Gulf Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, salgının seyahat sigortaları üzerindeki etkisi ve gelecekte neler olacağı hakkında açıklamalar yaptı. Sağıroğlu, salgının, seyahat sigortalarında 300 liraya yakın bir prim kaybı yarattığını belirtti. Sağıroğlu, önümüzdeki dönemde seyahatlerde aşı pasaportu ya da aşı karnesi uygulaması olacağını da vurguladı.
Editör: Aytaç NALLAR
Gulf Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, kovid-19 salgını nedeniyle seyahat sigortalarındaki kaybın 225 milyon lira olduğunu açıkladı. Sağıroğlu, salgından en çok etkilenen sektörün turizm olduğunu, seyahatlere gelen kısıtlamanın seyahat sigortalarını ciddi etkilediğini belirterek, geçen senenin mart ayında başlayan salgınla birlikte seyahat sigortalarında yüzde 70-75 kayıp yaşandığını söyledi.
Sağıroğlu, seyahat sigortalarında 250-300 milyon liralık bir prim hacmi olduğunu ifade ederek, “Bunun yüzde 75’inin gittiğini düşünürsek, sadece seyahat sigortalarındaki kayıp aşağı yukarı 200-225 milyon TL civarında. Tabii turizm sektörüne bakarsanız bu kayıp Türkiye için ve dünya için 730 milyar dolar. Benzer durum bu yıl da devam ediyor. Önümüzdeki 1-2 ay kritik. Yaz aylarından sonra yavaş yavaş bir iyileşme bekliyoruz. Ancak 2019 seviyelerine, 2023 yılında gelebiliriz gözüküyor” dedi.
Aşı Pasaportu Veya Aşı Karnesi Olacak
Süleyman Sağıroğlu, önümüzdeki dönemde seyahatlerde aşı pasaportu ya da aşı karnesi uygulaması olacağını da vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı:
“Aşı karnesi, aşı pasaportu mutlaka olacak gibi gözüküyor. Bu da basılı belge olmayacak, büyük ihtimalle dijital olacaktır. Çünkü basılı belgede sahtecilik olabilir. Burada bilgiler olacak; hangi aşı olduğu, ilk dozun ikinci dozun ne zaman vurulduğu gibi bilgiler yer alacak. Ancak o kadar çok belirsizlik var ki, mesela bu konuda Yunanistan’dan öneri geldi ama kabul görmedi. O önerge bizim için de tehlikeliydi. Çünkü sadece Avrupa Birliğinin onayladığı aşılar için geçerli olsun denildi. Bu durumda da ismi bilinen üç firmanın aşısı geçerli oluyor, Çin aşısı, Rus aşısı geçerli olmuyordu. Ben, böyle bir durumun olacağını sanmıyorum. O zaman bırakın Türkiye’yi; Avrupa, Çin’den, Uzak Doğu’dan, Hindistan’dan, Rusya’dan gelecek tüm yolculara kendini kapatmış olur. Aşı pasaportu olursa, tahmin ediyorum Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine uyan tüm aşılar için geçerli olacaktır.”
Salgınla Birlikte Teminatlar Değişecek
Süleyman Sağıroğlu, bundan sonra seyahat sigortalarında hangi teminatların olacağı konusunda da açıklamalar yaptı. Birçok sigorta şirketinin kovid-19 teminatını sigortaya dahil ettiğini vurgulayan Süleyman Sağıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Schengen poliçelerimize kovid-19’u dahil ettik. Tüketicilerin neler istediğini de söyleyeyim. Tüketici bir ülkeye gittiğinde başına kovid ile ilgili bir şey gelirse tedavi masraflarının kapsam içinde olmasını isteyecek. Tedavi masrafının dışında; diyelim ki hasta değil ama karantinaya alınması lazım. Bu ne demek? Ülkelerin şartlarına göre değişmekle birlikte 10-15 gün otelde kalması gerekebilir. Otel masrafları, yemek masrafları, bunların ödenmesi ya da hastanelik olmasına gerek olmadığı durumlarda da gene otelde nekahet dediğimiz dönemi kapsamasını isteyecek ki, buralarda sigorta açısından pek bir sıkıntı yok. Sigorta sektörü açısından biz bunları sigortalıya biliriz. Daha zor olacak kısım şu: Bir-iki ay sonra, salgın nedeniyle gidilecek ülke kapılarını kapatırsa tüm paramı geri alabilir miyim diye merak ediliyor. Böyle bir şeyi tüm sigorta şirketlerinin tamamen karşılaması çok büyük bir risk. Kovid öncesi bile tamamen isteğe bağlı iptallerde primler çok yüksekti, neredeyse seyahat bedelinin yüzde 10’u kadardı; kovid sonrası bu pek mümkün olmayacaktır. Tamamen değil ama belki kısmi karşılama olur. Belki de sigortaya gerek kalmadan, insanları seyahate teşvik etmek için havayolları veya oteller eskiden daha kısıtlayıcı olan iptal şartlarını mutlaka daha esnetmek zorunda kalacaklar.”