Sigortalılar, olumsuz havalar için erken uyarılacak

AXA Sigorta, iklim.co ile işbirliği yaptı. AXA Sigorta, müşterilerinin olumsuz hava koşulları konusunda mobil uygulamaları ve dijital iletişim kanalları üzerinden önceden uyarılması için iklim.co’nun tahmin verileriyle desteklenen anlık bilgilendirme hizmetinden yararlanacak.

AXA Sigorta ve iklim.co, hava verilerine dayalı erken uyarı çözümleri aracılığıyla yeni farklı deneyimleri sunmak üzere iş birliği hazırlıklarını duyurdu. Bu iş birliği ile AXA Sigorta’nın “ödeyenden çözüm ortağına dönüşüm” stratejisi dahilinde sigortalı deneyiminin iyileştirilmesi hedefleniyor.

AXA Sigorta, iklim.co’nun çözümlerinden faydalanarak hava koşullarını öngörecek ve müşterilerinin olası risklere karşı ev ve araçlarını koruyabilmelerine yardımcı olacak. Ayrıca, müşterilerinin tazminat talepleri sürecinde yaşadıkları deneyimi iyileştirmek amacıyla, incelemelerin hızlandırılması ve risk değerlendirme doğruluğunun artırılması için iklim.co’nun geçmiş hava durumu verilerini karar destek sistemlerini güçlendirmek amacıyla kullanacak.

Anlık Bilgilendirme Hizmeti

AXA Sigorta, müşterilerinin olumsuz hava koşulları konusunda mobil uygulamaları ve dijital iletişim kanalları üzerinden önceden uyarılması için iklim.co’nun tahmin verileriyle desteklenen anlık bilgilendirme hizmetinden yararlanacak. İklim.co, hava koşullarını ve hava durumundan kaynaklanan çevresel koşulları tahmin etmek amacıyla Türkiye sınırları dahilinde on binlerce farklı noktadan topladığı verileri algoritmalar çalıştıracak ve mal varlıklarını güvende bulundurmalarına yardımcı olmak için AXA Sigorta müşterilerine, ev, iş yeri adreslerinde veya bulundukları konumlardaki hava koşullarıyla ilgili, kişiye özel mesajlar iletecek.

Bu iş birliğiyle AXA Sigorta, Türkiye’de iklim.com’nun bulut tabanlı çözümlerini kullanacak olan öncü sigorta şirketi olacak. Bu servisin AXA Sigorta’nın mobil çözümlerine entegre edilmesi için çalışmalar devam ederken, Haziran 2021’de AXA müşterilerinin kullanımına sunulması planlanıyor.

Son 7 Yılın Şiddetli Hava Durumu Verilerinden Faydalanılacak

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, iş birliğiyle ilgili değerlendirmesinde “AXA Sigorta olarak işimizin merkezinde ‘koruma’ kavramı yer alıyor. Biz insanlığın gelişimi adına insanlar için önemli olanı koruma misyonuyla çalışıyoruz. İşimizi yalnızca zarar anında hasar ödemekle sınırlandırmıyor, müşterilerimizin hayatlarının her anında güvenebilecekleri bir çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. Bu noktada riskleri öngörmek ve buna göre önlemleri almak da işimizin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Hasar süreçlerimizi dijitalleştirme çalışmalarımız kapsamında İklim.co ile yaptığımız bu iş birliğinin güçlü bilgi teknolojileri altyapımıza çok değerli katkıları olacağına inanıyorum” dedi.

Bu iş birliği çerçevesinde iklim.co aynı zamanda, AXA Sigorta’nın tazminat taleplerine ilişkin incelemeleri hızlandırmasına ve konuma dayalı, doğru, genel, geçmiş hava durumu analiziyle, poliçe riskini ölçmesine de yardımcı olacak. Çözüm, son 7 yılın şiddetli hava durumu verilerinden faydalanarak, API’lerden(Application Programming Interface- Uygulama Programlama Önyüzü)  alınan verileri işlemeye gerek kalmadan birleştirilmiş bir veri seti sağlayacak, böylece AXA Sigorta, olası tazminat taleplerinin incelenmesi için gerekli olan geçmiş hava durumu verilerine daha hızlı ulaşacak. Bu servisin değerlendirme sürecini 2 haftaya kadar kısaltacağı öngörülüyor.  AXA Sigorta, bir mülke ilişkin sigorta riskinin ölçülmesi amacıyla geçmiş hava durumu olaylarının analiz edilmesi için de bu servisten yararlanacak.

Anlık Fırtına, Sel, Dolu, Hortumları Görüntülüyoruz

İklim.co yetkilisi Kerem Erikçi, şu açıklamalarda bulundu: “iklim.co olarak yıldırım tespit ve fırtına uyarı sistemi ile anlık olarak ülkemizdeki fırtına, sel, dolu ve hortumları görüntüleme, ilerleme güzergahlarını tespit etme ve güzergâh üzerinde oluşacak hava afetleri için alarm verme imkanına 2014 senesinden bu yana sahibiz. Ülke gündemine giren birçok sel, fırtına, dolu, hortum gibi olayları bir gün ila birkaç saat öncesinden tam koordinatı ve tam zamanını söyleyerek alarmlar verebiliyoruz. Alışılagelmiş hava durumu tahminleri (forecast) günümüzde yeterli olmamakta, küresel ısınmanın getirdiği afetlere yakın zamanlı ve çok daha çözünürlüğü yüksek (nowcast) alarmlar gerekmektedir. Türkiye’de ilk özel afet tespit ağımız sayesinde bu bilgileri kurumlara ihtiyaçlarına uygun veri setleri haline getirerek sunabiliyoruz. Geçmişte olan afetler üzerinden ileriye dönük tahminler yapabildiğimiz gibi yakın vadede oluşacak yıldırım tabanlı afetlere önlem alınacak zamanı yaratabiliyoruz. Örneğin 27 Temmuz 2017 senesindeki İstanbul’da yaşanan dolu afetini, 26 Ocak 2019’daki Antalya Havalimanı hortumunu, 30 Eylül 2020’deki İstanbul fırtınasını oluşmadan önce takipçilerimize bildirerek can ve mal kayıplarının önlenebilmesi için ek süre yarattık.”