Sigorta sektörünün 2025 Ocak-Temmuz verileri açıklandı. Geçen yılın aynı dönemine göre hayat sigortasında üretim yüzde 80,6 artarken, sağlıkta ise yüzde üretim artışı yüzde 25,10 oldu. Sağlık sigortalarının toplam sigorta pazarı içindeki yüzde 20,73’e çıkarken, hayat sigortalarının ise yüzde 13,9 oldu.
SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Sigorta şirketleri 2025’in Ocak-Temmuz döneminde toplam 669 milyar TL prim üreterek geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerini yüzde 51,2 artırdı. Toplam üretimin 575.9 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 93.1 milyar TL’si de hayat sigortalarından kaynaklandı. Hayat dışı sigortalar bu yılın 7 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,3 büyürken, hayat sigortalarındaki büyüme yüzde 80,6 oldu.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sektörün 2025 Ocak-Temmuz verilerini yayınladı. Aynı dönemdeki enflasyonla mukayese edildiğinde sigorta sektörüne bu yılın 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 13,2 büyüdü. Hayat dışı sigortalarda reel büyüme yüzde 10,3 olurken, hayat sigortalarında reel büyüme yüzde 35,3 olarak gerçekleşti.
SAĞLIĞIN PAYI %20,73’E ÇIKTI
Branş bazında incelendiğinde; hayat sigortalarından sonra 2025’in 7 aylık döneminde en çok prim üretilen branş sağlık sigortaları oldu. Şirketler 119.3 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerini yüzde 67,03 artırdı. Enflasyondan arındırıldığında sağlıkta reel büyüme yüzde 25,10 oldu. Sağlık sigortalarının sigorta pazarındaki payı yüzde 20,73’e çıktı.
Trafik sigortalarında şirketler bu yılın 7 ayında toplam 138.9 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerini yüzde 43,06 artırdı. Trafik sigortasında reel büyüme yüzde 7,14 olarak gerçekleşti.
KASKO ENFLASYONA YENİK DÜŞTÜ
Kaskoda ise şirketler bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 77.8 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,46 büyüme gerçekleştirdiler. Enflasyonla mukayese edildiğinde ise kasko pazarı yüzde 1,54 küçüldü.
Yangın ve afet sigortalarında ise şirketler bu yılın 7 ayında toplam 92 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimlerini yüzde 38,27 artırdı. Bu branşta reel büyüme ise yüzde 3,56 oldu.