Quick Finans’ın, SmartIQ iş birliği ile hazırladığı ve 2023’ün ilk yarısının değerlendirildiği ‘2. El Oto Raporu’ yayınlandı. Quick Finans Genel Müdürü Nihat Karadağ, yatırımlarına yüksek getiri hedefleyenlerin ikinci el otoya yöneldiğini belirterek, “2023 yılının ilk 6 ayında ikinci el otonun çok önemli bir yatırım aracı niteliğini kazandığını gözlemliyoruz. Aynı dönemde gram altın yüzde 46, Euro yüzde 41, dolar yüzde 38, BIST 100 endeksi yüzde 4,5 kazandırırken; ikinci el araç piyasasında en çok rağbet gören Fiat Egea yüzde 52, Renault Clio ise yüzde 48 kazandırdı” dedi.
İkinci el otoda satılan araç sayısı 2023 yılının ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 11 artarken, fiyat artışı ise TL bazında yüzde 100, Euro bazında da yüzde 53 oldu. Quick Finans’ın, SmartIQ iş birliği ile hazırladığı ve 2023’ün ilk yarısının değerlendirildiği ‘2. El Oto Raporu’ yayınlandı.
İkinci el oto pazarında, 2023 yılı ilk yarısında toplam 1 milyon 900 bin adet araç el değiştirdi. Bu rakam geçen yıl aynı dönemde 1 milyon 694 binin üzerindeydi. Segment bazında değerlendirildiğinde satılan araçların yarısı C segmentinde gerçekleşirken; C segmentini sırasıyla 584 bin adetle B segmenti, 274 bin adetle D Segmenti takip etti. Geçen yıla göre aylık bazda trend dikkate alındığında Nisan ve Mayıs ayında 2022 yılının gerisinde kalan rakamlar, Haziran ayında 2022 yılının aynı dönemine göre tekrar yükselişe geçti.
FİYATLAR YÜZDE 100 ARTTI
İkinci el oto fiyatlarındaki artış hız kesmeden Haziran ayında da devam etti. Aylık bazda fiyat artışı Haziran ayında geçen yıla göre TL bazında ortalama yüzde 100, Euro bazında ise yüzde 53 olarak gerçekleşti. TL bazında en keskin fiyat artışı A ve B segmentinde gerçekleşirken, döviz kurunda yaşanan artış sebebi ile Euro bazında Haziran ayında geçen aya göre tüm segmentlerde fiyat gerilemesi gerçekleşti.
2022 yılının ilk 6 ayında ortalama satış hızı 26,7 gün olarak gerçekleşirken, 2023 yılının ilk 6 ayında ortalama satış hızı 44,9 güne yükseldi. 2023 yılının trendine bakıldığında, ilk çeyrekte ortalama satış hızı 42 gün iken, ikinci çeyrekte ise ortalama satış hızı 47,7 güne ulaştı. En keskin düşüş A segmentinde oldu. İlk 3 ayda ortalama 38 gün olan satış hızı Mayıs ayında 50,4 güne yükseldi. Segment bazında en keskin hareketlerin A segmentinde olduğu gözlendi. İlk 3 ayda satış hızı düşen A segmentinde Haziran ayında, Kurban Bayramı etkisiyle, satış hızı artarak 50 günden 42 güne geriledi. Haziran ayında, D ve C segmentinde bir önceki aya göre yatay seyir devam ederken E ve B segmentlerde satış günlerinde gerileme görüldü.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN YATIRIM ARACI
Quick Finans Genel Müdürü Nihat Karadağ, son dönemde yaşanan ekonomik ortam ve tedarik sorunlarına bağlı olarak en popüler, en çok tercih edilen yatırım aracı haline gelen otomobil fiyatlarındaki hızlı yükseliş paralelinde talebin de gücünü sürdürdüğünü belirterek, “İkinci el otoda satılan araç sayısı 2023 yılının ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 11 arttı. Seçim döneminin etkisi ile Nisan ve Mayıs aylarında talepte geçen yıla göre bir gerileme görsek de Kurban Bayramı’nın etkisi ile birlikte Haziran ayında tekrar canlanma yaşandı. Bununla birlikte önümüzdeki aylarda, bireysel ve ticari krediler regülasyonunda yer alan kredi tutarları ve faiz oranları ile ilgili düzenlemelerin etkili olması bekleniyor” dedi.
HANGİ MODELLERİN FİYATI NE KADAR ARTTI?
Nihat Karadağ, hem ihtiyaçlarının karşılanması ve hem de yatırımlarına yüksek getiri hedefleyenlerin ikinci el otoya yöneldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2023 yılının ilk 6 ayında ikinci el otonun çok önemli bir yatırım aracı niteliğini kazandığını gözlemliyoruz. Temel yatırım araçlarının 2023 yılı ilk 6 ay getirilerini karşılaştırdığımızda gram altın yüzde 46, Euro yüzde 41, dolar yüzde 38, İstanbul 100 endeksi yüzde 4,5 kazandırırken; ikinci el araç piyasasında en çok rağbet gören Fiat Egea yüzde 52, Renault Clio ise yüzde 48 kazandırdı.”