Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının tüketiciye ulaşmasında bazı sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, “Tüketici mağduriyetleri yaşanabiliyor. Bu nedenle bina tamamlama sigortası kapsamında düzenlemeler bekliyoruz. Mesela, kentsel dönüşüme tabi binalar için bina tamamlama sigortalarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mutabakat sağlanarak, varsa gerekli genel şart değişikliğinin yapılması gerekiyor” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasında yeni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bina tamamlama sigortasını, müteahhitlerin, kat karşılığı konut yaptıracak arsa veya bina sahiplerinin ve ön ödemeli konut veya devre tatil satışlarında proje yüklenicisi tarafından projenin tamamı için de bina tamamlama sigortası yapılabileceğini belirten Yaşar; sigortayı, inşaat firmalarının, tüketicinin, yatırımcının ve ülke ekonomisinin fayda sağlaması nedeniyle yaptırılması gereken bir sigorta türü olduğunu kaydetti.
Yaşar, “Örneğin, inşaat firmalarının, yasal sorumlulukları olan bir teminata, banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubu almadan ulaşabilme imkanı sağlıyor” dedi.
“Evin İnşaatı Bitecek mi Endişesi Son Buluyor”
Ahmet Yaşar, projeden konut almanın ya da arsa karşılığı konut sahibi olmanın en büyük risklerinden birinin binanın veya projenin tamamlanmaması olduğuna dikkat çekerek, “Örneğin, 500 bin TL değerinde projeden bir ev alacaksınız. ‘Evin inşaatı bitecek mi? İnşaat şirketi iflas edecek mi?’ gibi soruları düşünüp endişe yaşamamak için, satın alma işleminden önce müteahhitten o bina için bina tamamlama sigortasını istemelisiniz” şeklinde konuştu.
“Kentsel Dönüşüme Katkısı Var”
Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının kentsel dönüşüme katkısına da değinerek, şunları söyledi: “Ülkemizde kentsel dönüşüm projelerinde yaygın olarak kullanılan arsa payı, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde risk arsa sahipleri üzerinde bulunmaktadır. Yüklenicilerin ve finansal kurumların yüklendiği risk düşüktür. Zaman zaman arsa sahipleri, daha fazla getiri talebiyle, risklerini daha fazla artırabilmektedir. Oysa kentsel dönüşüme konu projelerdeki arsa sahipleri, genel olarak ülkemizde gelir seviyesi yüksek olmayan kesimlerden gelmektedir ve üzerlerinde tuttukları risk açısından ve risk gerçekleştiğinde yüklenecekleri zarar bakımından korunmaları gereken kesimlerdir. Bu risklerin kontrol altında tutulması ve oluşabilecek zararların yüklenilmesi açısından sigorta şirketleri ve bina tamamlama sigortaları en gerçekçi araçlardır. Sigorta şirketlerinin dahil edilmediği kentsel dönüşüm projeleri ülkemizde sistemik risk oluşturabilecektir.”
“250’ye Yakın Başvuru Aldık”
Ahmet Yaşar, bugüne kadar yaptıkları bina tamamlama sigortaları hakkında da bilgi vererek, “2020 yılı Haziran ayı itibarıyla satışa sunulan bina tamamlama sigortası ürünümüzden, bir yıllık süreçte 250’ye yakın proje başvurusu aldık. Bunların yüzde 75’i kentsel dönüşüm projeleri, yüzde 25’i ön ödemeli konut satışı ile ilgili. Başvuruların yüzde 15’i poliçeleşmiş durumdayken birçoğunda teknik ve mali analiz çalışmalarından oluşan süreç devam ediyor” dedi.
“Teminat Yerine Kabul Edilmiyor”
Bina tamamlama sigortasının tüketiciye ulaşmasında bazı sorunlar yaşandığına da dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:
“Örneğin, bina tamamlama sigortasının kapsamı, koşulları ve uygulama esaslarının Hazine ve Maliye Bakanlığınca yeniden belirlenmesi gerekmekte olup, henüz belirlenmediğinden, bina tamamlama sigortasının teminat yerine kabul edilmesi mümkün değil. Bu konuda, Türkiye Sigorta Birliği, ‘Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları kapsamında kentsel dönüşüm projelerine teminat verilmesinde mevzuatsal açıdan bir engel bulunmadığı ve teminat olarak kabul edilebileceği’ görüşünü bildirilmiş olsa da sorun devam etmekte ve tüketici mağduriyetine yol açmaktadır.
Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (SEDDK), bina tamamlama sigortası kapsamında düzenlemeler bekliyoruz. Mesela, kentsel dönüşüme tabi binalar için bina tamamlama sigortalarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mutabakat sağlanarak, varsa gerekli genel şart değişikliğinin yapılması gerekiyor. Ayrıca bina tamamlama sigortasının projelere başlamak için zorunlu hale getirilmesi de gerekiyor.”
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar’ın, Sigorta Gazetesi’ne verdiği özel röportajın tamamını https://open.dergilik.com.tr/magazineDetail/62942 adresinden okuyabilirsiniz.