TSB Başkan Yardımcısı ve Sompo Sigorta Genel Müdürü Fahri Uğur, pazardaki rekabetten dolayı sigorta fiyatlarının enflasyonun altında arttığını belirterek, gelecek dönemde fiyatlarda enflasyon kadar artış beklediğini açıkladı. Uğur, 2025 yılında elde edilen karın şimdilerde sigortalılara dağıtıldığına da dikkat çekti.

Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Sompo Sigorta Genel Müdürü Fahri Uğur, pazardaki rekabetten dolayı sigorta fiyatlarının yüzde 8-9’larda arttığını, bunun da enflasyonun çok altında bir artış anlamına geldiğini söyledi. Uğur, gelecek dönemde ise fiyatlarda enflasyon kadar artış beklediğini açıkladı.
Fahri Uğur, TSB’nin açıkladığı yılın ilk çeyrek sonuçlarına göre hayat dışında prim üretiminin yüzde 27 arttığını, aynı dönemde enflasyonu ise yüzde 30,9 olduğunu, buna göre enflasyonun altında bir büyüme yaşandığını belirterek, “Hayat dışının lokomotifi olan dört ürün var. Bunlar; trafik, kasko, sağlık ve yangın. Bunlara ayrı ayrı baktığımızda da; trafik sigortasında yüzde 13, kaskoda yüzde 22, yangında yüzde 21, sağlıkta yüzde 33 artış yaşandı. Sadece sağlık sigortası enflasyonun üzerinde büyüdü, diğerleri enflasyonun altında kaldı” dedi.
2025’İN KARINI SİGORTALIYA İADE EDİYORUZ
Trafik sigortasındaki yüzde 13’lük büyümenin rekabetin arttığının göstergesi olduğuna işaret eden Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Poliçe adetlerinde de artış var. Otomobil satışlarına baktığımızda birinci çeyrekte bir önceki yıla göre biraz düşüş kaydetse bile 265 bin yeni araç satıldı ve Türkiye’deki araç sayısı arttı. Bunun sonucunda da hem trafik hem kasko poliçe adetlerimiz yüzde 4 arttı. Yani yüzde 4 poliçe artışını çıkardığımızda ortalama prim artışlarının yüzde 8-9 olduğunu görüyoruz. Bu da aynı dönemdeki enflasyonun hayli altında. Bunun sebebi de rekabet. Hem kasko, hem trafikte hem yangında enflasyonun altındaki artışların sebebi rekabetteki artış. 2025 yılında sigorta sektörü enflasyonun üzerinde bir karlılıkla bitirmişti. Bu karlılıkların artık tekrar sigortalılara iadesi olarak düşünebiliriz bunu.”
SADECE FİYAT REKABETİ VAR ALGISI YANLIŞ
Rekabetin sadece fiyatta değil hizmet kalitesinde de olduğunu vurgulayan Uğur, “6 ay önceki hizmet kalitesiyle şu andaki hizmet kalitesi arasında fark var mı diye soruyoruz ama biraz aralığı açarsak daha net görebiliriz. 10-15 yıl önceki hizmet kalitesiyle şu andaki hizmet kalitesini gördüğümüzde arada ciddi bir fark var. Her zaman söylüyorum, dünyadaki sayılı sigorta sektörlerinden bir tanesiyiz. Teknolojiyi en iyi kullanan sektörlerden bir tanesiyiz. Her sene bu hizmet kalitesi gelişmekte ve artmakta. Bu yüzden sadece fiyat rekabeti var algısı yanlış ifade olabilir. Bence hizmet kalitesi günden güne artıyor. Aynı zamanda fiyat rekabeti de oluyor” şeklinde konuştu.
FİYATLAR ENFLASYON KADAR ARTAR
Fahri Uğur, gelecek dönemde sigorta fiyatlarında aşırı fiyat artışları beklemediğine de dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bu durum, poliçe düzenlerken beklentilerle, gerçekleşen arasındaki sapma makasının büyüklüğü ile ilişkili. Biz ocak, şubat, mart ayında poliçe tanzim ederken, yılsonu döviz kuru, yatırım geliri, enflasyon, genel ücret seviyesi ve birçok daha farklı parametrelere göre yapmış olduğumuz hesaplarda bir sapma olursa bunun maliyetlere yansımasını bekleyebiliriz. Ama böyle yüksek bir beklenti içerisinde değilim. Diğer taraftan tam rekabet koşullarının olduğu bir ortamdayız. Buradaki rekabet ortamının nasıl yansıyacağını görmek mümkün değil. Bu yüzden benim beklentim fiyatların önümüzdeki dönemde enflasyon kadar artması yönünde. Büyük artışlar olacağını tahmin etmiyorum.”














