Bahat: TSS’den alınan para hastanelere yetmiyor

OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, sağlık sistemindeki sorunlar, SUT fiyatları ve özel sağlık sigortaları hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Vatandaşların, devlet ve kamu hastanelerdeki yığılmadan şikayetçi olduklarını, özel hastanelere de ödedikleri paralardan yakındıklarını belirterek, “Bu tabloda vatandaş kaybeder mi; evet, kaybeder. Bu tablodan siyaset kaybeder mi; kaybeder. Bunun düzeltilmesi lazım. Bunun tek yolu SUT’ta güncelleme yapılması” dedi. Bahat, özellikle Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında (TSS) yaşanan sorunların nedenini de anlattı.

Editör: Aytaç NALLAR

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, 120 yatak altındaki hastanelerin tamamına yakınının ciddi zararda ve 70 hastane ruhsatının satılık olduğunu belirterek, bunun da artırılmayan SUT fiyatlarından kaynaklandığını açıkladı. Reşat Bahat, sağlık sistemindeki sorunlar, SUT fiyatları ve özel sağlık sigortaları hakkında açıklamalar yaptı.

Bahat, sosyal güvenliğin verdiği fiyatların hiçbir zaman özel hastanelerin masraflarını karşılamadığını, SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatı artmadıkça hastanelerin cari fiyatıyla devletin verdiği arasındaki farkı vatandaşın cebinden ödediğini ve bu rakamın da arttığını ifade ederek, “SUT konusu vatandaşı, bizden daha çok ilgilendiriyor. SUT fiyatı yetmeyince, vatandaşa 100, 200, 500, 600 lira ödeme yapmanız lazım diyoruz. Bunu yaparken de yüzde 200 kuralına da uymamış oluyorsunuz. Her yaptığınızda da suç işlemiş oluyorsunuz. Bu suçun karşılığını da SGK size vatandaşın şikayetiyle beraber ceza olarak kesiyor” dedi.

SUT’TA %55-60’LIK ARTIŞ OLURSA RAHATLARIZ

Sağlıkta ihtiyacın sürekli artabileceğini ancak sunulan hizmetin sınırlı olduğunu kaydeden Bahat, hastane, doktor sayısı ve kamu hastane sayısının sınırlı olduğunu söyledi. Özel hastanelere ödönen tutarın artmadan, sürekli sabit tutulması halinde özel sektörün vatandaştan talep ettiği para isteği artacağı için hastaların, kamu ve üniversite hastanelerine yığıldığını vurgulayan Bahat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversite ve kamu hastaneleri yığılan talebi karşılamaya yönelik dizayn edilmemiş. Hastalar, kamu hastanelerinde sıra bulamadıkları için ya da ameliyat süreleri uzadığı için vatandaşlar sıkıntılı. Özel hastanelere de ödedikleri paradan dolayı sıkıntılılar. Burada siyasetin kazanacağı bir şey var mı; yok. Bu tabloda vatandaş kaybeder mi; evet, kaybeder. Bu tablodan devlet hastanelerinin iyi hizmet verememesinden ve bizim kurallara uyamamamızdan siyaset kaybeder mi; kaybeder. Bunun düzeltilmesi lazım. Bunun tek yolu SUT’a düzgün bir güncelleme yapılması. SUT’ta yüzde 55-60’lık bir artış yapılırsa bizi rahatlatır.”

120 HASTANE TEKNİK İFLASTA

Reşat Bahat, bugün 120 yatak altındaki hastanelerin tamamına yakınının ciddi zararda ve teknik iflasta olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“120 yatağın altındaki, yani küçük hastanelerin yüzde 67’si teknik iflasta. Teknik iflasla kastım, cihazları eskimiş, binaları eskimiş ve bunları yenileyemeyecek durumdalar. 120, 130 yatağın üstündeki hastanelerin durumu biraz daha iyi ama onlar da yerli hastadan ya da vatandaşı tedavi edebildiklerinden dolayı değil; sağlık turizminden dolayı ayaktalar. Eğer sağlık turizmi yeterince olmasa bu hastaneler de çok ciddi sıkıntıya girecek. Bunun iyi bir yanı, büyük hastaneler büyümek isterlerse, ruhsatını askıya almış hastanelerin ruhsatlarını devralıyorlar. 70 hastane ruhsatı şu anda satılık. Ruhsatı satılık demek; sadece ruhsatı kalmış, başka hiçbir şeyleri yok demek, ellerinde sadece bir kağıt var. Bunlar devir için bekliyorlar. Bakın bu 70 sayısı çok yüksek bir sayı. Burada vurgulamak istediğim bu arkadaşlarımızın çok önemli bir kısmının basiretsizlikten ziyade güncellenmemiş SUT fiyatlarından dolayı bu sıkıntıyı yaşadığını düşünüyorum.”

ALDIĞI PARA SİGORTA ŞİRKETİNİ DE KURTARMIYOR

Reşat Bahat, “Özel hastanelerin fiyatı arttıkça özel sağlık sigortasının da fiyatı artıyor. Kimi hastaneler Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını (TSS) artık kabul etmiyor. Bu da sigortalıları rahatsız ediyor. Bunun nedeni nedir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Biz sürekli olarak sabit çarpanla işlem yapıyoruz. Doğal olarak sigorta şirketiyle üç SUT, dört SUT veya yedi SUT üzerinden anlaşıldıysa; SUT artmadığı sürece hastanenin aldığı gelir sürekli sabit kalıyor. Özel sigortası olan insanlar daha bilinçli, daha fazla şey talep ediyorlar, haklı olarak. Kurumlarda bundan gelir elde etmedikleri için bu hizmetleri yeterince kaliteli veremiyorlar. Marka değerleri zarar görüyor. Bir de vatandaşın tabii ki, sağlıklı olmak gibi bir talebi var. Bu talebi karşılamakta zorlanıyorlar. Sigorta şirketleri de neticede bir hesap yapmış, bir yıl için seni sigortaladım demiş. Aldığı para onu da kurtarmıyor. Tabi sağlıktaki maliyetlerin anormal artışı, pandemiden yeni çıkış ve ertelenmiş sağlık taleplerinin orantısız bir şekilde sahaya yansıması problem olarak yansıdı.”