde sektöre risk analizi ve hizmetlerinin sağlanması için bankalar ve diğer paydaşlar ortaklığında Finansal Sigortalar Risk Merkezi (FSRM) şirketi kurularak merkezi veri sistemi aracılığıyla sigorta risk analizleri gerçekleştirilmelidir. Sigorta şirketlerinin de kefalet sigortası ürününü gayri nakdi kredi olarak sunması planlanmakta olup bu kapsamda, sigorta şirketlerinin ve bankaların paylaşımlı risk modeli ile ilerlemesi önerilmektedir.”

18 YAŞ ALTINA ERKEN EMEKLİLİK GETİRİLMELİ

Atilla Benli, BES ve hayat sigortalarında sektörün gündemindeki konulara da değinerek, 18 yaş altına düzenlenen sözleşmelerde devlet katkısı hak edişlerinde değişiklik ve erken emeklilik imkanlarının sağlanması gerektiğini söyledi. 18 yaş altında sisteme girenlere birikimlerini eğitim için kullanabilmesi, bütünleşik paket ile BES birikimlerinin artırılması, BES birikimlerinin farklı yatırım araçlarına yönlendirilmesinin önünün açılması gerektiğinin altını çizen Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emeklilik şirketlerinin yatırım danışmanlığı yapabilmesi gerekli, BES birikimlerinin acil nakit ihtiyaçlarında teminat gösterilerek uygun maliyetli kredi imkanı sağlanması önemli. Kredi bağlantısız hayat ürünleri pazarının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. BES ve kredi bağlantısız hayat ürünleri özellikle irat ürünleri dediğimiz ürünler, BES ile hayat sigortası ürünlerinin birbiri ile bağlantısını sağlayarak birikimlerin tüketime gideceği yerde çalışırken ki standartları sürdürecek emekli maaşına dönüşmesinin önünü açacaktır.”

SON 2 YILDIR ORTALAMANIN ÜZERİNDE BÜYÜME

Atilla Benli’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

  • Sigorta sektörünün 2020 yılında aktif toplamı 300 milyar TL sınırının üzerine çıktı.
  • İki yıl üst üste yüzde 30’un üzerinde büyüyen sektör, yine son 2 yılda bu ortalamanın üzerinde büyüyen kanal, hayat ve emeklilik branşı oldu.
  • Bu dönemde sigorta şirketleri yüzde 24, hayat ve emeklilik şirketleri yüzde 33, reasürans şirketleri ise yüzde 39 büyüdü.
  • Sektöre yatırımcı ilgisi devam ediyor. 65 aktif şirketimiz var. Son 3 yılda 8 yeni şirket aramıza katıldı.
  • 2020 yılında yüzde 11,23 artış ile 44 milyar TL tazminat ödedik. 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 35 artışla 26.9 milyar TL ödeme yaptık.

PANDEMİDE RÜŞTÜMÜZÜ İSPAT ETTİK

  • BES’te fon büyüklüğü 190 milyar lirayı aştı. Katılımcı sayısı 13 milyonun üzerinde çıktı. BES ve OKS fonlarının getirisi TÜFE’nin çok üzerinde oldu.
  • Sigorta penetrasyonu düşük. Ülkemiz dünyanın en büyük 19. Ekonomisi, sigorta sektörüne bakıldığında bu sıralama 39. sıralara kadar geriliyor. Dünya ortalaması genelinde penetrasyon ortalaması 7.4 iken ülkemizde 2.2’lere kadar düşüyor.
  • Ülkemizin finansal büyüklüğü 7 trilyonun TL’nin üzerinde. Sigorta ve emeklilik sektörünün payı yüzde 4,5 seviyelerinde.
  • Ülkemizin altyapı yatırımları için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli kaynakları uygun vade ile sağlayacak potansiyelimiz var.
  • Pandemi dönemi rüştümüzü ispat ettiğimiz dönem oldu.

DOĞAL AFETLERDE 315 MİLYON TL ÖDEME YAPABİLDİK

  • Pandemide 1.4 milyar liralık tazminat ödemesi yaptık. Ek faydalarla bunu 1.8 milyar liraya çıkardık.
  • Pandemide Türk sigorta sektörü pozitif ayrıştı. Dünyada pek çok sigorta sektörünün teknik zarar yazdığı birçok şirketin farklı kısıtlamalarla önlemler aldığı dönemde Türk sigorta sektörü teknik karlılıkta, prim üretiminde, büyümede başarılı sınav verdi.
  • Gelişmiş ülkelerde doğal afetlerde sigortalılık oranı yüzde 40-45’lerde. Ancak bizde yüzde 3. Gelişmiş ülkelerde doğal afet olduğunda yüzde 40’ını sigorta sektörü karşılarken bizde yüzde 3’ünü karşılıyor.
  • Dünyada 2021’in ilk 6 ayında doğal afetlerin neden olduğu kayıp 93 milyar dolar, sigortalanmış hasar 42 milyar dolar. Ülkemizdeki afetlerde sigorta sektörü maalesef 315 milyon TL ödeme yapabildi.

İLGİLİ HABERLER