T-Rupt Modelleme ve Veri Analitiği Grup Müdürü Prof. Dr. Sinan Akkar, İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası açıklamalar yaparak, “Beklediğimiz büyük depremin oluşma durumunu etkilemedi” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
T-Rupt Modelleme ve Veri Analitiği Grup Müdürü Prof. Dr. Sinan Akkar, İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası açıklamalar yaparak, beklenen Marmara depreminin halen beklemede olduğunu açıkladı.
Sinan Akkar, Marmara’da, geçmişte yaşanan depremleri hatırlatarak, 1912 yılında Kuzey Anadolu fay zonunun Ganos segmentinde 7.4 büyüklüğünde deprem yaşandığını, ardından 1999 yılında doğu tarafından deprem olduğunu söyledi. 23 Nisan’da 6.2 büyüklüğünde deprem olduğunu belirten Akkar, şunları söyledi:
“Bu deprem, bu bölgedeki, orta segmentteki birikmiş stres dağılımını bir nebze değiştirdi. Fakat bununla beraber bizim orta segmentte beklediğimiz büyük depremin oluşma durumunu etkilemedi. O oluşma, o büyük deprem hali hazırda beklenen oluşabilecekler arasında. Bu deprem yalnızca o segment üzerindeki stres dağılımını, daha önceki birikmeden dolayı, fayların sıkışmasından dolayı oluşan stres dağılımını etkilemiştir. Fakat o deprem tekrar, yani orta segmentte beklediğimiz büyük depremin olma durumu halihazırda beklenmede.”
T-Rupt, olarak 6.2 büyüklüğündeki depremi modellediklerini, öncelikle yer hareketi şiddetinin hesaplamadıklarını ifade eden Akkar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Marmara’nın kuzeyindeki sahil kesiminde şiddetli bir zorlanma görülüyor. Kuzey Marmara’nın sahil bandında hafif ve orta hasarın görülebileceğini, kuzeye doğru çıkıldığında yani İstanbul’u da içine alan kısımda ise daha çok hafif hasarın görülebileceğini belirtiyor. Biz bu modellemeyle DASK’tan başlayarak gerekirse diğer farklı sigorta şirketleri ile alakalı poliçelerin hasarlarını modelleme çalışmasını gerçekleştireceğiz.”