Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, trafik sigortasında serbest tarifeden önce trafikten gelen fonun yönetilmesine yönelik atılacak adımlar olduğuna dikkat çekerek, “Sektör olarak trafikten gelen fon nasıl yönetilebilir, oradaki mali gelirleri arttırıcı neler yapılabilir; bunların konuşulması gerekiyor” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, önümüzdeki dönemde trafikte sürdürülebilir mali karlılık yaratacak formüller üretilmesi gerektiğini söyledi. Kırmızı, trafik sigortasında 2025’te yaşanacakları değerlendi.
Kırmızı, asgari ücretteki yüzde 30’luk artışın şirketlerin hasar maliyetlerinde yüzde 23 ila 25 arasında etki yarattığını, geçmiş hasarların arttığını, bunun da mali olarak şirketleri zarara sokacağını kaydetti. 2025 yılı başında trafik sigortasındaki prim artışlarına da değinen Kırmızı, “Kısa dönem baktığımız zaman iyi bir şey. Tabii ki zararı kapatacak bir kalem olarak görünüyor ama uzun dönemde yetmiyor. Hep de böyle olmuştur. Zaman zaman senede birçok kez artan dönemler de, hepsinin yetmediğini gördük. İşin sonunda yine mali olarak zarara dönülüyor. 2024 yılındaki avantajımız mali gelirlerin yüksek olmasıydı. 2025’te faiz düşmeye başladı. Mali gelirler azalırsa tabii ki zarar o zaman daha fazla artar” dedi.
Nihat Kırmızı, trafik sigortasında artık serbest tarifeye geçilebileceğini de vurgulayarak, “Regülasyon şu anda çok daha kuvvetli, sektörün yönetimine daha hakim. Türkiye Sigorta Birliği yine aynı şekilde daha hakim. Riskli sigortalar havuzu daraltıldı, belki de yavaş yavaş tamamen oradan çıkma durumu da olabilir. Serbest tarife geçişte olabilir diye düşünüyorum ileriki dönemlerde” şeklinde konuştu.
MALİ GELİRİ ARTIRICI ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Serbest tarifeden önce acil olarak yapılması gereken konunun ise trafikten gelen fonun yönetilmesine yönelik atılacak adımlar olduğuna dikkat çeken Kırmızı, bu konuda şunları söyledi:
“Sektörel olarak trafikten gelen fon nasıl yönetilebilir, oradaki mali gelirleri arttırıcı neler yapılabilir; bunların konuşulması serbest tarifeye geçerken de önemli bir adım olur. Sektörde yeni şirketler kuruluyor. Yeni şirketler kurulduğu zaman rekabet edebilmek için mecburen fiyat rekabetiyle başlanıyor. Trafik sigortası zorunlu bir sigorta. Şirket tercihi yapılmıyor ki, bence bu da doğru değil. Fiyat rekabeti başlayınca ister istemez her şirketin kendine göre hedefleri var. Kaçınma denen bir durum var ona yakalanmamak için yapılması gerekenler var. Bu sefer trafikte de rekabete girmiş oluyorsunuz, fiyatlar düşüyor. Bunların hepsinin oturup düşünülmesi lazım.”
ÖNÜMÜZDEKİ YILLARIN GARANTİSİ YOK
“Rekabete benim itirazım yok ama belli ölçüde yapılmalı, sektörü zarar ettirici noktada olmamalı” diyen Kırmızı, şu açıklamaları yaptı:
“Burada kar ettirici, daha fazla gelir elde ettirici çalışmalar yapılmalı. Madem teknik olarak çok fazla kar edilemiyor, mali olarak ne kar edilebilir, buna bakmak lazım. Son bir iki yılda sektör mali kardan dolayı iyi olmuş olabilir ama önümüzdeki yılların böyle olacağının garantisi yok. O yüzden bizim sürdürülebilir bir mali karlılık elde edeceğimiz formüller üretmemiz gerekiyor. Bu konuda daha önce de taleplerimiz olmuştu; sigorta şirketlerine özel tahviller çıkarılsın diye. Bu konularda çalışılırsa en azından orada toplanacak fonun daha iyi şekilde, daha karlı bir şekilde yönetileceğini düşünüyorum.”