Trafik sigortasına yeni düzenleme geliyor. Tazminatta belirsizlik ortadan kalkacak

Trafik sigortasında tazminat ödenmesine yönelik uzun süredir yaşanan belirsizliği ortadan kaldırmak için kanun tasarısı hazırlandı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen kanun tasarısının yakın zamanda yasalaşması bekleniyor. Konu hakkında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yetkilileri, Türkiye Sigorta Birliği ile birlikte uzun süredir bilimsel yöntemler çerçevesinde ve belirli bir standartta tazminat ödenmesi için yoğun çalıştıklarını söyledi.

Trafik sigortasında uzun süredir yaşanan belirsizlik yapılacak yeni yasal düzenleme ile ortadan kalkacak. Konu ile ilgili kanun taslağının, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), uzun süredir başta sigorta sektörünün paydaşları olmak üzere konunun tarafı olan bakanlık ve kurumlarla yoğun çalışma yürüttü ve nihayetinde trafik sigortasındaki belirsizliği ortadan kaldıracak kanun taslağının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmesi sağlandı. Yetkililerden alınan bilgiye göre de kanun tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçtikten sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteği ile Meclis gündemine gelerek, kanunlaşması bekleniyor.

24 Milyon Sürücüyü Yakından İlgilendiriyor

SEDDK yetkilileri de, konu hakkında, trafik sigortasının, hem poliçe sayısı hem de prim üretimi açısından sigorta sektörünün en büyük branşı olduğunu belirterek, tüm sigorta şirketlerinin trafik sigortasını yapmak ve tüm sürücülerin de zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmak zorunda olduğunu söyledi. Yetkililer, trafik sigortasının, sadece 24 milyon araç sahibini değil, trafik kazalarında mağdur olan kişileri de yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

Kimse Mağdur Olmayacak

Yetkililer, Türkiye Sigorta Birliği (TSB ) ile birlikte sigortalıların ve hak sahiplerinin mağdur olmayacağı, bilimsel yöntemlere göre hesaplanan ve belirli bir standartta tazminat ödenmesi için yoğun çalıştıklarını da vurgulayarak, şu açıklamaları yapıyorlar:

“Son dönemde kasıtlı olarak SEDDK’nın trafik sigortasında atacağı adımlar konuşulup, tartışılıyor. Bu haberlerin kimler tarafından ve hangi amaçla yaptırıldığını biliyoruz. Sigortacılığın sağlıklı ve sürdürülebilir yapıda büyümesi için çalışan kişilere haksızlık yapıldığına inanıyoruz. Doğru bilgiye ulaşmak isteyen herkese SEDDK’nın kapısı her zaman açıktır.”

Ne Olmuştu? Yeni Yasaya Neden İhtiyaç Duyuldu?

Anayasa Mahkemesi, 2020’nin ekim ayında trafik sigortasının bazı maddelerini iptal etmişti. Bu maddelerden biri, trafik sigortasında ödenecek tazminatlara yönelik. 2016 yılında yapılan bir düzenleme ile trafik sigortasında ödenecek tazminatların, genel şartlar ile belirlenmesine imkan tanınmış; böylece, trafik kazalarında hayatını kaybedenler için sigortadan ödenecek tazminatın hesaplanmasına ve bu hesap sonrası da yakınlarına yapılacak ödeme tutarına düzenleme getirilmişti. Anayasa Mahkemesi ise tazminat hesaplamasının genel şartlarla düzenlenemeyeceğini, bunun kanunla yapılması gerektiğini hükmederek, maddeyi iptal etmişti. Bu durum ise sigorta şirketleri arasında endişe yaratmıştı.

Şimdi ise Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen kanun tasarısı ile trafik sigortasında tazminat ödenmesi konusunda yeni düzenleme yapılacak.