SEDDK, yeni bir genelge yayımlayarak sigortacılıkta gerekli minimum sermaye tutarlarını artırdı. SEDDK, 2021’in kasım ayında 2022 yılında uygulanacak sermaye tutarlarını belirlemişti. Yeni genelge ile sermaye tavanı yeniden belirlendi. Yeni açıklanan genelgeye göre, hayat dışı sigortalarda faaliyet gösteren sigorta şirketleri için minimum sermaye 435 milyon TL’ye çıkartılırken, tüm sigorta branşlarında faaliyet göstermek için gerekli sermaye de 395 milyon TL’ye yükseltildi.
Sigortada sermayeye enflasyon ayarı geldi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 2021’in kasım ayında bir genelge yayımlayarak, 2022 yılında sigorta branşları için öngörülen minimum sermaye tutarlarını artırmıştı. Buna göre de sigortacılıkta baz sermaye bir önceki seneye göre yüzde 46 artırılarak 36.5 milyon TL’ye çıkartılmış ve toplam sermaye gereksinimi de 175.5 milyon lira olarak belirlenmişti. Hayat sigortacılığı alanında faaliyet gösterecek bir şirketin ise ödemesi gereken tutar 215 milyon TL’ye çıkartılmıştı.
ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİNE GÖRE AYARLAMA
SEDDK, 3 Şubat 2022 tarihinde yeni bir genelge yayımlayarak, sigortada minimum sermaye tutarlarını yeniden belirledi ve enflasyon ayarlaması yaparak minimum sermaye tutarlarını artırdı. Sigorta Branşları İçin Öngörülen Minimum Sermaye Tutarlarına İlişkin Genelge’de de 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 5’inci maddesine atıfta bulunularak, “… Müsteşarlık, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyatları Endeksi artış oranını aşmamak kaydıyla artırmaya yetkilidir” denildi.
TRAFİK SİGORTASI İÇİN 120 MİLYON TL
Yeni açıklanan genelgeye göre, hayat dışı sigortalarda faaliyet gösteren sigorta şirketleri için minimum sermaye 435 milyon TL’ye çıkartılırken, tüm sigorta branşlarında faaliyet göstermek için gerekli sermaye de 395 milyon TL’ye yükseltildi. Baz sermaye ise 40 milyon TL olarak belirlendi. Sermaye gereksinimi en yüksek branş ise trafik sigortası oldu. Trafik sigortasında gerekli sermaye tutarı 120 milyon TL oldu. 2021’in kasım ayındaki genelgede ise trafik sigortası ruhsatı alınabilmesi için 43.8 milyon TL ek sermaye gerekiyordu.
Hayat sigortacılığı alanında faaliyet gösterecek şirket içinse baz sermaye 40 milyon TL olarak belirlenirken, toplam sermaye gereksinimi ise 325 milyon liraya çıkartıldı.
KOOPERATİFLER HARİÇ TUTULDU
SEDDK’nın yayımladığı yen genelgeye göre; kuruluş işlemlerini tamamlayarak bu genelgenin yayımı tarihinden sonra ruhsat talebinde bulunan sigorta şirketlerinin, sigorta kooperatiflerinin (kapalı mütüeller hariç) ve reasürans şirketlerinin ödenmiş sermayeleri yeni belirlenen yaz sermaye tutarından az olmayacak. Ayrıca baz sermayeye ilave olarak bu şirketler, ruhsat talep ettikleri her bir sigorta branşı veya bu branşlar altında verilen teminatlar için yeni belirlenen minimum sermaye tutarlarını ödemek zorunda olacak. Genelgeye göre de ödenmiş sermayenin nakden ödenmiş olması gerekecek.
SEDDK’nın 3 Şubat Tarihli Genelgesi