TSB Başkanı Uğur Gülen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Finansal okuryazarlığın müfredata eklenmesi için MEB ve SPK ile çalışıyoruz” açıklaması üzerine, “Bunun içine sigorta da katılmalı” çağrısında bulundu.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlatacağı finansal okuryazarlık projesine değinerek, “Bunun içine sigorta da katılmalı” çağrısında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Finansal Okuryazarlık Platformu’nda yaptığı konuşmada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Finansal okuryazarlığın müfredata eklenmesi için MEB ve SPK ile çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın kaynaklarını hibe etmesini değil, sermaye piyasalarına yönlendirmesini tercih ederiz” açıklamasını yapmıştı. Bu açıklama üzerine Uğur Gülen, “Bunun içine sigorta da katılmalı” dedi.
SİGORTA FİNANSIN AYRILMAZ PARÇASI
Uğur Gülen, finansal okuryazarlık ve eğitim konusunun sigorta sektörünün de gündeminde olduğunu belirterek, “Bakan, yatırımların doğru yapılması, enflasyonun düştüğü ortamda sermaye piyasası ve para piyasası araçlarının zenginleşerek gelişeceği zenginleşen piyasaya daha okuryazar bir yatırımcı kitlesinin yaratılması için aslında SPK ve Milli Eğitim Bakanlığıyla çalışma yapılması üzerinde durdu. Ben Mehmet Şimşek’in bunun içine sigortayı da katmasını isterim” dedi.
Sigortacılığın da finansın ayrılmaz bir parçası olduğunu, belki daha da önemli olduğunu ifade eden Gülen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kahramanmaraş depreminden örnek vereyim. 105 milyar dolarlık toplam ekonomik kaybın sadece 5 milyar dolarlık kısmını sigorta sektörü ödeyebildi. Olası İstanbul depreminde 325 milyar dolarlık bir hasar bekliyoruz. Bunun ancak yüzde 10’u sigorta sektörü tarafından ödenebilecek. Oysa yüzde 30’lara kadar sigorta sektörü bu hasarı ödeyebilecek durumda. Bu da sigortacılık okuryazarlığının gelişmesiyle olabilecek bir unsur.”
SİGORTACILIK OKULLARI ÖNEMLİ KAYNAK
Uğur Gülen, önümüzdeki dönemde TSB’nin hedef alanlarından birinin de eğitim olduğuna dikkat çekerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Henüz planlamayı sürdürüyoruz. Ama aklımızda çok fazla nokta var. Mesela, Türkiye’de 230’un üzerinde sigortacılık ve bankacılık yüksekokulu var. Aslında müthiş bir kaynak demek. Bu sigorta sektörünün toplam ekosistemine eleman yetiştiren, yetenek yetiştiren muazzam bir kaynak var. Biz bu kaynağı daha iyi değerlendirmemiz lazım. Oradan çıkan her bir öğrencinin sigorta ekosisteminde çalışır hale getirilmesini sağlasak, yani attığımız adımla muazzam bir dönüşüme sebep olabiliriz. Müfredatı birlikte yapalım, eğitmen olarak katılalım, stajlarda bu öğrencileri alalım, sigorta sektörünün çeşitli departmanlarında çalıştıralım.”
OKULLARI DOĞRU YETENEKLER YETİŞTİRİR HALE GETİRELİM
Gençler için sigorta sektörünün muazzam bir iş alanı olduğuna değinen Gülen, “Sigortacılığı doktorluk, avukatlık gibi meslek grubuna koymamız lazım. Kesinlikle çok önemli bir meslek ve her geçen gün değeri artan bir meslek. Çünkü varlıklarımız artıyor, varlıklarımızın değeri artıyor ve bu varlıklarımız her türlü riske karşı daha açık hale gelmeye başlıyor. Daha çok korunmaya muhtaç bir döneme giriyoruz. O yüzden sigortacılık mesleği daha da büyüyerek gelişecek bir meslek. Bence gençlerin tercih etmesi gereken meslek ve bunun okulu da var. Yeter ki, o okulları sigorta sektörüne, sigorta ekosistemini doğru yetenekler yetiştirir hale getirelim” şeklinde konuştu.