Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, kefalet senedi tutarının 1.6 milyar lirayı bulduğunu belirterek, bankalarla teminat mektubu konusunda haksız rekabet yaşandığını ve bunun düzeltilmesi için acil yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Editör: Aytaç NALLAR
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, kefalet sigortasında bankalarla haksız rekabet yaşanmaması için mevzuat düzenlemesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Ahmet Yaşar, kefalet sigortaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yaşar, kefalet senetlerinin sigorta şirketleri aracılığı yürüyen bir sistem olduğunu, ancak Türkiye’de sigortacılığın başlarda bankalar tarafından kurulan sigorta şirketleri ile başladığı için kefalet sigortasına sigortacıların girmesinin zaman aldığını kaydetti. Sigorta şirketleri bu alanı doldurmadığı için bankaların mecburen piyasada ihtiyaç duyulan bu ürünü karşılamak üzere bu alana girdiklerini ifade eden Yaşar, “Şimdi ise durum değişti ve bankalar tarafından verilen banka teminat mektuplarını artık sigorta şirketleri kefalet sigortası olarak verebiliyor. Genel şartları da yayımlandıktan sonra kamu ihalelerinde kefalet senedi kabul edilmeye başlandı. 2018 yılından itibaren de sigorta şirketlerinin bu alana ilgisi oluşmaya başladı. Havuz giderek büyüyor, teminatlar giderek artıyor, kapasiteler giderek genişliyor” dedi.
Asıl Potansiyel Kamu İhalelerinde
Ahmet Yaşar, kefalet sigortasında asıl potansiyelin kamu ihaleleri için kullanılan kefalet senetlerinde olduğuna değinerek, “Bugüne kadar bu ihtiyaç banka teminat mektubu ile karşılanıyordu artık kefalet senedi olarak da karşılanabiliyor. Böylece işletmeler bankadaki limitlerini teminat mektubu ile doldurmak yerine kefalet sigortası yaptırıyor ve bankadaki limitini başka yatırımlar için kullanabiliyor” şeklinde konuştu.
Ahmet Yaşar, bugüne kadar verilen kefalet senedi tutarının 1.6 milyar lirayı bulduğunu belirterek, 1.6 milyar liralık nakit kredi kaynağına destek olduklarını vurguladı. Bankaların verdiği toplam teminat mektubu tutarının 743 milyar lira olduğunu söyleyen Yaşar, “Sigorta şirketleri 743 milyar liralık bir pazarda henüz 1.6 milyar liralık paya sahip. Potansiyel çok büyük. Biz bu 743 milyar lirayı sigorta sistemine transfer ettiğimizde bankacılık sistemine de bu kadarlık kaynak olacak demektir” dedi.
29 Ocak’ta Takasbank Devrede Olacak
Ahmet Yaşar, kefalet senedinde, 29 Ocak’tan itibaren devreye Takasbank’ın da gireceğini belirterek, şunları söyledi: “Kamu ihalelerinde basılı kefalet senedi olmayacak. Bizler elektronik ortamda Takasbank’a kefalet senedini teslim edeceğiz, Takasbank da ihale komisyonlarına teslim edecek. Aynı şekilde hasar takibi de Takasbank üzerinden sigorta şirketine gelecek. Böylece kefalet senedi üzerinde geçmişte yaşanan sahtecilik olaylarının önüne geçilecek.”
Bankalarla Haksız Rekabet Yaşanıyor
Ahmet Yaşar, kefalet senedinde yasal düzenlemeye de ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı: “Bankalarla, teminat mektubu üzerinden aramızda haksız rekabet yaşanmaması adına teminat tesisi sırasında ipotek rehin işlemlerinden alınan damga vergisi ve harçların diğer banka ve finansal kuruluşlarla aynı hale getirilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Böylece maliyetlerimiz de eşitlenmiş olacak. Ayrıca vergi, maliye, icra, iflas konularında da düzenlemeye ihtiyaç var. Bu idarelerce de kefalet senetleri banka teminat mektubu gibi kabul edilmeli.”