Tedaviyi sigorta ödemiyor, peki kim karşılıyor?

Vatandaşların en çok merak ettiği konu, trafik kazalarında kazazedelerin sağlık giderlerini kimin, nasıl karşıladığı… Kamuoyunda, kazazedelerin, tedavi masrafları, sigorta şirketleri tarafından ödendiği bilinse de artık trafik kazalarında sağlık giderleri trafik sigortasından ödenmiyor. İşte, tüm yönleriyle kaza geçirenlerin hakları.

Haber: Aytaç NALLAR

Alınan önlem ve tedbirler sayesinde Türkiye’de her geçen yıl trafik kaza sayısı azalsa da yine de her yıl ciddi sayıda kişi kazalarda hayatını kaybediyor ve ağır yaralanıyor. Peki, trafik kazalarında, yaralananların tedavi giderlerini kim karşılıyor? Bu soruya çoğunluğun cevabı, ‘elbette trafik sigortasından karşılanıyor’ olacaktır. Aslında bu cevap, 2011 yılına kadar doğruydu, ancak şimdi değil. Sorunun cevabı net; trafik kazalarında, tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılıyor.

Trafik Sigortası Karşılamıyor

On yıl öncesine kadar trafik kazası geçirenlerin, istediği hastanede, ister acil, ister acil sonrası, tedavisi ne kadar sürerse sürsün; tüm tedavi masrafları trafik sigortasından karşılanıyordu. 2011 yılında bu uygulama değişti ve trafik kazası geçirenlerin sağlık giderleri SGK tarafından karşılanmaya başlandı.

Halen toplumun büyük kısmı trafik kazalarında tedavi masraflarının trafik sigortasından karşılandığını bilse de 10 yıl önce sigorta şirketlerinin bu konudaki sorumluluğu bitti ve 10 yıldır trafik kazalarında, yararlananların tüm tedavi giderlerini SGK ödüyor. Bu uygulama nedeniyle de 2011 yılından bu yana sigorta şirketleri, trafik sigortasından topladıkları primin yüzde 10’unu, SGK’ya aktarıyor ki, kazalardan yaralananların tedavileri ödensin diye.

Kaza Geçirenler Ne Yapacak?

Bugün, trafik kazası geçirirseniz, tüm acil vakalarda olduğu gibi kamu, üniversite, özel hastane ayrımı olmadan en yakın hastaneye gidebiliyorsunuz ve acil bakımdaki tüm tedavi giderleri SGK tarafından karşılanıyor. Ancak acil durum bitip de yoğun bakım süreci bittikten sonra tedavinin seyri değişiyor.

Yoğun bakım sonrası tedavi devam edecekse iki seçeneğiniz var. Birincisi, eğer kaza sonrası acil olarak kamu hastanesine gitmişseniz, tedaviye kamu hastanesinde devam edebilirsiniz. Bu durumda tüm sağlık giderleriniz devlet tarafından karşılanır.

Yok, acil bakımınız, SGK ile anlaşmalı özel hastanede ya da anlaşmasız özel hastanede yapılmışsa durum değişiyor. Acil bakımınız SGK ile anlaşmalı özel hastanede yapılmışsa ve tedaviye aynı hastanede devam edecekseniz; SGK, tedavi giderini Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), üzerinden ödüyor. Bu durumda da hastanenin fark ücreti talep etme hakkı var ki, SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin SUT’un üzerine yüzde 200 fark alma hakkı bulunuyor.

Sağlık Giderini Cepten Ödersiniz

Şöyle bir örnekle anlatalım. SGK ile anlaşmalı özel hastanede acil bakım sonrası tedaviniz devam ederse odaydı, tedavi gideriydi, doktor ücretiydi; toplam sağlık gideriniz 10 bin lira tuttu; bunun 5 bin lirasını SGK, SUT üzerinden ödeyecek, hastane de sizden 5 bin lira talep edecek.

Yok, kaza sonrası özel hastanenin aciline gitmişseniz, yoğun bakım tedavisi SGK tarafından ödenecek, ancak sonrasında aynı özel hastanede tedaviye devam edecekseniz tüm sağlık giderlerini kendiniz ödemek durumundasınız.

Trafik Kazası Geçirenler Ne Yapacak?

  • Trafik kazasının oluş tarihine, kazada yararlananların Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) olup olmadığına bakılmaksızın üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilecek tüm sağlık hizmet bedelleri SGK tarafından karşılanıyor.
  • Sigorta şirketlerinin trafik kazalarında trafik sigortasından dolayı herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor.
  • Trafik kazalarında kazazedelerin sağlık giderleri trafik sigortasından karşılanmıyor.
  • Genel sağlık sigortalı olan kazazedeler için trafik kazası geçirilen araç veya araçlardan bir tanesinin plaka bilgisi yeterli oluyor. Trafik kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenmiyor.
  • Genel sağlık sigortalı olmayanlardan ise kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge isteniyor.
  • Sigorta şirketlerince ödemesi yapılmayan sağlık hizmet bedelleri ile tıbbi malzeme, ilaç, yol, gündelik ve refakatçi giderleri SUT üzerinden SGK tarafından karşılanıyor.

Sigorta Şirketlerinin Sorumluluğu Var mı?

Trafik kazalarında kusurlu olsun olmasın kazazedeler, sağlık giderlerinin karşılanmasını sigorta şirketlerinden talep edebilir mi? Aslında, 2011 yılında yapılan düzenleme ile sigorta şirketlerinin trafik kazalarında sağlık giderlerinin karşılama sorumluluğu tamamen ortadan kalktı.

Bu tarihten sonra, sağlık giderlerinin, trafik sigortasından karşılanması talebi ile sigorta şirketlerine başvuranlar, şirketlerden red cevabı alıyor. Özellikle SGK’nın, SUT üzerinden yaptığı ödemeyi yetersiz bulan ya da özel hastanede fark ücreti ödeyen kimi kazazedeler mahkemelere başvuruyor. Ancak kimi mahkeme, ‘sigorta şirketinin sorumluluğu yoktur’ yönünde karar alırken, kimi mahkemeler ‘SGK da karşılasa üzerini sigorta ödeyecek’ kararı alıyor.