TSB Başkanı Atilla Benli, deprem bölgesinde, sigorta şirketlerinin çalışmaları, sigortalılık oranları ve hasar süreçleri ile ilgili açıklamalar yaptı. Benli, “Şu anda deprem bölgesinde sigortalılık oranları üzerinden tahminlerimiz 1 milyar dolar civarında bir hasar olacağı yönünde. Sigortalı hasarların ödenmesine hiçbir sıkıntı yok. Sigorta sektörü yapısı gereği zaten bugünlere hazır” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, sigortalılık oranları üzerinden yapılan tahminlere göre deprem bölgesinde 1 milyar dolar civarında bir hasar oluşacağını söyledi. Atilla Benli, deprem bölgesinde, sigorta şirketlerinin çalışmaları, sigortalılık oranları ve hasar süreçleri ile ilgili açıklamalar yaptı.
Atilla Benli, deprem bölgesinde 4 milyon adet poliçe bulunduğunu belirterek, 450 bine yakın kasko sigortalısı, bir o kadar da konut sigortası olduğunu kaydetti. Benli, bölgede, konut sigortalılık oranının yüzde 20’lerde, kasko sigortalılık oranının yüzde 17’lerde olduğunu ifade ederek, ticari işletmelerde sigortalılık oranının ise yüzde 14’ler olduğunu açıkladı.
HASARLARIN ÖDENMESİNDE SIKINTI YOK
Atilla Benli, ‘Sigorta sektörü böyle bir afetin yarattığı hasarın altıdan kalkabilir mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Bilgi sahibi olmayan herkes bir açıklama yapıyor. Sigorta sektörü yapısı gereği zaten bugünlere hazır. Bizler bu günler için varız. Risk modellemeleri yapıyoruz. Bu risk modellemelerimize göre de reasürans anlaşmalarımızı yapıyoruz. Türkiye’deki tüm sigorta şirketleri kendi teminat yapılarını oluştururlar. Biz bu depremi de, beklenen İstanbul depremini de, başka depremleri de karşılayacak güç ve teminat yapısına sahibiz. Bu anlamda hiçbir sıkıntı yok. Şu anda deprem bölgesinde sigortalılık oranları üzerinden tahminlerimiz 1 milyar dolar civarında bir hasar olacağı yönünde. Sigortalı hasarların ödenmesine hiçbir sıkıntı yok.”
İHBARLARI BEKLEMEDEN ÖDEME YAPIYORUZ
Atilla Benli, hasar sürecine de değinerek, “Mesela kasko sigortasında, deprem teminatı olanlar için ihbar edilmesini beklemeden aksiyon alıp, sigortalıyla doğrudan irtibata geçip, hasarı ödüyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren ciddi anlamda hasar dosyalarını ödeyeceğiz. Elbette sigortalılar hasar ihbarlarını yapsınlar ama bizler ihbarları beklemiyoruz. İlgili tüm kurumlardan listeleri alıyoruz. Şu anda hem hasar ekiplerimiz hem eksperler sahadalar. Özellikle bireysel sigortalarla ilgili çalışmaları hızlıca bitirip, ticari işletmelere geçeceğiz. Burada da avans ödemesi yaparak, sıkıntıları gidermeye çalışıyoruz.”
Atilla Benli, Türk sigorta sektörünü, dünyadaki benzerleri karşılaştırıldığında nitelik olarak da hazırlık anlamında da hiçbir eksiğinin olmadığını, aksine daha fazla afetle karşı karşıya kalınan bir coğrafyada olunmasından dolayı risk odaklı, daha fazla çalışan sektör olduğunu vurguladı.
POLİÇE YENİLEMELERİNDE DE SIKINTI YOK
Atilla Benli, “Deprem bölgesinde sigorta yapıyor musunuz?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Alınan karlar çerçevesinde, deprem bölgesindeki müşterilerimizin poliçe yenilemelerini Mayıs ayına kadar uzattık. Bir yıllık uzatan şirketler de var. İster bireysel, ister ticari poliçelerin sürelerini uzattık. Mevcut poliçesi olanların yenileme açısından hiçbir sıkıntısı yok. Ancak yeni sigorta yaptırmak isteyenler açısından da işimizin gereği hasarsız olduğu konusunda bir tespit yapmamız lazım ki, ona göre fiyatı belirleyip, poliçeyi oluşturalım. Bu da belirli bir süre gerekiyor. Bu çerçevede sigorta şirketlerimiz kendi riziko kabul şartları çerçevesinde belirli bir süre sonra yeni poliçe kesmeye başlayacaklardır. Ama şu anda tespit yapamadığımız, poliçe ve teminat yapısı oluşturamadığımız için yeni poliçelerde zorluk yaşıyoruz.”