Sigorta koruma açığının çoğu yüzde 77,6 ile gelişmekte olan ülkelerden geliyor ve hayat sigorta açığının hayat dışından daha hızlı büyüdüğü belirtiliyor. En büyük sigorta potansiyeline sahip ülkeler, Çin, ABD ve Hindistan; aynı zamanda an çok sigorta koruma açığı olan da ülkeler. Küresel sigorta koruma açığı 7 trilyon doları veya küresel GSYİH’nın 730 baz puanı seviyesinde.
En büyük sigorta potansiyeline sahip ülkeler, Çin, ABD ve Hindistan; aynı zamanda an çok sigorta koruma açığı olan da ülkeler. Mapfre Ekonomi, 2021 yılı için mevcut en son verileri kullanarak Küresel Sigorta Potansiyeli Endeksi’ni (MAPFRE GIP) güncelledi. 96 gelişmiş ve gelişmekte olan sigorta piyasası için hesaplanan gösterge, bu pazarları orta ve uzun vadeli sigorta potansiyelleri açısından haritalandıran bir metrik oluşturarak dünya çapındaki sigorta koruma açığını ölçmek.
Şu anda, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan, hem hayat hem de yaşam dışı segmentlerde en büyük sigorta potansiyeline sahip ülkeler sıralamasında bir kez daha lider konumdalar.
AÇIK GSYİH’NIN 730 PUAN SEVİYESİNDE
Mapfre Bülteni’nde yer alan verilere göre Küresel Sigorta Potansiyeli Endeksi’ndeki gösterge hesaplanması, incelenen pazarlardaki Sigorta Koruma Açığının (IPG) büyüklüğüne ilişkin tahminlere ve ilgili ülkelerin bu açığı kapatma kapasitesine dayanıyor. IPG, ekonomik olarak gerekli ve toplum için faydalı olan sigorta kapsamı ile gerçekte edinilen teminat miktarı arasındaki farkı temsil ediyor.
2021’de küresel IPG, 7.016 trilyon ABD doları veya küresel GSYİH’nın 730 baz puanı seviyesindeydi. Bu IPG, hayat sigortalarında yüzde 67.6’ya (4.744 trilyon dolar) ve hayat dışı sigortalarda (2.272 trilyon dolar) kalan yüzde 32.4 olarak ayrılıyor. Analizde, sigorta açığının çoğunun yüzde 77,6 ile gelişmekte olan ülkelerden geldiği ve hayat sigorta açığının hayat dışından daha hızlı büyüdüğü belirtiliyor.
ÇİN’İN PERFORMANSI DİKKAT ÇEKİYOR
Bu yılki endekste ise, Çin’in BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) içindeki olağanüstü performansına dikkat çekiliyor. Çin, GSYİH parametresinin katkısı, prim hacmindeki en yüksek büyümeye ulaşmamış olmalarına rağmen, çift haneli rakamlarla (% 19,8) büyüdü. Dolayısıyla, Çin, bu ayrımı diğer gelişmiş ülkelere (% 19) ve Almanya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık’tan (% 10.4) oluşan G7’ye, GSYİH’ya göre IPG büyümesine ve hayat sigortalarındaki göreceli penetrasyon endeksindeki düşüşe en büyük katkıda bulunanlara bırakıyor.