Siyah kuğu teorisi ve SVB’nin iflası

Siyah kuğu teorisi, Lübnan doğumlu finans yazarı ve araştırmacı Nassim Nicholas Taleb tarafından önerilen ve büyük bir sosyo-ekonomik etkiye sahip nadir ve öngörülemeyen olayları tanımlayan bir kavram. Atlantik’in her iki yakasındaki borsalarda keskin düşüşlere neden olan Silikon Vadisi Bankası’nın iflasıyla, olan şey budur.

Mapfre finans bülteninde, ‘Siyah Kuğu Teorisi ve Silikon Vadisi Bankası: Yatırımcıların Öngöremediği, Ancak Göz Önünde Bulundurması Gereken Her Şey’ başlıklı çarpıcı bir makale yayınlandı. Siyah kuğu teorisi, Lübnan doğumlu finans yazarı ve araştırmacı Nassim Nicholas Taleb tarafından önerilen ve büyük bir sosyo-ekonomik etkiye sahip nadir ve öngörülemeyen olayları tanımlayan bir kavram.

Bu olayları tanımlamak için kullanılan ‘siyah kuğu’ teriminin, 17. yüzyıl tarihi gerçeğinden geldiğine değinilen makalede, şu görüşler paylaşılıyor: O zamanlar, Avrupalılar sadece beyaz kuğulara aşinaydılar, ancak Avustralya’ya yapılan keşif gezilerinde, o noktaya kadar var olmadığı düşünülen bir çeşitlilik olan ilk siyah kuğuları keşfettiler.

Teori, bazı olayların bilinmeyen ve öngörülemez olmasına rağmen, önemli sosyal, politik ve ekonomik sonuçları olabileceğini ve bu nedenle karar vermede dikkate alınması gerektiğini savunuyor.

PİYASA TEPKİSİ; PANİK!

Mapfre Inversión’un baş ekonomisti Alberto Matellán, bu tür olaylara piyasa tepkisinin genellikle panik olduğunu söylüyor ve “Yatırımcılar pozisyon satıyor ve geleneksel olarak nakit ve ABD veya Alman hazineleri olan en güvenli varlıklara akın ediyor. Bu, siyah kuğuların varlığında, hisse senetleri gibi şeylerde neden dikey fiyat düşüşleri olduğunu açıklıyor” diyor.

Örneğin, Atlantik’in her iki yakasındaki borsalarda keskin düşüşlere neden olan Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflasıyla, olan şey budur. Sonuç olarak, Federal Rezerv (Fed) ABD bankacılığı için bir acil durum finansman planı başlatmak zorunda kaldı.

SİYAH KUĞU OLABİLMESİ İÇİN…

Bir olayın “siyah kuğu” olarak kabul edilmesi için aşağıdaki özellikleri karşılaması gerekir:

Beklenmedik olmalı: Olay, analistler tarafından öngörülen bir şey veya daha önce olmuş bir şey olamaz. İmkansız olmalı, yani bunun olacağına ve analistleri ve piyasayı şaşırtacağına dair hiçbir kanıt yok. Bunun olma olasılığı olsaydı, finansal ajanlar kendilerini korumak için adımlar atarlardı, bu yüzden piyasayı şaşırtmazdı.

Büyük bir etkisi olmalı: Olayın dünya ekonomisi veya dünya siyaseti üzerinde önemli bir etkisi olmalıdır.

Geçmişe bakıldığında öngörülebilir olmalı: Olay gerçekleştikten sonra, olayı öngörmek için kullanılabilecek faktörler veya işaretler olmalıydı. Bununla birlikte, bu işaretler olay meydana gelmeden önce belirgin değildi ve ancak olaydan sonra tanımlanabilirler.

Bu gibi durumlarda, MAPFRE Inversión’daki baş ekonomist, insanların paniklemekten kaçınmaları ve siyah kuğu olayının etkisini analiz etmeleri gerektiğinde ısrar ediyor ki, bu genellikle piyasalarda diğer seviyelerde olabileceği kadar akut ve uzun süreli değildir. Uzun vadede, pozisyonu elinde tutan yatırımcı, çoğu durumda, satış yapandan daha iyi durumda olur. İkincisi, konumlarını iyileştirmek için, en azından doğru olanı satın almaya çalışmalıdır.

21.YÜZYILIN SİYAH KUĞULARI

Geçtiğimiz 23 yıl, tarihi ve dünyanın siyasi ve ekonomik yörüngesini değiştiren büyük olaylara (genellikle olumsuz) tanık oldu. 11 Eylül 2001’de, bir terörist grup birkaç uçağı kaçırdığında ve New York’taki İkiz Kuleler’e çarptığında, tarihin akışını değiştiren beklenmedik bir olay. Dünya ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi olan ve birçok uzmanı şaşırtan 2008 küresel finansal krizi. 19 yılında aniden ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını, halk sağlığına ve küresel ekonomiye büyük zararlar verdi.

Stanford Üniversitesi’ndeki bilim adamları, farklı alanlarda kullanılabilecek siyah kuğu fenomenini tahmin etmek için bir yöntem geliştirdiler. Üç ekosistemden gelen uzun vadeli verileri inceledikten sonra, bilim adamları farklı biyolojik türlerdeki varyasyonların istatistiksel olarak eşdeğer olduğunu buldular. Bu bulgu, bu tür aşırı olayları öngören evrensel süreçler olduğunu göstermektedir. Piyasalar ve hisse senedi fiyatları üzerindeki etkilerini tahmin etmek daha zor olabilir.

Uzmanlar, her halükarda, yatırımcıların neredeyse her zaman portföylerinin bir bölümünü koruma için tahsis etmeleri gerektiğini ve bunun her yatırımcıya bağlı olarak daha küçük veya daha büyük olabileceğini vurguluyor. Buna rağmen, türevlerle yapılırsa bunun parasal açıdan maliyetli olabileceği ve psikolojik etkiler veya teşvikler açısından neredeyse her zaman böyle olduğu konusunda uyarıyor. Son derece ihtiyatlı yatırımcılar şüphesiz, zaman iyi olduğunda, başkalarının nasıl daha iyi performans gösterdiğini görüyorlar, bu da onları risk iştahlarını artırmak için baskı altında bırakıyor.

ÇOK PARA KAZANMANIN DA YOLU

Öte yandan, doğrudan siyah kuğulara bahis oynayan portföyler de vardır. Taleb’in teorisine göre, siyah kuğular tahmin edilemez olmalarına rağmen zaman zaman güvenilir bir şekilde ortaya çıktıklarından, hızlı bir şekilde çok para kazanmanın bir yoludur. Bu strateji çok fazla finansal ve psikolojik güç gerektirir, çünkü yolun bir noktasında büyük bir kar elde etmek için birçok küçük, sürekli kayıp almaya dayanır.

Ortalama yatırımcı için, siyah kuğu riski iki şekilde mücadele edilir. Birincisi, düzenli olarak tasarruf etmektir, çünkü bu sadece daha istikrarlı bir yatırım siciline sahip olmanıza değil, aynı zamanda siyah kuğu olsun ya da olmasın, herhangi bir gerilemenin darbelerini hafifletmenize izin verir. İkincisi, profesyonel tavsiyedir, çünkü portföyün risk profilinin her yatırımcı için en iyi olmasını sağlamanın tek yolu budur.