Tarımda, devlet destekli gelir koruma sigortasının genel şartları belli oldu. Gelir koruma sigortası ise buğday ürününde meydana gelecek verim değişimi ve hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı gelir kaybı riski teminat altına alınacak. Pilot uygulama ilk olarak Konya’da başladı.
Devlet destekli gelir koruma sigortası ile, ekimi yapılacak buğday ürününde; kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış, dolu, rüzgar, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, yabani hayvan ve buna benzer nedenlerden kaynaklı verim değişimi ve hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı gelir kaybı riski teminat altına alınacak. Buğday ürününün ekmeklik ve makarnalık çeşitleri ile isteğe bağlı olarak bu ürünün sap kısmı teminat kapsamına alınabilecek.
TAZMİNAT NASIL HESAPLANACAK?
Tazminat hesaplamasında; parselin gerçekleşen geliri ile parselin korunan gelir değeri arasındaki fark baz alınacak. İlgili yıl için parselin gerçekleşen gelir değerinin, parselin korunan gelirinin altında kalması durumunda sigortalı üretici tazminat almaya hak kazanacak. Parselin gerçekleşen gelir değerinin, parselin korunan gelir değerine eşit veya üzerinde olması durumunda ise ilgili parsel için herhangi bir tazminat ödemesi yapılmayacak. Sigortalı ürünün tamamının ya da bir kısmının hasar gördüğünün tespit edilmesi halinde, ekim masrafı tarife ve talimatlarda belirtilen esaslara göre ödenecek.
HANGİ DURUMDA HASAR ÖDENECEK?
Gelir koruma sigortasının bedeli, ürünün beklenen verimi, beklenen fiyatı ile poliçede belirtilen Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı ekili alanın çarpımından oluşacak. Beklenen fiyat, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) buğday alım baremlerine göre Konya Ticaret Borsası tarafından buğday ürününün ekmeklik ve makarnalık çeşitleri için bir önceki ekim sezonu temmuz ve ağustos aylarında açıklanan ürün birim fiyatının ortalamasının, Merkez Bankası’nın temmuz ayı içinde açıkladığı enflasyon raporundaki yıl sonu enflasyon tahmini oranı ile güncellenmesi sonucu bulunan TL/Kg cinsinden değeri baz alınarak Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu (TARSİM) tarafından belirlenecek.