Siber hasarlar arttı sigorta fiyatı yükseldi

Zararlı yazılım kaynaklı siber vakalar, 2020 yılında yüzde 80 arttı. Siber hasarların yüzde 80’ini zararlı yazılımlar oluşturdu. Siber sigorta fiyatları, 2020’nin 4’üncü çeyreğinde yüzde 37 artarken 2021’in ilk çeyreğinde ise ortalama yüzde 39 artış gösterdi. 

Kıta Avrupası’nda 2020 yılında zararlı yazılım kaynaklı saldırılar, siber hasarların yüzde 80’ini oluşturdu.Marsh, Microsoft, uluslararası hukuk firması CMS ve küresel bir siber güvenlik firması Kivu iş birliğinde hazırladığı ‘Siber Hasarların Değişen Yüzü 2021’ raporunun sonuçları açıklandı. Rapora göre; Kıta Avrupası’nda 2019 yılında yüzde 70 olan zararlı yazılım kaynaklı siber vakalar, 2020 yılında yüzde 80’e yükseldi. 2016-2019 yılları arasında siber hasarların yüzde 14’ünü oluşturan fidye yazılım saldırıları ise, 2020’de iki kattan fazla artarak yüzde 32 olarak gerçekleşti.

‘Siber Hasarların Değişen Yüzü 2021’ raporu, 2016-2020 yılları arasında Marsh’ın Kıta Avrupası’nda yönettiği siber sigorta hasarlarını inceledi. Her yıl siber saldırıların sıklığı ve şiddeti artarken, Marsh’ın Kıta Avrupası müşteri tabanındaki tüm sektörler için siber sigorta fiyatları, 2020’nin 4’üncü çeyreğinde yüzde 37 artarken 2021’in ilk çeyreğinde ise ortalama yüzde 39 artış gösterdi.

SALDIRILARDAN EN ÇOK HANGİ SEKTÖRLER ETKİLENDİ?

Marsh’ın raporuna göre, siber saldırılardan en çok etkilenen sektörler olan finans kurumları, üretim, iletişim, medya ve teknoloji, profesyonel hizmetler 2019 yılına göre hiç değişmeden kalırken, 2020 yılında ilk dört sektör arasındaki hasar bildirimleri önemli ölçüde arttı. Yüzde 104’lük artışla üretim, yüzde 153’lük artışla iletişim, medya ve teknoloji ile yüzde 200’lük bir artışla profesyonel hizmetler sektörleri artışlarda üç haneli rakamlara ulaştı.

Raporda, siber suçluların iyi bilinen taktiklerinden biri olarak, zararlı yazılımların, pandeminin Avrupa’yı ele geçirdiği mart ve nisan aylarında, insanların salgınla ilgili artan bilgi ihtiyacına yönelik aramalarına odaklandığı ve covid-19 konusundaki insani kaygılardan yararlandığı belirtiliyor.

SİBER SİGORTAYA TALEP ARTTI

Pandemiyle birlikte uzaktan çalışmaya geçilmesi, alışverişlerin online yapılması, bireysel ve kurumsal görüşmelerin dijital ortamda yoğunlaşmasıyla siber saldırılarda ve fidye yazılımların sayısında rekor artış yaşandığına dikkat çeken Marsh Türkiye Eş CEO’su Yeşim Aksüt, şunları söyledi:

“Bu artış siber sigortaya olan talepe de yansıdı. Hem kurumların zafiyetlerinden hem de insani zayıflıklardan faydalanan zararlı yazılım kaynaklı saldırılar ve fidye yazılımı olayları giderek artıyor ve gittikçe daha tehlikeli hale geliyor. Tüm şirketlerin bu riskle karşılaşma ihtimali maalesef artık çok daha yüksek. Bu tarz saldırılara maruz kalmamak için şirketlerin sahip oldukları verileri saklama, koruma ve işleme aşamalarında daha dikkatli olması gerekiyor. Şirketler siber risk yönetimi konusunda bütünsel bir bakış açısıyla hareket ederek saldırı öncesinde güvenlik önlemlerini artırmalı, önleyici tedbirler almalı, olası bir saldırı senaryosu için kriz yönetim ve müdahele planlarını oluşturmalı ve siber riskin şirket içerisinde farkındalığını artıracak aksiyonlar alması gerekiyor.”