Sigortada aşı krizi

İlaç şirketleri kovid-19 aşını sigortalı dağıtmaya çalışıyor. Sigortacılar, aşı nakliyesinin zaten yüksek riskli olduğunu ve küresel olarak aşı sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 30’unun hasar veya hırsızlık nedeniyle kaybedildiğini söylüyor. Bu arada Interpol, aşıların organize suçların başlıca hedefi olduğu konusunda küresel bir uyarı da yayınladı.

Kovid-19 dünyada dağıtılmaya başlandı ve sigorta konusu gündeme oturdu. Hemen hemen her gün aşı ve sigorta konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor.

Reuters’ın bu konudaki yeni haberine göre aşılarının aşırı soğuk koşullarda hava ve deniz yoluyla hızlı bir şekilde küresel olarak dağıtılması, kargo sigortası oranlarında bir artışa yol açacak, sigortada yeni teminat taleplerini yaratacak ve bu da sigortacıları riske atacak.

Aşı Nakliyesi Zaten Yüksek Riskli

Habere göre, ilaç şirketleri ürünlerini sigortalı taşıyarak, riskleri yönetiyor. Sigortacılar, aşı nakliyesinin zaten yüksek riskli olduğunu ve küresel olarak aşı sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 30’unun hasar veya hırsızlık nedeniyle kaybedildiğini söylüyor. Sigortacılar, uzun vadeli sözleşmeleri olmayan aşı üreticilerinin, bir önceki yıla göre sigorta maliyetlerinin yüzde 20 artacağını belirtirken, bu şirketlerin ayrıca ekstra soğuk nakliye ve artan siber saldırı veya eski moda hırsızlık gibi ek riskler için daha fazla koruma sağlamasının beklendiğini vurguluyor.

Organize Suçların Hedefi

Habere göre, bir kamyondan veya soğutulmuş konteynerden kaybolan, çalınan ya da hasar gören on binlerce paket kovid-19 aşısı taşıyan bir sevkiyatın tahmini değerinin 15-50 milyon dolar olduğunu ifade ediyor. Uluslararası Deniz Sigortaları Birliği, bu tür kayıpların geçen yıl 563 milyon dolarlık kargo sigortası talebi ile karşılaşıldığına değiniyor.

Öte yandan, habere göre, Interpol, aşıların organize suçların başlıca hedefi olduğu konusunda küresel bir uyarı da yayınladı. Kargo sigortası genellikle siber saldırıları hariç tutar, bu nedenle ilaç şirketleri genellikle ekstra teminat satın alır.