TSPB, portföy yönetim şirketlerinin 2025 yılı Ocak-Mart dönemi verilerini yayımladı. Emeklilik yatırım fonları türlerine göre incelendiğinde en büyük payın yüzde 36 ile kıymetli maden fonlarından oluştuğuna dikkat çekilen raporda, kıymetli maden fonlarının toplamdaki payının 2024 sonuna göre 5 puan arttığı belirtiliyor. Portföy yönetim şirketlerinin 2025’in üç aylık döneminde komisyon gelirleri 6.9 milyar TL olurken, emeklilik yatırım fonları yönetiminden elde ettikleri gelir 268 milyon TL olarak gerçekleşti.
SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), portföy yönetim şirketlerinin 2025 yılı Ocak-Mart dönemi verilerini yayımladı. Portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü 2025’in üç aylık döneminde 7,5 trilyon TL’yi aştı. Sektörün net kârı ise 2024 yılının aynı dönemine kıyasla enflasyon düzeltmesi yapılmamış verilere göre yüzde 130 artışla 5,7 milyar TL’ye, enflasyon düzeltmesine tâbi verilere göre ise yüzde 404 artışla 2,8 milyar TL’ye yükseldi.
TSPB verilerinde portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen emeklilik fonlarının detaylarına da yer verildi. Rapora göre, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen, emeklilik fonları portföyü 2024 sonuna göre yüzde 13 büyürken, Otomatik Katılım Sistemi ve gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi tekil katılımcı sayısı yüzde 1 artarak 15,3 milyona yükseldi, portföy büyüklüğündeki yıllık büyüme ise yüzde 54 olarak hesaplandı.
5 KURUM FONLARIN %84’ÜNÜ YÖNETİYOR
Raporda, sektörde ilk beş kurumun (sırayla, Ziraat, Ak, İş, Garanti, Yapı Kredi Portföy) toplam emeklilik yatırım fonlarının yüzde 84’ünü yönettiği belirtiliyor.
Emeklilik yatırım fonları türlerine göre incelendiğinde en büyük payın yüzde 36 ile kıymetli maden fonlarından oluştuğuna dikkat çekilen raporda, kıymetli maden fonlarının toplamdaki payının 2024 sonuna göre 5 puan arttığı belirtiliyor. Rapora göre, kıymetli maden fonları payının artmasındaki en büyük neden altın fiyatlarındaki 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 28’lik fiyat artışı. Küresel ekonomide yaşanan belirsizlik ve jeopolitik riskler de yatırımcıların kıymetli maden fonlarına yönelmesine neden oldu.
Değişken fonlar ise yüzde 12’lik payla en fazla tercih edilen ikinci fon tipi. Hisse senedi fonlarının payı 3 puan gerilemeyle yüzde 11 oldu.
KIYMETLİ MADENLERE İLGİ ARTIYOR
Raporda, fonların portföy dağılımına da değinildi. Raporda, şu tespitler yapıldı: Emeklilik yatırım fonları tarafında kıymetli maden fonlarına olan ilgi artarken altına dayalı ürünlerin de dahil olduğu kıymetli madenlerin payı 4 puan artışla yüzde 35’e çıktı. Yatırım fonlarında olduğu gibi 2025 yılının ilk çeyreğinde altın fiyatının yüzde 28 artmasından kaynaklı emeklilik yatırım fonları da arttı. Diğer yandan DİBS’lerin payı ise 1.8 puan kadar artarak yüzde 12’ye çıktı.
Raporda, portföy yönetim şirketlerinin finansal tablolarına da yer verilerek, şu bilgiler aktarıldı: Enflasyon düzeltmesi yapılmamış kayıtlara göre, 2025 yılı Mart sonunda portföy yönetim şirketlerinin toplam varlıkları 2024 sonuna göre yüzde 16 artışla 42 milyar TL’ye yaklaştı. Enflasyon muhasebesi uygulanmamış verilere göre kısa vadeli finansal yatırımlar 2024 sonuna kıyasla yüzde 28 artışla Mart 2025 sonunda 23,4 milyar TL olmuştur.
2024 yılı Mart ayı sonu ile kıyaslandığında şirketlerin portföy yönetim gelirleri enflasyon muhasebesi uygulanmamış verilere göre yüzde 107 artışla 6,9 milyar TL oldu. Toplam gelirdeki yükselişte portföy büyüklüklerindeki büyümeye paralel olarak hem menkul kıymet hem de serbest fonlardan elde edilen yönetim komisyonlarındaki artışın etkisi görülmektedir. 2025 Mart sonu itibarıyla menkul kıymet yatırım fonlarının portföy yönetim şirketleri gelirlerindeki payı önceki yılın aynı dönemine 10 puan artarak yüzde 47’yi bulmuştur. Serbest yatırım fonlarının yönetimi ise sektör gelirinin yüzde 35’ini oluşturmuştur.
KOMİSYON ORANI %0,09 OLARAK HESAPLANDI
Emeklilik yatırım fonlarının portföy büyüklüğü 1,4 trilyon TL ile yatırım fonları portföy büyüklüğünün neredeyse dörtte birine karşılık gelse de portföy yönetim şirketlerinin emeklilik yatırım fonlarından elde ettiği gelirler bu fonlardan elde edilen gelirlerin yüzde 4’ü kadardır. Yılın ilk çeyreğinde bu fonların ortalama portföy büyüklüğü yüzde 60 artarken 2025 yılı Mart ayı sonu itibariyle bu fonların yönetiminden elde edilen gelirler önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 268 milyon TL’ye çıkmıştır. Emeklilik fonlarından portföy yönetim şirketlerinin elde ettiği komisyon oranı yüzde 0,09 olarak hesaplanmıştır.
Neredeyse tamamının portföy yönetimi komisyon gelirinin oluşturduğu 6,9 milyar TL’ye ulaşan esas faaliyet gelirlerinin yanı sıra kurum portföyünden elde edilen gelirlerin de dahil edildiği portföy yönetim şirketlerinin brüt kârı (enflasyon muhasebesi uygulanmamış verilere göre) etkisiyle 2025 yılı Mart ayı sonunda önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 87 oranında artarak 7,1 milyar TL’ye yükseldi.