spot_img
Cumartesi, Temmuz 5, 2025

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye Gelecek Fakültesi dönüşümün öncüsü

0
AXA Türkiye’nin sigorta sektöründe bir ilk olarak hayata geçirdiği ve tescil ettirdiği Sürdürülebilir Gelişim ve Büyüme için Gelecek Fakültesi, beşinci yılını geride bıraktı. Yükselen...

RS Otomotiv IBIS Global Summit 2025’in Gold Partneri

0
Dünyanın önde gelen otomotiv hasar onarımı ve yönetimi zirvesi IBIS Global Summit 2025, bu yıl 24-26 Haziran tarihleri arasında İstanbul Swissôtel The Bosphorus’ta düzenlendi....

Türkiye Sigorta, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde

0
Türkiye Sigorta, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) alanındaki stratejik çalışmaları, entegre yönetim anlayışı ve kapsamlı sürdürülebilirlik politikaları sayesinde “BIST Sürdürülebilirlik Endeksi”ne dahil edildi. (BASIN BÜLTENİ)...

AXA Sigorta VUD işbirliği

0
AXA Sigorta, Türk voleybolunun köklü geçmişine ışık tutan Voleybolun Unutulmazları Derneği (VUD) ile önemli bir iş birliğine imza attı. AXA Sigorta, “Değerler Ortaklığı” kapsamında...

Sompo Sigorta’dan Hyundai sahiplerine özel kasko avantajı

0
Sompo ile otomotiv dünyasının güçlü temsilcilerinden Hyundai Motor Türkiye, önemli bir iş birliğine imza attı. Hyundai Kasko ile araç sahipleri, yetkili servislerde orijinal yedek...

Anadolu Sigorta’ya İstanbul Defterdarlığı’ndan teşekkür belgesi

0
Anadolu Sigorta, Kurumlar Vergisinde yüksek beyanda bulunan mükellefler arasında olması nedeniyle ülke ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı İstanbul Defterdarlığı tarafından teşekkür belgesiyle onurlandırıldı. 2023 yılı...

AXA Türkiye’den KOBİ’lere deprem sonrası hızlı finansal destek

0
AXA Türkiye, deprem riski taşıyan bölgelerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik geliştirdiği yeni ürünü “Deprem Finansal Destek Sigortası”nı sigortalılarının hizmetine sundu....

HDI Kampüs ilk mezunlarını verdi

0
HDI Sigorta’nın genç yetenekleri desteklemek ve sektöre nitelikli profesyoneller kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği eğitim programı HDI Kampüs, ilk mezunlarını verdi. Sigorta sektörüne yön verecek...

Anadolu Sigorta’dan Mardin’de Kültürel Mirası Yaşatan Eğitim Projesi

0
Anadolu Sigorta, “Anadolu Toprağını Çömlek Sanatı ile Buluşturma” projesi kapsamında Mardin’de yürüttüğü yeni uygulamayla 2000 öğrenciyi çömlek sanatıyla tanıştırdı. Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında başlattığı...

AXA Türkiye, acentelerinin başarılarını kutladı

0
AXA Türkiye, 2024 yılı performansları doğrultusunda Karlılık, Prim Üretimi ve Bölge kategorilerinde üstün başarı gösteren acenteleriyle İstanbul Conrad Hotel’de buluştu. Ödül töreninin de olduğu...
ManşetTÜSİAD'dan yaşlılık raporu: Uzun süreli bakım sigortası zorunlu olmalı

TÜSİAD’dan yaşlılık raporu: Uzun süreli bakım sigortası zorunlu olmalı

TÜSİAD, Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar başlıklı raporu paylaştı. Raporda, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı, sağlıklı yaşlanmayı ve bu alanda sürdürülebilir iş birliklerini önceliklendiren öneriler de sunuluyor. Raporda, uzun süreli bakım sigortasının, tüm vatandaşların yaşlılık dönemlerinde gerekli bakım hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla zorunlu hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

TÜSİAD, PwC Türkiye tarafından hazırlanan “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” başlıklı raporu paylaştı. Rapor, yaşlanan nüfus konusunu; sağlık ve bakım hizmetleri, sosyal katılım, ekonomik durum ve iş gücüne katılım, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı, dijital adaptasyon ve yaşlı bakım teknolojileri ile yaşlı turizmi olmak üzere altı ana eksende ele alıyor. Raporda, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı, sağlıklı yaşlanmayı ve bu alanda sürdürülebilir iş birliklerini önceliklendiren öneriler de sunuluyor.

Raporda, uzun süreli bakım sigortasının, tüm vatandaşların yaşlılık dönemlerinde gerekli bakım hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla zorunlu hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. 18-65 yaş döneminde primlerin ödeneceği, yoksul kişilerin primlerinin devlet tarafından karşılanacağı bir sistem geliştirilmesi gerektiği de ifade ediliyor.

Raporda öne çıkan bulguları ve politika önerileri şöyle:

  • OECD Nüfus projeksiyonlarına göre, 2020 yılında dünyada 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı %9,3 iken 2050 yılında bu oranın %16’ya çıkması beklenmektedir.
  • OECD’ye göre; 2022 yılında ülkemizde 65 yaş ve üzeri nüfusun payı %9,8 iken, 2050 yılında iki katına çıkarak, %20 seviyesine ulaşması bekleniyor.
  • 2040 yılı itibarıyla, 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki oranının %15’i aşarak %16,3’e ulaşması beklenmekle birlikte, Türkiye’nin, yaşlanmakta olan nüfustan yaşlanmış bir topluma dönüşmesi öngörülüyor.
  • Türkiye’de yaşlılıkla ilgili politikalar bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde ele alınmalı ve iş birliği modelleri geliştirilerek hayata geçirilmeli.
  • Koruyucu sağlık uygulamaları ile sağlık ve bakım hizmetleri, yaşlı bireylerin ihtiyacına uygun olarak geliştirilmeli ve erişilebilir olmalıdır.
  • Kurumsal bakım kapasitesi güçlendirilmeli; evde bakım ve uzun süreli bakım hizmetleri de geliştirilmeli. Gerekli düzenlemelerle kaliteli hizmet sunumu güvence altına alınmalıdır.
  • Yaşlı yoksulluğunu önlemek ve yaşlı bireylerin ekonomik refahını artırmak için sosyal güvenlik sistemi ve sosyal desteklerin sürdürülebilir bir yapıyla kapsayıcılığı artırılmalıdır.
  • Uzun süreli bakım sigortası, tüm vatandaşların yaşlılık dönemlerinde gerekli bakım hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla zorunlu hale getirilmeli. 18-65 yaş döneminde primlerin ödeneceği, yoksul kişilerin primlerinin devlet tarafından karşılanacağı bir sistem geliştirilmelidir.
  • Genç ve orta yaş grubundaki bireylerin, özellikle de kadınların kayıtlı istihdama katılımı, yaşlılık döneminde ekonomik güvenceye ulaşması açısından kritik öneme sahipken; bu katılımı artırmak için kadınların üzerindeki bakım yükünü hafifletecek kurumsal bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması da büyük önem taşımaktadır.
  • Üretken ve aktif yaşlanma odağıyla ve ekonomik refahı destekleyecek şekilde, yaşlı bireylerin beceri ve yetkinlikleri mesleki eğitim ve beceri programlarıyla geliştirilmelidir.  Çalışma hayatına devam etmek isteyen yaşlı bireyler için istihdam imkanları çeşitlendirilmeli ve çalışma ortamları yaşa uyumlu hale getirilmelidir.
  • Sağlıklı ve aktif yaşlanma odağıyla yaş dostu şehirler planlanmalı ve hayata geçirilmelidir.  Daha erişilebilir ve yaş dostu konutlar, ulaşım imkanları, sosyal alanlar sunulmalıdır.
  • Yaşlı bireyler için erişilebilir sağlık turizmi imkanları geliştirilmelidir.
  • Dijitalleşme ve teknolojinin sunduğu fırsatlarla beraber, yaşlı bireylerin kullanımına uygun dijital uygulamalar yaygınlaştırılmalı; yaşlı nüfusun internet erişimi ve dijital okuryazarlığı geliştirilmelidir.
  • Yaşlı bireylerin toplumsal hayata katılımını destekleyecek şekilde genç-yaşlı dayanışmasını güçlendirecek, nesiller arası etkileşimi artıracak ve yaş ayrımcılığını giderecek etkinlikler geliştirilmeli ve buna uygun sosyal ortamlar sağlanmalıdır.

İLGİLİ HABERLER