Sigortacılıkta insansız kara aracı dönemi

Endüstriyel tesislerde hem risk değerlendirmesi hem de hasar tespiti yapılmasında insansız kara aracı kullanımı için AXA Sigorta, İTÜ Rover Takımı işbirliği yaptı. Otonom araç yılın ikinci yarısında kullanıma geçecek. Proje için AXA CEO’su Yavuz Ölken, İTÜ Rover takımı üyeleri ile bir araya geldi.

Editör: Aytaç NALLAR

Hasar ve risk tespitlerinin insansız kara araçları ile yapılabilmesi için AXA Sigorta, İTÜ Rover Takımı işbirliği yaptı. Tasarlanacak Rover araç, özellikle endüstriyel tesislerde kullanılacak. Yeni aracın, 2022’nin ikinci yarısında kullanıma alınması bekleniyor. Böylece otonom araçların kullanımı sigorta sektöründe de başlamış olacak.

Proje kapsamında AXA CEO’su Yavuz Ölken ve İTÜ Rover Takımı üyeleri Semih Çolakoğlu ile Feyza Takin bir araya geldi. Projenin çalışmaları ile ilgili bilgi veren Semih Çolakoğlu, araçların NASA ve Avrupa Uzay Ajansı standartlarında tasarlandığını ve dünya çapında yarışmalar için tasarım yapıldığını söylüyor.

RİSK TESPİTİ ROVER İLE YAPILACAK

Bu kapsamda da AXA özelinde yeni bir araç üzerinde çalıştıklarını belirten Semih Çolakoğlu, şunları söylüyor:

“Rover araçların tasarımı tamamen hayal gücüne kalıyor. Biz AXA Sigorta’nın risk mühendisleri ile birlikte bu aracı hayal ettik. Risk mühendislerinin yapabileceği görevler dahilinde ve onların kullanabileceği bir Rover tasarlıyoruz. Risk mühendisi alana gidip, alanı gözlemek istediğinde ve kendi yapması gerekenleri yerine getirmesi gereken o tehlikeli durumlarda direk arabanın bagajından çıkartıp yere koyabileceği bir araç, bu. İsterse otonom, isterse operatör dahilinde kullanabileceği bir Rover projemiz var. Şu anda Axa sigorta ile birlikte bunları gerçekleştiriyoruz. Mekanik ve elektronik tasarımlarını bitirdik. Yazılım ve geri kalan montaj çalışmaları kaldı. İlk prototipi ortaya çıkardıktan sonra, bu işin nereye gideceğine birlikte bakacağız.”

ÖLKEN: TEKLİF GENÇLERDEN GELDİ

AXA CEO’su Yavuz Ölken, AXA olarak 2018 yılından beri ‘Dünya İçin Hareket Et’ sloganı ile 20 bine yakın üniversite genciyle bir araya geldiklerini söyledi. Ölken, “İTÜ Rover Takımı bizim ilk göz ağrımız. Belki de benim İTÜ’lü olmamdan kaynaklanıyor” dedi. Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gençler bize 2018’de geldiler ve projelerini tanıttılar. Biz de çok beğendik ve destekledik. Şimdi bizim için harika bir araç yapıyorlar. Bunu da sigorta sektöründe kullanacağız. Prototipini gördük. 2022’nin ikinci yarısında aracımızı alırız. Risk mühendisleri endüstriyel tesislere veya şantiyelerde riziko teftiş yaparken girilemeyen bölgelere rahatlıkla uzaktan kumandalı otonom bir araçla gidip kamerayla tespit yapabilecekler. Bunu gerekirse hasar sonrası da kullanabileceğiz. Böyle bir araç üretiyorlar.”
Yavuz Ölken, çalışma aşamasındaki gözlemlerini de paylaşarak, “Gençler fark yaratmaya o kadar tutkulular ki başaramama olasılıkları yok. Mutlaka yaratıyorlar, geliştiriyorlar; inovatif yanları çok önde ve cesaretliler. Çünkü denemeden bir şeyi başaramıyoruz ama onların en büyük özelliği de şu; deneyip yanılsalar bile bir adım geri düşmüyorlar. Mezun olan gençlerin çeşitli sanayilerde, endüstrilerde çalıştığını da biliyorum. Bu ülkeye de globalde ya da yerelde çalıştıkları her konuda büyük katkı sağlıyorlar. Bu böyle bir tutku, hiç bitmeyecek diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Feyza Takin de, hedeflerinin, her sene yapılan çalışmanın daha da iyisini çıkarabilmek olduğuna dikkat çekerek, “Amacımız bir süre sonra da aslında oluşturduğumuz bu ekolün meyvelerini toplayabilmek. Sanayi işbirliğimizi devam ettirebilmek, bir üretimde bulunabilmek istiyoruz. ITÜ Rover takımı olarak en büyük amacımız bu” dedi.