Tarım Sigortaları Havuzu tarafından 2021 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranları ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazetede yayımlandı. 2021 yılında sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden Tarım Sigortaları Havuzuna aktarılacak.
Editör: Aytaç NALLAR
Karara göre; bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, yaban domuzunun tarla ürünlerine, sebzelere ve çilek ürününe verdiği zararlar, pamuk ürününde hasat döneminde yağan yağmurdan kaynaklı miktar kaybı zararı ve ayçiçeği ürününde kuş zararı ek riskleri dolu paketi halinde verilecek.
Bunlara ilave olarak; açık alanda yetiştirilen meyveler ve yağgülü için don riski, meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı, örtü ve destek sistemleri ile bu sistemlerin altında bulunan ürünler, meyve ağaçları, asmalar ve fidanlar için dolu ağırlığı ve taşıt çarpması riskleri, kiraz, incir ve üzüm ürünlerinde yağmur riski, altıntop, limon, mandalina, portakal ve üzüm ürünlerinde sıcak hava zararı riski ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak isteğe bağlı olmak üzere Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.
Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası
Meyve ağaçları, çay, asmaların kendileri ile fidanlarında ve süs bitkisi fidanlarında paket halinde, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleri ile yaban domuzunun sadece fidanlara verdiği zararlar, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından altına alınacak.
Köy bazlı kuraklık verim sigortasıyla, kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında, dolu paketi dışındaki, kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim azalışları da teminat altına alınacak.
Seralar için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ile taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ek riskleri ile seranın örtü malzemesi, konstrüksiyon kıymetlerinin doğrudan bir zarara uğraması sonucu enkazın sökülmesi, kaldırılması, temizlenmesi ve taşınır masrafları paket halinde, ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin özlük, sera ve ürün bilgileri dikkate alınarak Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.
Hayvanlar İçin Ölüm Riski
Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı büyükbaş hayvanlar için ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olmak üzere hırsızlık, terör, grev, lokavt ve halk hareketleri riskleri ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında, mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.
Primin Yüzde 50’sini Devlet Karşılayacak
Karar kapsamında belirlenen riskler için 2021 yılında sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden Tarım Sigortaları Havuzuna aktarılacak. Açık alanda yetiştirilen meyvelerde ve yağgülünde verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine bu desteğin üçte biri oranında ek prim desteği Tarım ve Orman Bakanlığınca Havuza aktarılacak.
Bakanlıkça, köy bazlı kuraklık verim sigortasında da sigorta priminin yüzde 60’ı oranında prim desteği sağlanacak.