Sigorta Gazetesi

TSB Başkanı Gülen: Kusursuz fırtınanın içinde geçiyoruz

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, Baden Baden reasürans görüşmeleri sonrası artan reasürans maliyetlerinin Türk sigorta pazarına yansımalarını değerlendirdi. Gülen, “Reasürörler, Türk sigorta sektörüne teminat sağlama konusunda bir problem yaşamıyorlar. Bence bu iyi haber. Hiç değilse teminata ulaşabileceğiz ama teminatın maliyeti ciddi şekilde artacak” dedi.

Editör: AYTAÇ NALLAR

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, son iki yıldır dünya reasürans piyasasında şartların sertleştiğini, fırtınalar yaşanmaya başladığını belirterek, “Kusursuz fırtınanın içinde geçiyoruz” dedi. Uğur Gülen, Baden Baden dönüşü açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda dünyada afetlerin sayısında ve etkisinde yaşanan artışların reasüransa olan talebi artırdığını, reasürans şirketlerinin de artan maliyetler nedeniyle sermaye koymadığını ifade eden Gülen, talep artarken arzın kısılmaya başladığını, bunun da piyasada şartları zorlaştırdığını kaydetti. Gülen, yapılan görüşmeler sonucunda dünyada halen reasürans teminatı olduğunu vurgulayarak, “Reasürörler, Türk sigorta sektörüne teminat sağlama konusunda bir problem yaşamıyorlar. Bence bu iyi haber. Hiç değilse teminata ulaşabileceğiz ama teminatın maliyeti ciddi şekilde artacak. Sigorta sektörü kendi için aldığı korunma maliyetine ciddi bedeller ödemek durumunda kalacak. Bu ne kadar olabilir? Henüz daha görüşmeler devam ediyor, net bir şey olmayabilir ama ben iki ile üç kat arası dolar bazında fiyatların artacağını tahmin ediyorum” dedi.

OTO DIŞINDA TÜM BRANŞLARDA FİYAT ARTACAK

Uğur Gülen, sigorta şirketinin maliyeti artması ile müşterilerin de kendi varlıklarını sigortalama maliyetinin artacağına değinerek, “Bu böyle silsile şekilde aslında sigortalıya doğru yansıyacak. Özellikle içinde deprem teminatı içeren sigortaların primleri artacak. Nedir bunlar? Konut sigortaları, işyeri sigortaları, fabrikalar, makine kırılma sigortaları… Oto dışındaki neredeyse tüm branşlarda primlerin artması kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

DEPREM OLMASAYDI DA ARTACAKTI

İçinden geçilen kusursuz fırtınanın üzerine bir de Türkiye’de Kahramanmaraş depreminin yaşandığına dikkat çeken Gülen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depreminin etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Depremde toplam 105 milyar dolarlık hasar var. Bunun 5 milyar dolarını sigorta şirketleri, dolayısıyla reasürans şirketleri ödedi. Onun da bir miktar etkisi var, bu fiyat artışında. Ama deprem olmasaydı da bu fiyat artışlarıyla karşılaşacaktık. Deprem oldu da fiyatlar arttı görüşüne katılmıyorum” dedi.

2024’TE CİDDİ PRİM ARTIŞLARI OLACAK

Tüm bunların yanında Türkiye’nin kendine özel durumu olduğunu da belirten Gülen, fiyat artışında başka etkenlerin de olduğunu ifade ederek, bu konuda da şu açıklamaları yaptı:

“Bunlardan bir tanesi ki, bugün yarın düzenlemesi yayınlanacaktır, deprem tarifesinde bir fiyat artışı olacak. Bu da primlerin artmasına neden olacak. İkincisi, ihtiyari deprem limiti diye bir limit var. Belli sigorta bedellerinin üzerinde tarife çalışmazdı. 400 milyon TL’ye kadar olan işlerin üstünde deprem tarifesi çalışmazdı ve sigorta sektörü buralardan prim almazdı. Bu 400 yüz milyon TL, şimdi 2 milyar TL’ye yükseltildi. Yani artık 2 milyar TL’ye kadar sigorta bedeli olan yerlerde sigorta sektörü deprem primi almak durumunda. Bu da primleri arttıracak.

Üçüncüsü, Kahramanmaraş depreminde ortaya çıktı, eksik sigorta konusu var. Eksik sigorta yapıldığı için hasar ödemeleri de eksik sigorta üzerinden yapıldı. Bunun önüne geçmek için hem düzenleyici, denetleyici kurum bir takım önlemler alıyor. Hem sigortalılar eksik sigortanın ne kadar zararlı bir şey olduğunu gördüler hem de sigorta şirketleri ve aracılar da aslında eksik sigorta ile mücadele etmeye başladı. Bu yüzden eksik sigortalar artık olmayacak ve herkes tam sigorta bedeli üzerinden sigortasını yaptırmak durumunda kalacak. Bu da primlerin artmasına sebep olacak.

Bunların dışında başka unsurlar da var. Artan enflasyondan dolayı sigorta bedelleri de artıyor. Sigorta bedelleri artınca primler de artacak. Bir başka neden, reasürans şirketleri ne kadar deprem primi alıyorsanız müşteriden, onun bir yüzdesi kadar da yangın sigorta primi almalısınız diyor. Bugüne kadar sigorta sektörü deprem primini yazardı, yangından prim almazdı. Şu anda reasürans şirketleri buna zorunluluk koyuyorlar. 100 liralık deprem primi alacaksan, bunun karşısında 60-65 liralık da yangın primi almak zorundasın diyorlar. Bu da primlerin artmasına neden olacak. Aslında bunları üst üste koyduğumuzda; Türkiye’de, oto dışı branşlarda 2024 yılında ciddi fiyat artışları, prim artışlarını görmek mümkün.”

Exit mobile version